551. Στο δρόμο για την Ζαγορά

Πήλιο,  1927-30
Παρακολουθώ από μακρυά μερικά από τα δρώμενα στο Βόλο και το Πήλιο και μιά από τις πρωτοβουλίες που μου αρέσει είναι οι Φίλοι Καλντεριμιών του Νοτίου Πηλίου (http://www.friendsofthekalderimi.org/ ή https://www.facebook.com/southpelion στο facebook). Η ομάδα αυτή είναι αφοσιωμένη στην βελτίωση, αποτύπωση και διατήρηση των καλντεριμιών του Πηλίου.
Όπως είπαμε και μία άλλη φορά, η λέξη καλντερίμι είναι από τα τούρκικα (Kalderim), αλλά με ελληνική προέλευση. Είναι τουρκοποιημένη η ελληνική φράση “καλός δρόμος”. Είναι όπως λένε ένα “αντιδάνειο” (*).

¨Ετσι διάλεξα αυτή την φωτογραφία για να τους την αφιερώσω. Είναι της εποχής 1926-1930, από το αρχείο του Νάσου Παπανικολάου που μας παραχώρησε ευγενικά η φίλη της σελίδας Γιούλη Κόκκορη. Πρέπει να είναι κάπου μεταξύ Χανίων και Ζαγοράς…

(*) Αλλες λέξεις αντιδάνεια στην Ελληνική γλώσσα είναι η λέξη πέναλτι (από την ελληνική ποινή μέσω της λατινικής poena της γαλλικής peine, της αγγλικής penalty), η λέξη γκλάμουρ, αλλά ποιό εντυπωσιακή από όλες η λέξη νοσταλγία που προέρχεται από το γαλλικό nostalgie που δεν είναι παρά συνθεση των ελληνικότατων νόστος + άλγος!….

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s