529. “Το κονάκι του Καντήρ-Αγά”

1025378_533601980098527_8570188565553716662_o[1]
H συζήτηση άρχισε όταν καιρό πρίν ανέρτησα μιά καρτ ποστάλ του Σ. Στουρνάρα (http://tinyurl.com/acuu6ah ) που έδειχνε τον Καντήραγα στις αρχές του περασμένου αιώνα. Τότε ρώτησα ποιός ήταν λοιπόν ο Καντήρ Αγάς;

O Γρηγόρης Καρταπάνης στο http://www.taxydromos.gr/article.php?id=96910&cat=2008 μιλάει για ένα κείμενο του λαϊκού ζωγράφου Ν. Χριστόπουλου που μας λέει το εξής σχετικό: “….. παραπέρα είναι το λιμάνι του Καντήραγα. Είχε και μαγαζί και καφενείο, σώζονταν και το άγαλμα του Καντίρ – Αγά.” Εκεί σταματάνε οι πληροφορίες.

Λίγο καιρό πρίν σε ένα επετειακό λεύκωμα για τα 50 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας βρήκα μία φωτογραφία ενός οθωμανικού τάφου από την ίδια περιοχή. Δείτε την εδώ. Πιθανολογώ ότι αυτό είναι το “άγαλμα του Καντίρ Αγά” που αναφέρει ο Χριστόπουλος.  Ο φίλος της σελίδας Γρηγόρης Στουρνάρας μας είπε πως αυτή είναι η επιτύμβια στήλη του Τσινάρ-Ζαντέ Αμπντούλ [1798] που βρίσκεται στην αυλή του Μουσείο στον Αλμυρό και μεταφέρθηκε εκεί από τον όρμο του Καντήραγα.

Οθωμανική τυμβική στήλη στον Καντήρ-Αγά (~1930)

Ο καλός φίλος Χρήστος Π. στις 5/7/2013 μας έδειξε το κονάκι του Καντήρ-Αρά που φαίνεται εδώ στην φωτογραφία… (φωτογραφία του εσωτερικού http://i1289.photobucket.com/albums/b508/chris_pn/100_6255_zps7de87e0a.jpg )/ Βρίσκεται κοντά στην περιοχή της Χρυσής Ακτής Παναγιάς όπως την λέμε σήμερα. Αναφορά στις “βίλες του Καντήρ-Αγά” υπάρχει και στο άρθρο του Κυριάκου Παπαγεωργίου στις Διαδρομές της Θεσσαλίας της 30-3-2013.

Αναφορά σε κάποιον Καντήρ-Αγά υπάρχει και στο άρθρο του Δρ. Μπρούνο Χέλλυ στο Θεσσαλικό Ημερολόγιο τομος 23ος, 1993 (http://www.hisoma.mom.fr/bhelly/pdf/BH080.pdf) όπου αναφέρεται ότι είναι σύμβουλος του Νεζίμπ-μπέη, τούρκου διοικητή της Λάρισας στα 1823.

Στον χάρτη της περιοχής για το αγγλικό ναυτικό με στοιχεία από το 1846 ως το 1890 (http://tinyurl.com/kbbmdfm ) στην περιοχή του Καντήρ-Αγά γράφει “Moula Kadir Mnima” δηλαδή το μνήμα του Καντήρ Αγά!… (ευχαριστώ Κώστα που το παρατήρησες σωστά!)

Τέλος, σήμερα έπεσε στην αντίληψη μου μια ιδιαίτερα εκτεταμένη μελέτη της φοιτήτριας Φωτεινής-Ηλιάνας Χατζηκυριάκου υπό την επίβλεψη του καθ. Δ. Φιλιππιτζή του πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τίτλο “Θολωτές πέτρινες κατασκευές στην Ελλάδα και ειδικοτερα στην περιοχή της Μαγνησίας” που αφιερώνει πολλές σελίδες (σελ 78-114) στο σύστημα αυτό των θολωτών κατασκευών, με πολλά σχέδια και φωτογραφίες. Tην μελέτη αυτή μπορείτε να την διαβάσετε ολόκληρη εδώ. http://issuu.com/fotinichtz/docs/____________1. Εκεί συζητιέται η πιθανότητα ότι το κτιριακό αυτό σύνολο ήταν αρχικά αποθήκες καλλιεργιών, και ότι ύστερα χρησιμοποιήθηκε σαν κατοικία/καταφύγιο γεωργών και κτηνοτρόφων. Επίσης συζητιέται και η πιθανότητα να ήταν η κατοικία κολλήγων-καλλιεργητών που δούλευαν τα τσιφλίκια της περιοχής. Παρά τις πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες, δεν δίνεται τελική απάντηση… Εκεί επίσης γίνεται αναφορά στο βιβλίο του Κ. Σακαβάλα “Φως στου θόλους” εκδ. Δ. Αισωνίας 2009 που ανέφερε ο φίλος Νικόλας Φ.

Capture

Αυτά λοιπόν ξέρουμε ένα χρόνο μετά από την αρχική ανάρτηση για τον Καντήρ-Αγά. Και αν ξέρετε περισσότερα πείτε μας!

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s