494. Άγιος Γεώργιος Μπαξέδων

10245569_506390239486368_1147893678120094057_n[1]
Με τα χρόνια πολλά για τους εορτάζοντες, σήμερα έχουμε μιά κάρτ ποστάλ του Κ. Ζημέρη, από το προσωπικό μου αρχείο, που δείχνει τον Άγιο Γεώργιο Μπαξέδων (Ιωλκού), με τον υπότιτλο “Ελληνικ
ό Μοτίβο”. Είναι από ένα αλμπουμ του Ζημέρη που χρονολογείται πρίν το 1926. Η εκκλησία αυτή, που την έχουμε δεί εδώhttp://tinyurl.com/k8u9rnd και εδώ http://tinyurl.com/l6lf6o5 , πρέπει να χτίστηκε την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα. Γκρεμίστηκε με τους σεισμούς του 1955, και στην θέση της χτίστηκε η σημερινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Ιωλκού.


Από τα Πρακτικά της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας του 1910 μαθαίνουμε ότι: “Κατά το πρώτον χωρίον (ΣΗΜ. τους Μπαξέδες) υπάρχει μεγάλη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου προ ολίγων ετών ποιηθείσα. Εν αύτη λέγεται ότι ένετοιχίσθησαν αρχαίοι λίθοι μετ’ άναγλύφων, επιγραφών κλπ. διακρινόμενοι νυν, έκ Παγασών δέ πιθανώς προερχόμενοι.”

Η Φωνή του Λαού γράφει στις 24/4/1902:
“Ως πάντοτε και χθές η εν Βαξέδες (sic) του Άνω Βόλου πανήγυρις του φερώνυμου Ναού του Αγ. Γεωργίου ετελέσθη μετά μεγίστης σεμνότητος και μεγαλοπρεπείας. Το δε απόγευμα κατά τα ειωθότα διωργανώθη λαμπρότατος χορός υπό τους πρίνους της ρωμαντικωτάτης εκείνης θέσεως, εις τον οποίον μετέβησαν και πλείσται οικογένειαι εκ της πόλεώς μας. ”

Και πάλι χρόνια πολλά!

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s