744*. Οι ακίνδυνες σαλούφες του Παγασητικού

Capture
Capture1
Capture2

Θυμάμαι τον μπάρμπα-Θωμά, ιδιοκτήτη μιας ταβέρνας εκεί στο Σουτραλί στην δεκαετία του 70, να τις πιάνει με το χέρι του και να τις τρίβει απάνω στο σώμα του, αποδεικνύοντας στους ημιτρομοκρατημένους λουόμενους, το πόσο ακίνδυνες είναι οι σαλούφες, που εμφανίζονται στις παραλίες του Παγασητικού τον Αύγουστο. Έλεγαν κάποιοι με στόμφο ότι ήταν προϊόν της μόλυνσης. Άλλοι κατηγορούσαν τους Λαρισαίους και το εργοστάσιο ζαχάρεως που διοχέτευε τα λύματα τους μέσω της Κάρλας στον Παγασητικό. Οι θεωρίες συνωμοσίες δεν έλειπαν ποτέ (είναι μάλλον μέρος του ελληνικού DNA). Άλλοι λέγαν πως τις έφεραν τα φέρρυ μποτ της γραμμής Βόλου-Συρίας… Όλοι πάντως τις κοίταζαν με φόβο. Μάταια ο μπάρμπα-Θωμάς προσπαθούσε να τους ηρεμήσει.

Όταν βρήκα αυτή τη φωτο-καρτ ποστάλ του Αγγλικού Στόλου με τίτλο «jelly fish at Volo», αποδείχτηκε ότι ούτε οι Λαρισαίοι μας υπονομεύαν (τουλάχιστον με τις σαλούφες), ούτε η γραμμή Ταρτούς-Βόλος έφταιγε (σίγουρα όμως γέμισε την πόλη τότε με μπαρ και υπόκοσμο), μιας και η φωτογραφία είναι από το τέλος της δεκαετίας του 1920. Τότε σίγουρα δεν είναι μολυσμένη η θάλασσα… Για την πληρότητα της ανάρτησης αναφέρω, ότι η επιστημονική ονομασία είναι Cotylorhiza tuberculata και είναι ενδημική στις θάλασσες της Μεσογείου. Δεν είναι επικίνδυνη. Μικρά ψαράκια ζούνε τριγύρω αλλά και μέσα τους.

Αντίθετα η επικίνδυνη τσούχτρα είναι η Pelagia noctiluca… Ημιδιαφανής και με μωβ ή και ροζ τόνους, ούτε και αυτή συνδέεται με την μόλυνση της θάλασσας. Αλλά τα πλοκάμια της εκλύουν βιολογικές τοξίνες κατά την επαφή με το ανθρώπινο σώμα. Αυτές να τις προσέχετε.

ΥΓ. Οι φωτογραφίες. Η ασπρόμαυρη είναι καρτ ποστάλ του Αγγλικού στόλου (του αρχείου μου) από το τέλος της δεκαετίας του 20, όταν μοίρα του αγγλικού στόλου στάθμευε στην περιοχή μας. Η υπέροχη έγχρωμη είναι της καλής φίλης Ελένης Παπαθανασίου (ευχαριστώ!). Και η αφίσσα με τα είδη των μεδουσών είναι από την Διεθνή Επιτροπή για την Επιστημονική Εξερεύνηση της Μεσογείου (Commission Internationale pour l’Exploration Scientifique de la mer Méditerranée) http://www.ciesm.org/marine/programs/jellywatch.htm

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s