677. Νησί Τρίκερι – Μια κάρτα του Αλφονς!


10869387_680376852087705_3019055307116043359_o[1]
Τον Alfons-Ξενοφώντα-Ανδρέα Hochhauser, έναν αυστριακό emoticon wink, αναχωρητή, βοσκό, ψαρά, αρχαιοκάπηλο(;), επιχειρηματία, φυσιoλάτρη, πρακτικό οικολόγο, αρχαιολάτρη, και ανθρωπιστή, τον γνώρισα μέσα από το βιβλίο του Κώστα Ανιστα “Ανθρώπινες Ρίζες”, αλλά περισσότερο από το βιβλίο “Ποιός θυμάται τον Αλφόνς;” του Κώστα Ακρίβου. Μάλιστα αναφέρθηκα και σε μιά παλιά ανάρτηση εδω http://tinyurl.com/kqdtbxj.
(επί τη ευκαιρία να τα βρείτε αυτά τα βιβλία και να τα διαβάσετε – ιδίως του Ακρίβου, μιας και του Ανιτσά είναι λίγο δυσεύρετο).

Όταν πριν λίγο καιρό μου έπεσε στα χέρια μου μιά κάρτα του, ενθουσιάστηκα. Πρέπει να είναι από το νησί των Τρικέρων.
Εκεί που νοίκιασε το εγκαταλειμμένο Μοναστήρι, που μέχρι το 1953 αποτελούσε τόπο εξορίας κυρίως γυναικών της Αριστεράς, και μετέτρεψε τα κελιά σε ξενώνες. Εκεί έστησε ένα πρωτοπόρο εγχείρημα εναλλακτικού τουρισμού και φιλοξένησε προσωπικότητες όπως η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Χατζηκυριάκος Γκίκας και άλλοι. Η κάρτα μας δείχνει πως είχε τυπώσει και κάποιες καρτ ποστάλ με τον όνομα και την διεύθυνση του!

H μετάφραση της κάρτας από τον φίλο Apostolos Stragl (ευχαριστώ!)
Αγαπητή Τέα, κάθομαι στο πέτρινο τραπέζι δίπλα στο μοναστήρι μας. Δυστυχώς πέρασε το ήμισυ της διαμονής μας εδώ. Φέτος δεν είναι ακόμα πιο όμορφα; Εδώ νιώθουμε απέραντα ευτυχισμένοι που δεν θέλουμε ούτε να σκεφτόμαστε την αναχώρησή μας. Σύντομα, θα σου γράψω εκτενέστατα για όλα. Πολλούς χαιρετισμούς σε σένα και στους δικούς σου…

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

4 Responses to 677. Νησί Τρίκερι – Μια κάρτα του Αλφονς!

 1. Μανίνης Δημήτρης says:

  Ο Αλφόνς, υπήρξε Γερμανός κατάσκοπος . Με την έναρξη του πολέμου, εμφανίστηκε ως διοικητής μοίρας του πολεμικού Γερμανικού ναυτικού, που περιπολούσε μεταξύ Β. Σποράδων και Χαλκιδικής …….. ΔΕΝ αντιλαμβάνομαι για ποιόν λόγο τον αγιοποιείτε αποκρύπτοντας τα ουσιώδη ………

  • γαπητε κ. Mανίνη, όπως τα είπαμε και στην αντίστοιχη σελίδα στο facebook, γράφω αυτή την απάντηση και εδώ για να μπορέσουν οι αναγνώστες να κρίνου και αν γίνεται να συμετάσχουν. Τις αναρτήσεις μου τις συζητάμε και αν υπάρχει λάθος, το διορθώνω. Αλλά θέλω οι συζητήσεις να είναι μεστές με επιχειρήματα και σκέψη.

   Αναφέρετε τρία στοιχεία, μερικά από τα οποία τα έχουμε ήδη ξανασυζητήσει.
   1) Ήταν ο Αλφόνς κατάσκοπος στην πρώτη του περίοδο (πρίν τον πόλεμο). Όχι μόνο δεν υπάρχουν στοιχεία καθόλου γι΄αυτό, αλλά η λογική του να είναι κάποιος κατάσκοπος και να μένει στο Χορευτό και στην Παλιά Μιτζέλα σε μιά εποχή που η μετακίνηση ήταν με τα πόδια ή με ζώα δεν έχει κανένα νοημα. Αν έχει κανείς κάποιο λογικό επιχείρημα ή κάποιο σημαντικό στοιχείο που μας λείπει ας μας το πεί.
   Το γεγονός ότι πολλοί ντόπιοι τον βλέπαν με μισό μάτι (όπως και κάθε ξένο) και βγάζαν ιστορίες για αγρίους και φίδια είναι επίσης γνωστό….
   2) Το αν είδατε skinheads στο Τρίκερι το 1985 είναι τελείως άσχετο με το Αλφονς. Αυτός έγκατέλειψε το Τρίκερι το 1969. Πέθανε δε το 1981. Την δε άδεια της εκμετάλευσης του μοναστηριού προφανώς δεν την πηρε από τους δικτάτορες. Είχα αρχίσει πολύ πιο πρίν. Το να μπερδεύουμε ατάιριαστα χρονικά στοιχεία δεν μας βοηθάει στην ανάλυση.
   3) Ποιός ήταν ο ρόλος του Αλφόνς στην κατοχή; Ακόμα ένα θέμα συζήτησης. Κατ΄αρχάς ο Αλφόνς δεν ήταν ο μόνος Γερμανός που γύρισε στην Ελλάδα με τον γερμανικό στρατό. Ο γυμναστής του χιονοδρομικού Κnappe είναι μια άλλη ενδιαφέρουσα περίπτωση (θα μιλήσουμε και για αυτόν με τον καιρό), αλλά και άλλοι. Ο Αλφόσς που ήταν Αυστριακός, έγινε γερμανός πολίτης σαν αποτέλεσμα της Anschluss, δηλαδή της προσάρτησης της Αυστρίας στην Γερμανία το 1938. Τότε αναγκάστηκε να γυρίσει στην Αυστρία και πήγε στον στρατό στην γενέτειρα του την Styria. Το να γίνει αρχηγός μοίρας πολεμικού ναυτικού σε 2-3 χρόνια είναι εκτός πραγματικότητας. Όσο για την “γεύση” που άφησε στους ντόποιους – δώστε μας στοιχεία αν υπάρχουν. Αλλοιώς κάποιος θα αντιτείνει ότι αυτό που αναφέρετε είναι φήμες και διαδώσεις.
   Στο κείμενο του “Βίος και Πολιτεία του Αλφονς” οΤρικεριώτης Κώστας Πατρίκος λέει: “Γυρίζει στο Βόλο με τα στρατεύματα κατοχή… Μάλιστα ήταν αντιναζιστής και προσπαθούσε με κάθε τρόπο να προστατεύσει του Έλληνες που κινδύνευαν, γι΄αυτό ήταν σε διαρκή αντίθεση με τους Γερμανοτσολιάδες οι οποίοι τον κατηγορούσαν στους Γερμανούς ότι παρενέβαινε στο έργο τους”. Ο Πατρίκος είναι έγκυρη πηγή. Ενδιαφέρομαι πολύ να δω, να ακούσω και να διαβάσω περαιτέρω αναφορές στο θέμα.

   Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν και άλλες γνώμες σαν και την δική σας ανάμεσα στους κατοίκους των χωριών του Πηλίου. Δεν ξέρω αν θα καταφέρω να ακούσω αυτές τις μαρτυρίες από πρώτο χέρι. Αλλά ξέρω πολύ καλά ότι υπάρχουν. Η γνώμη μου βασίζεται στα γραπτά τριών επώνυμων ανθρώπων, που υποστηρίζουν τελείως το αντίθετο. Του Κώστα Πατρίκου από το Τρίκερι, Του Κώστα Ανιτσά από την Ζαγορά και του Κώστα Ακρίβου ( https://www.facebook.com/kostas.akrivos1 ). Ο δεύτερος είχε εκτενή προσωπική επαφή με τον Αλφόνς. Ο τρίτος έκανε εκτεταμένη έρευνα στο θέμα που την εκθέτει στο βιβλίο του. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι όλοι τους παραπλανημένοι. Αντίθετα τις αρνητικές μαρτυρίες θα μπορούσε να τις δικαιολογήσει κανείς με την ιδιοσυγκρασία των κλειστών κοινωνιών σαν και αυτές των χωριών του ανατολικού Πηλίου.

   Πάντως η ανάρτηση παραμένει ανοιχτή, και ελπίζω να ακούστουν και άλλες γνώμες μέσω των σχολίων.

 2. Μανίνης Δημήτρης says:

  κύριε, μια που επισείετε τα περί του ακριβοδικαίου της συμπεριφοράς σας και της κρίσεώς σας, (γράφετε παραπάνω “..κ. Mανίνη, όπως τα είπαμε και στην αντίστοιχη σελίδα στο facebook, γράφω αυτή την απάντηση και εδώ για να μπορέσουν οι αναγνώστες να κρίνουν ” sic) , για να είστε συνεπής, θα πρέπει να κοινοποιήσετε ΕΔΩ , και την δική μου απάντηση επίσης ……. (παρ εκτός κι αν θεωρείτε ότι μια που κραδαίνετε την μάχαιρα, κόβετε προς διανομήν το καρπούζι κατά τα γούστα σας)
  Eν πάσει περιπτώσει, όταν υπάρχουν εισέτι εν ζωή μάρτυρες, η ιστορία συντίθεται κατά κύριο λόγο, από την διασταύρωση των καταθέσεών τους).
  Η δική μου “εκδοχή” γι αυτόν τον κατάσκοπο και ενδεχομένως και αρχαιοκάπηλο καθώς και άλλα τινα καθόλου ευαγή για το πρόσωπό του, δεν προέρχεται από ονείρεμα, παρά μόνον από συνεντεύξεις επιζώντων μαρτύρων.
  Τι περίεργο αλήθεια που κανένας από εκείνους που αποτέλεσαν το “υλικό τεκμηριώσεώς σας” δεν αναφέρεται στους χάρτες ακόμα και των πλέον ασήμαντων και δύσβατων μονοπατιών που κατείχαν οι Γερμανοί ….(κατά τα άλλα, όπως γράφετε, ” Όχι μόνο δεν υπάρχουν στοιχεία καθόλου γι΄αυτό, αλλά η λογική του να είναι κάποιος κατάσκοπος και να μένει στο Χορευτό και στην Παλιά Μιτζέλα σε μιά εποχή που η μετακίνηση ήταν με τα πόδια ή με ζώα δεν έχει κανένα νοημα” sic)….. ως να γνωρίζετε μετά βεβαιότητος ότι ο εν λόγω είχε καταφθάσει στον τόπο για …… χαλαρωτικές διακοπές. Μην αντικαθιστάτε λοιπόν το αποδεικτικό με το προς απόδειξιν.
  Kαι περαιτέρω, τι περίεργο και πάλι που κανένας από εκείνους που επικαλείσθε δεν γνωρίζει οτιδήποτε για την πολυτάραχη οικογενειακή ζωή του κατασκόπου, στην μεταπολεμική περίοδο, τόσο στην Ελλάδα , όσο και στην Γερμανία !
  Εν κατακλείδι, εκτιμώ την σημαντική προσπάθειά σας, αλλά, άλλο η κατάθεση αναλέκτων και ψηγμάτων και άλλο η Ιστορική Έρευνα . Μην τα συγχέετε, ή αλλέως πως, καθώς σχετικώς σχολιάζουμε εμείς οι Ανατολικοπηλιορείτες, με δυό και τρία χ…. δεν βγαίνει το μεροκάματο …… φιλικά πάντοτε

 3. To μικρό μου το μυαλό λέει ότι δεν είναι λογικό να ήλθε στην περιοχή 10 χρόνια πρίν τον πόλεμο (όταν στην Γερμανία δεν υπήρχε ακόμα ο Χίτλερ στην εξουσία) σαν κατάσκοπος για να χαρτογραφήσει την μηδενικής στρατιωτικής σημασίας περιοχή του Πηλίου. Ναι μηδενικής. Περα από τα λίγα υδροπλάνα στο Βαλτούδι δεν υπήρχε τίποτα άλλο στο Πήλιο. Έμεινε 10 χρόνια για να χαρτογραφήσει τα μυστικά μονοπάτια του Πηλίου; .Για πιό λόγο; Για να τα έχουν οι Γερμανοί να κυνηγάνε τους αντάρτες 10 χρόνια μετά; Αν εσείς τα βλέπετε όλα αυτά λογικά, εγώ όχι…

  Όσο για την “πολυτάραχη οικογενειακή του ζωή” για την οποία ισχυρίζεσθε ότι κανένας από αυτούς που επικαλούμαι (τα 2 βιβλία και το ένα άρθρο) δεν λέει τίποτα, το μόνο που έχω να σας πώ είναι ότι μου δίνετε την εντύπωση πως δεν έχετε διαβάσει κανένα από αυτά…. Δεν νομίζω ότι βοηθάει να κάνετε υποθέσεις σχετικά μ’ αυτά χωρίς να τα έχετε διαβάσει…

  Ας κρίνουν όσοι διαβάζουν τα σχόλια και την συζήτηση μας.

  Την καλημέρα μου!

  ΣΗΜ. Οι αναρτήσεις στο Facebook είναι εδώ για όσους επιθυμούν να δούν όλες τις συνομιλίες.
  http://tinyurl.com/owcf6d3 και http://tinyurl.com/q3fzz5k

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s