652. Άγιος Αθανάσιος Κατηχωρίου

10842245_656408967817827_5743941759854316528_o[1]
“Η εκκλησία κτίστηκε το 1746-1750, διαθέτει δύο νάρθηκες και στο δεξιό μέρος υπάρχει το παρεκκλήσιο του Αγίου Αντωνίου. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο του καλλιτέχνη Γεωργίου Ε. Φάπα και δωρεά του Γρ. Ανδρεάδη. Έτος κατασκευής το 1900″… Ο άμβωνας κατασκευάστηκε το 1884 από δωρεά του Γεωργίου Σταμάτη. Το κεντρικό εικονοστάσι είναι ξυλόγλυπτο, δωρεά της οικογένειας  Δημητρίου Φιλιππιτζή το έτος 1911.Ώς κειμήλιο – σε ειδική θήκη – φυλάσσεται το καλλιτεχνικό Ευαγγέλιο του έτους 1776. Η εκκλησία βρίσκεται υπό την προστασία της αρχαιολογικής υπηρεσίας και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα”.

Δυστυχώς, όπως μας είπε ο φίλος Θανάσης Γερμανος το ευαγγέλιο εκλάπη πέρυσι τον Ιανουάριο. Πιθανόν να είναι το ίδιο ευαγγέλιο που αναφέρεται στα Πηλιορείτικα Β’ του Βαγγέλη Σκουβαρά σ.23.
Πληγώνουν αυτά… Καλό είναι να μένουν αυτά στους χώρους λατρίας αλλά έπρεπε η Μητρόπολη να τα προστατεύει, ίσως και να τα συγκεντρώσει σε ένα δικό της χώρο, μουσείο.

Το κείμενο είναι από το βιβλίο του Γ. Μπάρδη “Το Κατηχώρι άλλοτε και τώρα”. Ευχαριστώ το συγγραφέα που μου το δώρισε και τον φίλο Θανάση που μου το έστειλε. Η φωτογραφία είναι του Κ. Ζημέρη, και είχε αναρτηθεί πριν καιρό από τον Θανάση Γερμανο.
Θανάση χρόνια πολλά και δημιουργικά!
Xρόνια πολλά σε όλους τους Αθανάσιους και Αθανασίες!

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s