683. Στρατιωτικό νοσοκομείο στο Βόλο (1941)

11083960_687374928054564_5594226959422614596_o[1]
H φωτογραφία αυτή είναι από τον Μάρτιο του 1941 και δείχνει ένα μέλος της εβραΪκής κοινότητας του Βόλου (Έλλη Σακκη) σαν εθελόντρια νοσοκόμος έξω από το στρατιωτικό νοσοκομείο Βόλου. Προέρχεται από το εβραϊκό μουσείο της Ελλάδος [1]. Μου κίνησε την περιέργεια διότι δεν γνωρίζω που βρίσκοταν αυτό το κτίριο. Ξέρω ότι το μέγαρο Περβανά είχε χρησιμοποιηθεί σαν στρατιωτικό νοσοκομείο για την περίθαλψη των τραυματιών του αλβανικού μετώπου [2], αλλά δεν νομίζω ότι ταυτίζεται με το κτίριο αυτό, διότι σε μία άλλη φωτογραφία [3] από την ίδια πηγή, εμφανίζεται μια επιγραφή από την είσοδο του ίδιου στρατιωτικού νοσοκομείου, η οποία λέει ότι ανηγέρθη δαπάναις Ιωαν. Αντ. Καρτάλη. Σύμφωνα με την συζήτηση στο facebook έχουμε τα εξής:
1) Δεν είναι το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο.  Υπάρχουν παλαιότερες φωτογραφίες του Νοσοκομείου και δεν ταιριάζει η είσοδος. Αλλωστε τα αγάλματα δεν ταιριάζουν στο νοσοκομείο. Είναι σίγουρα ιδιωτικό το κτίριο.
2) Για 2η φωτογραφία που δεν φαίνεται στην ανάρτηση, ο φίλος Γ. Κοντομήτρος υποδεικνύει ότι είναι η Εμπορική Σχολή που όντως και εκείνη χρησιμοποιήθηκε σαν νοσοομείο και είχε ανεγερθει από τον Ι. Καρτάλη. Νομίζω ότι το ποσοστό σιγουριάς εδώ είναι υψηλό γιατί ταιριάζει 100% και με φωτογραφίες της εμπορικής σχολής που έχω.
3) Να είναι η οικία Χατζηκυριαζή δεν είμαι 100% αλλά υπάρχουν στοιχεία στις φωτογραφίες που ταιριάζουν. Δεν γνωρίζω αν είχε χρησιμοποιηθεί σαν νοσοκομείο όμως. Αν ξέρει κανείς κάτι παραπάνω ας μας πεί.
4) Βρέθηκε μιά άλλη αναφορά ότι είναι η Νευρολογική κλινική Χατζηγεωργίου. Δεν έχω φωτογραφία αυτού του κτιρίου. Θα με ενδιέφερε να μάθαινα περισσότερα.

[1] http://www.jewishmuseum.gr/en/repository/item/34956.html
[2] Tριάντου Ελένη, “Ο Βόλος στην Ομίχλη του Χρόνου”, Εκδόσεις Γραφή, 1994.
[3] http://www.jewishmuseum.gr/en/repository/item/15855.html

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

1 Response to 683. Στρατιωτικό νοσοκομείο στο Βόλο (1941)

  1. Konstantinos says:

    Κατα 99% ειναι η ψυχιατρικη κλινικη του Χατζηγεωργιου γιατι μικρος εκανα ηλεκτρολογικες εργασιες εκει.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s