Φαντάροι συμμετέχουν στο χτίσιμο του Γηροκομείου (1955-56)

10700297_586365664822158_4003602838058648026_o[1]
Βάζω αυτή τη φωτογραφεία, με την ευκαιρία της φιλανθρωπικής εκδήλωσης εκδήλωσης/συναυλίας του Α. Ρέμου για το Γηροκομείο, το βράδυ της Κυριακής στο Δημοτικό Θέατρο.  Το ξέρω ότι σε μερικούς δεν αρέσει ο Ρέμος (ούτε και μένα είναι του γούστου μου) και σε κάποιους άλλους δεν αρεσει ο δήμαρχος, που πρότεινε την εκδήλωση. Όμως, αν είστε στο Βόλο, εγώ σας προτρέπω να ξεχάσετε αυτές τις μικρολεπτομέρειες και να πάτε!   Και αν δεν θέλετε να πάτε, βρείτε άλλο τρόπο να βοηθείστε. Τα φιλανθρωπικά ιδρύματα είναι σε δεινή θέση λόγω της κρίσης. Η κοινωνία τα χρειάζεται και δεν μπορεί να περιμένει από το κράτος.  Κάποτε ο Βόλος διακρίνονταν για την φιλανθρωπία και την αλληλεγγύη. Δείξτε ότι το ίδιο συμβαίνει και τώρα.

Η ιστορία του Γηροκομείου αρχίζει από το 1894 όταν μια ομάδα Βολιωτών φτιάχνει την “Φιλόπτωχο Αδελφότητα Βόλου” και βάζουν στόχο την ανέγερση Ασύλου των Πτωχών και την ίδρυση Ορφανοτροφείου και Γηροκομείου στην πόλη.  Λίγα χρόνια μετά, στο χτήμα του τούρκου Ιτζέτ Εφέντη, κατασκευάζεται ναίδριο και το πρώτο οίκημα της Φιλοπτώχου που φιλοξενεί περίπου 30 γέροντες και 30 ορφανά. Στα χρόνια μετά την καταστροφή του 1922 και με την έλευση μεγάλου αριθμού προσφύγων η προσοχή περισσότερο στράφηκε στα ορφανά παιδιά. Αρκετά χρόνια μετά, το 1952, ο εξαίρετος Μητροπολίτης Ιωακείμ, που ήδη προσπαθούσε χρόνια πριν, πραγματοποιεί ένα σημαντικό βήμα για το γηροκομείο. Προωθεί την δημιουργία του Φιλανθρωπικού Σωματείου “Γηροκομείον Βόλου” με στόχο την ίδρυση ξεχωριστού γηροκομείου.   Τα σχέδια δυσκολεύτηκαν με τους σεισμούς αλλά το 1956 έγιναν τελικά τα εγκαίνια του, στην διάρκεια των οπoίων ο Αλέξανδρος Μέρος, αντιπρόεδρος του ΔΣ είπε:

“To Γηροκομείο .. είναι μία από τας σπανίας και σοβαράς εκδηλώσεις πολιτισμού εις μίαν επαρχιακήν πόλιν ως ο Βόλος. Είναι δημιούργημα της ιδιωτικής καθαρώς πρωτοβουλίας, και έχει ανάγκη ενισχύσεως … δια να εξασφαληστεί η λειτουργία του”.

ΣΗΜ. Η φωτογραφια είναι από το αρχείο του Γηροκομείου όπως έχει τυπωθεί στο βιβλίο “Η πολιτεία των Γερόντων” της Γιασιράνη-Κυρίτση

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s