613. Ποιός είναι λοιπόν ο Eustatie Altini ή Ευστάθιος Αλτίνης (1772-1812);

10633982_613843125407745_3736220438609879039_o[1]
Γεννήθηκε στη Ζαγορά του Πηλίου το 1772. Η οικογένεια του μετανάστευσε στο Ιάσιο της Ρουμανίας στα 1780. Στα 1789 τον στέλνουν στην Βιέννη για να σπουδάσει στην Ακαδημία Καλών Τεχνών κάτω από τους Heinrich Füger, Johann Baptist Lampi και Hubert Maurer. Δεν είναι σίγουρος ποιός τον υποστήριξε. Κάποιοι λένε οι Υψηλάντηδες, πράγμα για το οποίο δεν είμαι σίγουρος αν ταιριάζει χρονικά, αλλά σίγουρα το ελληνικό στοιχείο εκεί ήταν ισχυρό και πρέπει να έπαιξε κάποιο ρόλο. Γυρίζοντας στην Μολδαβία είναι ο πρώτος που εισάγει εκεί την ελαιογραφία και την νεοκλασσική ζωγραφή. Ενδιαφέρουσες είναι και οι επεμβάσεις του στην εκκλησιαστική ζωγραφική, όπου αρχίζει να χρησιμοποιεί την φωτοσκίαση και την προοπτική. Είναι ο εικονογράφος των εκκλησιών του Αγίου Σπυρίδωνος, της Κυριακής των Αγίων Πάντων (Banu) στο Ιάσιο και της Αγίας Παρασκευής.
Η εικόνα είναι από τον ναό των Αγίων Πάντων και η υπογραφή είναι από μιά άλλη εικόνα από τον ίδιο ναό [1]. Σήμερα θεωρείται ένας από τους πιό σημαντικούς ζωγράφους στην ιστορία της Ρουμανίας.
Ναι, από την Ζαγορά!…

[1] Cornelia Bordasiu, “Datarea picturii iconostasului de la biserica „Banu” din Iasi”, http://www.monumentul.ro/pdfs/Cornelia%20Bordasiu.pdf

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s