Το παζάρι του Βόλου

1511424_564085800383478_4497824740867681173_n[1]
Στις 6 Αυγούστου – του Σωτήρος. «Πολύ πριν την ημέρα αυτή έπαυε κάθε αγορά και κάθε ψώνιο και σε κάθε ανάγκη που παρουσιάζονταν σ’ όλα τα σπίτια, μια και στερεότυπη ήταν η απάντηση: «Του Σωτήρος». Και πραγματικά. Τότε γίνονταν όλες οι προμήθειες. Τάχα για φθηνότερα. Γι’ αυτό και τα παλιά παζάρια του Βόλου είχαν μεγάλη και ζωηρή κίνηση. Πολλοί έμποροι Βολιώτες και ξένοι είχαν την παράγκα τους στην πλατεία Ρ. Φεραίου και πολύ χρήμα κυκλοφορούσε στα χέρια τους εκείνες τις ημέρες.» (Ο Βόλος και το Πήλιο, γραμμένο από μια ομάδα δασκάλων στα 1959).
Οργανικά δεμένο με την πόλη μέχρι τη δεκαετία του 70 (κατα την γνώμη μου) – άρχισε να φθίνει. Αλλά και πάντα σημείο αντιλεγόμενο.
Μαντέψτε πότε είναι γραμμένο το παρακάτω κείμενο!

«Ο Βαάλ των εμποροπανηγύρεων και ο Κερδώος Ερμής

Η εμποροπανήγυρις Βόλου – Τι φρονεί ο εμπορικός κόσμος – τι φωνάζουν τα πράγματα – να καταργηθεί!

Όλα τα πράγματα με την παρέλευσιν του χρόνου παλαιώνουν, ξεθωριάζουν, σκουριάζουν, περιπίπτουν σε ανικανότητα και εις αχρηστίαν, καθίστανται ανωφελή, τέλος, επιβλαβή μάλλον, ενίοτε καταστρεπτικά. Άλλα παρερχόμενα υποχωρούν εις άλλα νέα και οιονεί εξελισσόμενα και μεταμορφούμενα και ανακαινιζόμενα εκ της τέφρας του παρελθόντος υπο μορφήν και σχήμα προσαρμοζόμενον και πληρούν τελείως το εναπολειφθέν κενόν και τας συγχρόνους ανάγκας. Τούτο αυτό δ’ επακριβώς συμβαίνει με τας εμποροπανηγύρεις. Παλαιωθείσαι, γηράσασσαι, ατονίσασσαι, εξεθώριασαν, κατέστησαν άχρηστοι και υπεχώρησαν… αλήθεια πραγματική την οποίαν σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος του Βόλου ανομολογεί και διακηρύσσει και μετά πόνου αναλογίζεται επί τη προσεγγίσει της 6ης Αυγούστου, ημέρας ενάρξεως της εμποροπανηγύρεως μας»

ΣΗΜ> Επί τη ευκαιρία – το παζάρι άρχισε επισήμως στα 1893 στην πλατεία Στρατώνος – σήμερα Ρήγα Φεραίου. Η φωτογραφία είναι του Δημήτρη Λέτσιου περίπου στα 1970. Ευχαριστώ το φίλο της σελίδας Θ. Βουτσά που με παρεκίνησε να ανεβάσω κάτι για το παζάρι…

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s