486. Η μοναδικότητα της οδού Σέφελ

paralia-Lanz-Scheiffel-on-quai-ED
Δεν νομίζω να υπάρχει καμμιά πόλη σε όσες χώρες κατέλαβαν οι Γερμανοί κατά τον 2ο Παγκόσμιο, που να έχει αφιερωμένο το όνομα ενός δρόμου της σε ένα Γερμανό υπήκοο, που να είχε διοικητικό αξίωμα κατά την διάρκεια της κατοχής. Αυτή είναι η μοναδικότητα της οδού Έλμουτ Σέφελ. Ο Έλμουτ Σέφελ ήταν ο Γερμανός Πρόξενος στο Βόλο στην κατοχή. Αν τύχει και μιλήσετε με μεγαλύτερους στην ηλικία για τον Σέφελ, αυτοί που τον ήξεραν, αναφέρουν το όνομα με απερίγραπτο σεβασμό. Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο Έλμουτ Σέφελ πρωτοήρθε στην Ελλάδα στα 1905 με σκοπό να ασχοληθεί με το εμπόριο. Ήταν ο πρώτος που εισήγαγε τρακτέρ και αλωνιστικές μηχανές στην Θεσσαλία. Έξυπνος, δραστήριος και ασχολούμενος με τα πάντα, έγινε γρήγορα αγαπητός στην περιοχή. Έγινε πρόξενος της Γερμανίας στο Βόλο στα 1914. Αναγκάστηκε να φύγει με την έναρξη του 1ου Παγκόσμιου αλλά ξαναγύρισε στην Ελλάδα το 1920. Η φωτογραφία εδώ είναι γύρω στα 1920-1925 και δείχνεις τα τρακτέρ και τις αλωνιστικές μηχανές LANZ που εισήγαγε ο Σέφελ.

Φυσιολάτρης, λάτρης της Αρχαιολογίας, αλλά και πρακτικό μυαλό. Είναι αυτός που έβαλε πεύκα στα Πευκάκια. Τα Πευκάκια που ήταν ένας γυμνός βραχώδης λόφος (με εξαίρεση τα λίγα πεύκα που υπήρχαν στο ομώνυμο κέντρο) και μετετράπη σε “πευκώνα τον οποίο ο ίδιος εδημιούργησε και συνετήρη, δια να αποτελή ένα στόλισμα διά την έναντι της προκυμαιας ακτήν” [1].

Αλλά η σημαντικώτερη προσφορά του Σέφελ στην πόλη του Βόλου ήταν οι πολλές σωτήριες επεμβάσεις του κατά την διάρκεια της κατοχής. Με τις ενέργειές απέτρεψε αρκετά αντίποινα, εκτελέσεις, φυλακίσεις και βοήθησε ουσιαστικά στην τροφοδοσία του πληθυσμού. Αντέδρασε σθεναρά στους “Λεγεωνάριες”, μιά τυχοδιωκτική μειονοτική ομάδα που με την κάλυψη των Ιταλών τρομοκρατούσαν και λήστευαν την Θεσσαλία. Από τις πιό σημαντικές ενέργειες του ήταν όταν πληροφόρησε μέσω του Δεσπότη Ιωακείμ τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας για τους σκοπούς των γερμανών. Χάρη στην προειδοποίηση αυτή τα μέλη της κοινότητας εγκατέλειψαν την πόλη και με την βοήθεια απλών ανθρώπων και των ανταρτών διέφυγαν τον κίνδυνο.

Μετά την αποχώρηση των γερμανών, συλλαμβάνεται από τους αντάρτες, αλλά αθωώνεται από “λαϊκό” δικαστήριο. Τον επόμενο χρόνο (1945) άνθρωποι που εποφθαλμιούσαν την επιχείρηση του τον κατηγόρησαν για παράνομες πράξεις και κάποιοι άλλοι τον κατηγόρησαν για κατασκοπεία. Στην δίκη που έγινε τον Δεκεμβριο του 1945 αθωώνεται “δια το ασύστατο και γελοίο των κατηγοριών” [2]. Οι Άγγλοι τον συλλαμβάνουν εκ νέου το 1947 και τον στέλνουν σε δίκη στο Ειδικό Στρατοδικείο Εγκλημάτων Πολέμου. Οι άνθρωποι που τον ήξεραν ξεσηκώθηκαν. 38 μάρτυρες υπεράσπισης υπουργοί, βουλευτές, δικαστές, ο μητροπολίτης Ιωακείμ, δικηγόροι,αξιωματικοί και απλοί πολίτες καταθέτουν “όσα υπέρ του Σέφελ γνωρίζει ολόκληρος η Θεσσαλία που όλα αποτελούν ένα αληθή δι΄αυτόν ύμνον” [3]. Έτσι ξανααθωώνεται και επιστρέφει στον Βόλο. Σημαντική ήταν και η φιλανθρωπική του δράση στα επόμενα χρόνια. Ξεχωρίζουν οι δωρεές σημαντικών ποσών στο Γηροκομείο Βόλου που τον ανακηρύσσει μέγα ευεργέτη.

Πέθανε το 1964 σε ηλικία 83 ετών στο Βόλο. Η κηδεία ετελέσθη στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου με το ορθόδοξο τυπικό, για να του αποδωθεί η πρέπουσα τιμή και ευγνωμοσύνη από την πόλη του Βόλου, μετά από την άδεια της προτεσταντικής εκκλησίας στην οποία ανήκε.

Η ονομασία της οδού Σέφελ έγινε το 1957 και ενώ ο ίδιος ήταν ακόμη εν ζωή.

Αμφιβάλω άν υπάρχει άλλη πόλη που σε χώρα που κατακτήθηκε απο τους Γερμανούς, που να έχει αφιερωμένο ένα δρόμο σε Γερμανό υπήκοο που να είχε διοικητικό αξίωμα κατά την διάρκεια της κατοχής…

ΥΓ. Τις περισσότερες πληροφορίες τις πήρα από το [4]. Η κάρτα είναι του Στέφανου Στουρνάρα.

[1] Ταχυδρόμος 12/5/1964
[2] Ταχυδρόμος 20/12/1945
[3] Ταχυδρόμος 8/10/1947
[4] Δ. Μπενέκου, “Ο Γερμανός πρόξενος στον Βόλο Έλμουτ Σέφελ : Ένας αληθινός θρύλος”, Βόλος 2012

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s