771. Θάλασσα Βόλου (Χορευτό) – Κ. Βολανάκη

12119946_791093697682686_1306607985226903375_o[1]
Καιρό έχουμε να δούμε ανάρτηση με πίνακα του Κωνσταντίνου Βολανάκη… Και είναι τόσοι οι πίνακές του που είναι σχετικοί με την περιοχή μας!
Έτσι σήμερα βλέπουμε ένα όχι και τόσο γνωστό πίνακα του ζωγράφου με τίτλο “Θαλασσα Βόλου (Χορευτό)”, που ανήκει στην συλλογή της ΑLPHA Bank, και παρουσιάστηκε στην έκθεση Ποσειδώνια στο Χίλτον των Αθηνών το 2004. Περιέχεται στο άλμπουμ “Εικόνες της Θάλασσας, Ποσειδώνια 2004, Αθήνα”.
Για τη σχέση του ζωγράφου με την περιοχή και κυρίως με την Ζαγορά και την οικογένεια Αφεντούλη έχουμε μιλήσει σε προηγούμενες αναρτήσεις (δείτε την λίστα παρακάτω).
Δεν γνωρίζουμε όμως αν έμεινε κάποιο διάστημα στο Βόλο, αν ζωγράφιζε στο σημείο που αναπαραστούσε, ή αν ζωγράφιζε από μνήμης. Οι τοποθεσίες των πινάκων του που έχουν σχέση με την περιοχή συχνά είναι δύσκολο να ταυτοποιηθούν γεωγραφικά, πιθανόν διότι περιέχουν ένα μείγμα πραγματικών και φανταστικών στοιχείων. Πάντως όλα τα έργα του έχουν μια ιδιαίτερη ποιότητα, ένα συνδιασμό “φωτογραφικής ποιότητας, ατμόσφαιρας και ποίησης”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο στα απομνημονεύματα του, ο οποίος είχε πάρει μαθήματα ζωγραφικής από τον Βολανάκη στη σχολή Καλων Τεχνών του Πολυτεχνείου.
ΣΗΜ1. Παλαιότερες αναρτήσεις με πίνακες του Βολανάκη
1. http://tinyurl.com/qymlhhy
2. http://tinyurl.com/own5crv
3. http://tinyurl.com/nflgzzb
4. http://tinyurl.com/nzlsf5c
5. http://tinyurl.com/km3jjjc
ΣΗΜ2. Την ύπαρξη αυτού του πίνακα πληροφορήθηκα από το άρθρο του Μανώλη Γκαγκάκη “Οι σχέσεις του Θαλασσογράφου Κ. Βολανάκη με την περιοχή μας” Μαγνησία, τευχ. 8, Μάϊος 2007, σελ. 147.

 

 
Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s