Ο Βόλος και το Πήλιο του William Page 1818

1618009_494765050648887_1633998392_o[1]
Oι ευρωπαίοι ταξειδιώτες που επισκέπτονταν την περιοχή στον 18ο αλλά κυρίως στον 19ο αιώνα, αναζητούσαν με την πρώτη ματιά να αναγνωρίσουν σημάδια της αρχαίας ιστορίας, ή τις πόλεις που ανέφερε ο Όμηρος για την περιοχή. Μερικοί μένουν περισσότερο και περιγράφουν τις πόλεις και τα χωριά καθώς και τους ανθρώπους και τις σχέσεις τους, πάντα φυσικά μέσα από τα δικά τους βιώματα και προκαταλήψεις. Ανάμεσα τους και μερικοί που είναι ζωγράφοι, που μας δίνουν πολύτιμες εικόνες της περιοχής από εκείνη την εποχή. Οι πιό σημαντικοί είναι οι Dodwell και Pomardi ( http://tinyurl.com/pggz3om ,http://tinyurl.com/nerw7g5 , http://tinyurl.com/lyandh7 ,http://tinyurl.com/myezkrm ). Επίσης ἔχουμε μιλήσει για τον William Gell ( http://tinyurl.com/lm5uwxe ). Aυτοί μαζί με τα σχέδια τους έχουν αφήσει και κείμενα. Σήμερα μιλάμε για ένα άλλο, λιγότερο γνωστό ζωγράφο ο οποίος άφησε πίσω του μόνο ζωγραφικές και σκίτσα.

O William Page ήταν βρετανός ζωγράφος που ταξέδεψε στην Ελλάδα στα 1817-1823, 1827-1831 και πιθανόν 1835-38. Περισσότερο γνωστές είναι οι ακουαρέλλες του που δειχνουν την Αθήνα της εποχής (http://tinyurl.com/ke9tlfg , http://tinyurl.com/o5ckt3v ,http://tinyurl.com/lgof2jr ).
Αυτή η ακουαρέλλα του, είναι η μόνη που γνωρίζω ότι σχετίζεται με τον Βόλο και το Πήλιο, και πιθανόν να αποδίδει μια άποψη της περιοχής από το Σωρό (;). Εσείς τι λέτε;

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s