605*. Ο πρώτος πόλεμος που αποτυπώθηκε κινηματογραφικά και ο Βόλος!

Entrance of Turkish army in Volos - 1897 from Oikonomopoyloy Istoria toy Ellinotoyrkikoy polemoy v.2 p. 817

Mέχρι πριν λίγα χρόνια οι περισσότεροι ιστορικοί πίστευαν πως οι πρώτοι πόλεμοι που καλύφθησαν κινηματογραφικά ήταν ο Αμερικανοισπανικός πόλεμος και ο πόλεμος των Μπόερς 1899-1900.  Όμως στην διδακτορική του διατριβή [1] ο Stephen Bottomore το 2007 απέδειξε πώς η πρώτη επαφή του κινηματογράφου με τον πόλεμο ήταν στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.  Ο Bottomore υποδεικνύει δύο κινημαtoγραφιστές. Ο πρώτος είναι ο Fred Villiers που γύρισε 13 φίλμ ενός λεπτού περίπου το καθένα έξι από τα οποία γυρίστηκαν στην περιοχή μας.
1) Αγγλοι πολεμικοί ανταποκριτές με τα ελληνικά στρατεύματα
2) Δεξίωση στην Αγγλική Πρεσβεία του Βόλου
3) Οι Ελληνες ανοίγουν πύρ
4) Στα χαρακώματα
5) Η πτώση του Δομοκού
6) Κάτοικοι σε πανικό
Δυστυχώς κανένα από τα φίλμ αυτά δεν διασώθηκε!…
Στη αυτοβιογραφία του [2] ο Villiers λέει πως κατέλυσε στο Ξενοδοχείο Μινέρβα (δείτε εδώ http://tinyurl.com/phlttxh), και μάλιστα πως ήταν ο εμπνευστής της αποστολής των πρέσβεων που ζήτησε από τον Εδέμ Πασά να σεβαστεί τον Βόλο και να μην κάνει ο στρατός καταστροφές (ένα θέμα που θα μας απασχολήσει στο σύντομο μέλλον) [3].

Ο δεύτερος κινηματογραφιστής ήταν ο Georges Méliès  o oποίος δεν αποτύπωσε πραγματικές σκηνές του πολέμου αλλά αναπαραστάσεις του. Δεν έχει πολλη σημασία η δουλειά του για το Βόλο, αλλά για αυτούς που είναι περίεργοι για το τί περιείχαν τα φιλμ αυτά, ένα από αυτά  δείτε εδώ: https://archive.org/details/CombatNavalEnGrce

Τέλος μια μικρή σημείωση για την πολύ ενδιαφέρουσα φωτογραφία της ανάρτησης.
Είναι από τo βιβλίο του Ηλία Οικονομόπουλου “Ιστορία του Ελληνοτουρκικού πολέμου” [4]. Δεν έχω κατορθώσει να καταλάβω ποιό είναι το κτίριο στο βάθος. Χρήστο Π, η γνώμη σου?

[1] Stephen Bottomore, “Filming, faking and propaganda: The origins of the war film, 1897-1902”, University of Utrecht, 2007.
[2] Frederic Villiers, “His five decades of adventure”, Volume II, 1920. https://archive.org/details/abs6962.0002.001.umich.edu Vol II, p. 162
[3] Aυτό το γεγονός συνέβη στις 8 Mαΐου 1897, το άρθρο του Villiers που το περιέγραφε δημοσιεύθηκε στην Standard της 11ης Mαΐου. Επίσης στην Standard της 20ης Mαΐου, η συμμετοχή του Villiers επαληθεύεται από ένα άλλο ανταποκριτή στην Standard της 2ας Ιουνίου.
[4] Ιστορία του Ελληνοτουρκικού πολέμου : από της ενάρξεως της τελευταίας Κρητικής επαναστάσεως μέχρι του πέρατος του πολέμου, γραφείσα επί τη βάσει των επισήμων εγγράφων και των ασφαλεστέρων πληροφοριών μετά πολλών εικόνων και τοπογραφικών χαρτών / Ηλία Ι. Οικονομοπούλου.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s