751. Πυρπόλυση της Σκιάθου (23 Αυγ. 1944)

Capture1
(Το κείμενο βασίζεται στην διήγηση του Ν. Στουρνάρα από το βιβλίο του, “Αναδρομή στα περασμένα. Η τραγωδία της κατοχής: Μαγνησία 1943-44”, Τόμος Β΄, Αθήνα, 1996)

“…ο γερμανός διοικητής Άντλερ, έχει γίνει ανοιχτή πληγή για τους ταλαίπωρους κατοίκους των Βορείων Σποράδων. Τρομοκρατoύσε τον κόσμο, συνελάμβανε με ψεύτικες κατηγορίες και ζητούσε λύτρα εκατομμυρίων (“Μιλιόνεν” όπως λέγανε) για να τους απελευθερώσει…

Η λαϊκή αγανάκτηση θα του κολλήσει το κοροΐδευτικό επίθετο “Μιλιούνης”… Η αμερικανική αποστολή στο Πήλιο έλαβε εντολή από τη Μέση Ανατολή για να συλληφθεί ο Μιλιούνης. Για την επιχείρηση αυτή φθάνει από το Πήλιο στην Σκιάθο μυστικά, επιλεγμένη αντάρτικη δύναμη για την απαγωγή του… Ειδοποιείται και μια οργανωμένη στο ΕΑΜ όμορφη κοπέλα, που θα λάβει μέρος και αυτή σαν δόλωμα στον ερωτύλο Άντλερ.

Ο Μιλιούνης θα έφτανε στη Σκιάθο από την Γλώσσα Σκοπέλου που είχε τη βάση του με το καΐκι «Ουρανός» που χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του. Όταν φάνηκε το καΐκι από μακριά η ομάδα τέθηκε σε συναγερμό. Η κοπέλα έκανε “αμέριμνη” βόλτες στο μουράγιο. Όταν έφτασε το καΐκι ο Άντλερ πήδηξε στην παραλία και άρχισε τις φιλοφρονήσεις για να καταλήξουν σε κάποιο σπίτι. Εκεί πάνω στα κεράσματα και την γενναία κατανάλωση τοπικού τσίπουρου – που ήταν η αδυναμία του Γερμανού αξιωματικού, εισέβαλε η ομάδα των ανταρτών που προσπάθησαν να τον πιάσουν ζωντανό χωρίς πυροβολισμούς. Αυτός όμως ξέφυγε και πυροβολώντας στον αέρα έτρεξε στην παραλία για να φτάσει στο καΐκι του.

Όμως ο «Ουρανός» δεν ήταν εκεί.. Μια άλλη ομάδα ανταρτών είχε εξουδετερώσει την γερμανική φρουρά και κούρσεψε το σκάφος, που βρίσκονταν τώρα μακριά από την προκυμαία, καταμεσίς στο λιμάνι. Έξαλλος ο Μιλιούνης έπεσε στην θάλασσα για να φτάσει στο καΐκι κολυμπώντας. Όμως εκεί δεν υπάρχει φρουρά για να τον περισυλλέξει. Τελικά μια βάρκα θα τον βγάζει στην παραλία θλιβερό όμηρο, βρεγμένο και κακομοιριασμένο για να σταλεί στο πηλιορείτικο αντάρτικο και από εκεί με αγγλικό υποβρύχιο να μεταφερθεί στην Μέση Ανατολή.

Σε λίγο θα φτάσει από το Βόλο ισχυρή δύναμη Γερμανών που θα κυκλώσει το νησί και θα συλλάβει ομήρους. Θα δέσουν μερικούς με σχοινιά πίσω από τα καΐκια και θα τους ρυμουλκήσουν ζωντανούς μέχρι το πέλαγος, ώσπου ν΄ αφήσουν εκεί τη τελευταία τους πνοή, βρίσκοντας οικτρό θάνατο κατά την διάρκεια της μακάβριας διαδρομής ανάμεσα στα κύματα του Αιγαίου…
Και σαν επίλογο θα λεηλατήσουν τα σπίτια και θα τυλίξουν στις φλόγες τ΄ όμορφο νησί, που θα γίνει ολοκαύτωμα συμφοράς, οδύνης και ερειπίων.”

ΥΓ. Η επιχρωματισμένη φωτογραφία είναι από το ίδιο βιβλιο. Βασίζεται σε πραγματική ασπρόμαυρη φωτογραφία του πυρπολισμού. Το καράβι και η γερμανική σημαία πιθανώτατα να έχουν προστεθεί για να δωθεί δραματικότερη εμφαση στην απεικόνηση..

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to 751. Πυρπόλυση της Σκιάθου (23 Αυγ. 1944)

  1. ANNA says:

    Γνωρίζετε αν μπορώ να βρώ το λεύκωμα του Νίκου Στουρνάρα;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s