645. 5 “μυστήρια” του Βόλου που “λύθηκαν” στο 2014

10862588_648619568596767_1267542464743834842_o[1]
“Mυστήρια”; Όχι βέβαια. Απλώς πράγματα που δεν τα ήξερα και για τα οποία βρήκαμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες εδώ στην σελίδα.

1) Η μποέμισσα στα πορτραίτα του Στέφανου Στουρνάρα.
http://tinyurl.com/kyu55oh
Mια ατίθαση τσιγγάνα ή “πρόωρα” χειραφετημένη μποέμισσα Βολιώτισσα, αναρωτιόμουν όταν πρωτοβρήκα τις φωτογραφίες της απο την αρχή του 20ου αιώνα. Ο καλός φίλος Άρης Παπαδόπουλος ανεκάλυψε πως ήταν η Φώνη Καπιτανοπούλου εγγονή του Θεμιστοκλή Καρτάλη (δείτε εδώ http://tinyurl.com/oeaaw66)

2) Ποιός ήταν ο Καντήρ-Αγάς?
H συζήτηση άρχισε όταν καιρό πρίν ανέρτησα μιά καρτ ποστάλ του Σ. Στουρνάρα (http://tinyurl.com/acuu6ah ) που έδειχνε τον Καντήραγα στις αρχές του περασμένου αιώνα. Τότε ρώτησα ποιός ήταν λοιπόν ο Καντήρ Αγάς. Ένα χρόνο μετά είχαμε πολλές πληροφορίες μέχρι και την φωτογραφία από το κονάκι του Καντήρ Αγά από τον καλό φίλο Χρήστο Πίνα. Δείτε εδώ:
http://tinyurl.com/nvpljmp

3) Ποιός είναι λοιπόν ο Eustatie Altini ή Ευστάθιος Αλτίνης (1772-1812)
…που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους της Ρουμανίας, και πώς συνδέεται με την περιοχή μας. Δείτε εδώ: http://tinyurl.com/poq4bdv

4) Πού ήταν το “ατμοκίνητον βυρσοδεψείον” του Ζαφειρίου Νικούλη;
Όταν σε ένα από τα κουίζ έβαλα μια ερώτηση που ούτε εγώ δεν ήξερα την απάντηση, για μια καμινάδα κοντά στον Αγιο Κων/νο γύρω στα 1910, ο καλός φίλος Χρήστος Πίνας μου έδωσε ένα από τα κλειδιά για την λύση του … μυστηρίου. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ http://tinyurl.com/llpb34h

5) Τι κρύβει μια έγχρωμη γκραβούρα του Βόλου από τα 1878;
Η γκραβούρα που φαίνεται στο http://tinyurl.com/pth83so χρησιμοποιήθηκε στην εξεταστική επιτροπή της βουλής των Λόρδων που εξέτασε την δολοφονία του Κάρολου Ογλ από τους τούρκους στο Πήλιο στα 1878. Δεν ξέραμε πολλά για τα κτίρια που φαίνονται κοντά στην θάλασσα, και κυρίως για το εργοστάσιο με την καμινάδα. Ο καλός φίλος Χρήστος Πίνας (πάλι!) βρήκε την απαντηση και την τεκμηρίωσε με την σημερινή φωτογραφία από την θέση που ζωγραφίστηκε η γκραβούρα!

Καλή συνέχεια στο 2015

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s