626. Φαρμακεμπορείον και Φαρμακείον Ζ. Α. Σφύρα (φωτο Στ. Στουρνάρα)

Λεπτομέρεια από καρτ ποστάλ του Στεφ. Στουρνάρα γύρω στα 1910. Δημητριάδος και Κοραή.

Λεπτομέρεια από καρτ ποστάλ του Στεφ. Στουρνάρα γύρω στα 1910. Δημητριάδος και Κοραή.

Ο φίλος της σελίδας Γ. Κατσινιάρης ανέρτησε μιά καρτ ποστάλ του Στ. Στουρνάρα (http://tinyurl.com/mmclnld ) που δείχνει το Φαρμακεμπορείον και Φαρμακείον Ζ. Α. Σφύρα γύρω στα 1910. Ανεβάζω εδώ μια μεγεθυμένη λεπτομέρια της φωτογραφίας για να την δούν περισσότεροι. Χάρη σε πολλούς φίλους της σελίδας μάθαμε πως ήταν στην Δημητριάδος και Κοραή, και το κτίριο υπάρχει και σήμερα!

Δημητριάδος και Κοραή σήμερα (από το Google Maps)

Δημητριάδος και Κοραή σήμερα (από το Google Maps)


Ο φίλος της σελίδας @Dimitris Dia επίσης ανάρτησε μιά φωτογραφία από το εσωτερικό του φαρμακείου εδώ (http://tinyurl.com/qztzsc3 ).

Capture

H κ. Τιτίκα Βουρνάκη μας είπε ότι κομμάτια της επίπλωσης του φαρμακείου υπάρχουν στο Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο στην Θεσσαλονίκη.  Εκεί (http://www.farmakeutikoskosmos.gr/article-k/ellhniko-farmakeytiko-moyseio-h-istoria/3878 ) αναφέρεται ότι:

“Τα ιστορικά έπιπλα φαρµακείου έχουν ιδιαίτερα σηµαντική αξία. Προέρχονται από το φαρµακείο και φαρµακεµπορείο Ζαφειρίου Σφύρα «Η έλαφος» στο Βόλο, που διέθετε εκτός των άλλων περίτεχνη κρυστάλλινη βιτρίνα κατασκευασµένη στο Παρίσι. Το φαρµακείο ιδρύθηκε το 1889 και αργότερα, το 1896, εγκαταστάθηκε στο καινούργιο του κτίριο στη γωνία των οδών Κοραή και Δηµητριάδος. Διέθετε εργαστήριο µε υπόγειο που χρησιµοποιούνταν σαν ψυγείο και χώρος αποθήκευσης των πρώτων υλών που παραλαµβάνονταν από ευρωπαϊκές χώρες για την παρασκευή φαρµάκων. Στην εξωτερική πλευρά του φαρµακείου υπήρχαν και τα ιατρεία των γιατρών που ήταν υπάλληλοι του φαρµακείου. Εκεί δέχονταν οι γιατροί τους ασθενείς τους.
Από τα έπιπλα του φαρµακείου ξεχώριζε µία µεγάλη σύνθεση µε δρύινες βιτρίνες που αποτελούσε αληθινό έργο τέχνης. Κατασκευάστηκε από αυστριακούς τεχνίτες και µεταφέρθηκε στο Βόλο. Είναι το έπιπλο που δωρίστηκε στο Ελληνικό Φαρµακευτικό Μουσείο. Το ύψος του επίπλου είναι 4,90 µ. και το πλάτος του 6,40. Στο κέντρο του, ψηλά πάνω από τις βιτρίνες, υπάρχει ληκυθοφόρο τόξο. Αριστερά και δεξιά στο πάνω µέρος, σαν διακοσµητικά στοιχεία, υπάρχουν λεοντοκεφαλές και δράκοντες. Οι τρεις βιτρίνες ενώνονται ψηλά µε δύο ενδιάµεσα τεµάχια, κάτω από τα οποία τοποθετούνται σε βάσεις τα επιχρυσωµένα γύψινα αγάλµατα του Απόλλωνα και της Αφροδίτης. Μπροστά από την τετράφυλλη βιτρίνα υπάρχει πάγκος µε λευκό µάρµαρο µήκους 2 µέτρων. Γύρω γύρω υπάρχουν και άλλα φαρµακευτικά έπιπλα.
Το 1912 το φαρµακείο Ζαφειρίου Σφύρα πέρασε στα χέρια του γαµπρού του, φαρµακοποιού Αναστασίου Γραναφίδη. Λειτούργησε µέχρι το 1949, όταν µεταβιβάστηκε στο φαρµακοποιό Δηµήτριο Πάνου, ο οποίος το κράτησε ως το 1969 και µετά το µετέφερε στα Φάρσαλα.
Μετά το κλείσιµο του φαρµακείου Δηµητρίου Πάνου τα έπιπλα µεταφέρθηκαν στην Ιταλία και παρέµειναν περιουσιακό στοιχείο της οικογένειάς τους, µέχρι το 2007 που ο γιος του Δηµητρίου Πάνου, φαρµακοποιός Μιχαήλ Πάνου, τα έφερε πίσω στην πατρίδα και τα δώρισε στο Ελληνικό Φαρµακευτικό Μουσείο.”

Δείτε το εδώ από το site http://tinyurl.com/nr7oefo .

dscf1214[1]

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s