552. Αλμπέρτο Σαβίνιο (Αντρέα Αλμπέρτο ντε Κίρικο)

10527627_552781701513888_4042837769603079256_n[1]
“Κατά την περίοδο του σχηματισμού της γης, τότε που αυτή ήταν φλεγόμενη και έμψυχη, η πόλη [ΣΗΜ. ο Βόλος] γκρεμίστηκε από το βουνό, από εκεί που ήταν η φυσική, πανύψηλη θέση της. Και ενώ έπεφτε προς την θάλασσα, μόλις πρόλαβε να πιαστεί από την άκρη της ακτής, αλλιώς θα βρισκόταν στον βυθό της. Απόδειξη αυτού του γεγονότος, είναι τα μικρά κομμάτια της πόλης, που με την μορφή χωριών έμειναν σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του Πηλίου”!!!

Τρία θαυμαστικά για το λόγια που βάζει στον ήρωά του, ο συγγραφέας (αλλά και ζωγράφος, και μουσικός) Αλμπέρτο Σαβίνιο στο έργο του Tragedia dell’ ilfanzia. Ποιός είναι λοιπόν ο Σαβίνιο και τι σχεση έχει με το Βόλο; To όνομα δεν θυμίζει τίποτε γιατί είναι ψευδώνυμο. Το πραγματικό του όνομα είναι Αντρέα ντε Κίρικο και είναι ο μικρότερος πιτσιρικος στην φωτογραφία της οικογένειας Ντε Κίρικο!!! Άλλα τρία θαυμαστικά λοιπόν για αυτη την ιστορική φωτογραφία του Στέφανου Στουρνάρα. Ο Τζόρτζιο (ο γνωστός ζωγράφος), είναι το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας στα αριστερά, ενώ ο Αντρέα ο μικρότερος, στην φωτογραφία φαίνεται γύρω στα 4-6 χρονών. Αυτό μας βοηθάει να χρονολογήσουμε την φωτογραφία γύρω στα 1895-1897. Επίσης φαίνονται η μητέρα τους Τζέμμα Τσερβέτο ντε Κίρικο από την Γένοα και ο πατέρας τους Εβαρίστο ντε Κίρικο από την Σικελία. Το άλλο μέλος της οικογένειας, η πρωτότοκη κόρη Αντέλε (ή Αντελαϊντε) είχε ήδη πεθάνει σε μικρή ηλικία στα 1890. Ο Εβαρίστο, όπως αρκετοί ξέρουν, ήταν ο ανθρωπος που ήταν υπεύθυνος για την κατασκευή των θεσσαλικών σιδηροδρόμων.

ΥΓ1. Ευχαριστώ τον κ. Γκαβαρδίνα που με την αναζήτηση πληροφοριών για τον Εβαρίστο ντε Κίρικο έμμεσα με έκανε να ψάξω και να βρώ το υπέροχο αυτό κείμενο και την σημαντική αυτή φωτογραφία. Οι πηγές: για το κείμενο είναι η διατριβή της Άννας Θέμου “Ο Αλμπέρτο Σαβίνιο και ο σύγχρονός του ελληνισμός”, ΑΠΘ 2001 και για την φωτογραφία μια σελίδα στο facebook για τον Alberto Savinio που φαίνεται να είναι αδρανής από το 2012.
ΥΓ2. Το βιβλίο Tragedia dell’ infanzia του Σαβίνιο, δεν νομίζω ότι υπάρχει στα Ελληνικά (μόνο σε ιταλικά και αγγλικά). Το παρήγγειλα και ανυπομονώ να το διαβάσω σε κάποια ακτή του Πηλίου τον επόμενο μήνα. 🙂

 

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s