Άγιος Κών/νος ~1935

1277509_499005570224835_6029301361640431372_o[1]
Μεγεθυνμένο κομμάτι κάρτ ποστάλ, που φέρει μόνο το όνομα Στουρνάρας και δείχνει το ναό του Αγίου Κωνσταντίνου λίγο πρίν από το τελείωμα των εργασιών (τα εγκαίνια έγιναν το 1936). Αν την μεγενθύνετε ίσως μπορείτε να διακρίνετε τις εσωτερικές σκαλωσιές. Το κωδωνοστάσιο χωρίς ρολόϊ (έμεινε έτσι για καιρό). Στην πινακίδα πάνω στην εκκλησία αναφέρεται το όνομα της τεχνικής εταιρείας ΛΑΣΚΟ που είχε αναλάβει και τον Αγιο Νικόλαο καθώς και άλλα μεγάλα έργα στην πόλη. Δίπλα στον ναό, το μικρό καφενεδάκι, η Αύρα, με την δυσανάλογα μεγάλη διαφήμηση τσιγάρων, Ματσάγγου αν δεν με απατά το μάτι μου. Ξέρει κανείς πότε γκρεμίστηκε;

Με την ευκαιρία, ας αναφέρουμε μιά σειρά λεπτομερειών σχετικές με την περιοχή.

1) Κοντά στην σημερινή εκκλησία και την παλαιότερη που κατεδαφίστηκε ανεκαλύφθησαν θεμέλια αρχαίας εκκλησίας και αρχιτεκτονικά γλυπτά μας λέει ο Ν.Δ. Παπαχατζής στο βιβλίο του Ἡ Περιοχή του Βόλου από άποψη ιστορική και αρχιτεκτονική”.
2) Ο Ζωσιμάς στον Προμηθέα (1898) έγραψε ότι θα απεδείκνυε ότι “παρἀ την θέσιν Αγιος Κών/νος υπήρχε μνημείον αξιωματικού τινός, Κωνσταντίνου καλουμένου, φονευθέντος εν τη ναυμαχία τη κατά το 1272 έως 1276 γενομένης μεταξύ του στόλου του Αυτοκράτορος Μιχαήλ Παλαιολόγου και των Ενετών κατεχόντων τότε την Εύβοιαν”. Δυστυχώς όμως δεν δημοσίευε κάτι σχετικό αργότερα.
3) Ο Αριστοτέλης Ζάχος, αρχιτέκτονας του ναού, μας λέει ο Θ. Ζέρβας στο βιβλίο του ” Ἁγιος Κωνσταντίνος Βόλου”, είχε αρχίσει σπουδές στην Γερμανία αλλά δεν τις τελείωσε ποτέ. Παρά την έλλειψη του πτυχίου έκανε σημαντικώτατα έργα όχι μόνο στον Βόλο αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s