778. Ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη (~1910)

12185383_798368690288520_9030093771525007915_o[1]facebook[1]Αν αναρωτιέστε τι δουλειά έχει η φωτογραφία του Λευκού Πύργου με την Μαγνησία, η απάντηση βρίσκεται στο ότι είναι επιχρωματισμένη καρτ ποστάλ εκδοθείσα από τον Στέφανο Στουρνάρα, η οποία κατά πάσα πιθανότητα τραβήχτηκε από τον αδερφό του Παναγιώτη Στουρνάρα. Ο Παναγιώτης δούλεψε στην αρχή μαζί με τον Στέφανο στον Βόλο – έτσι οι πρώτες φωτογραφίες λένε Αδερφοί Στουρνάρα – αλλά από το 1908 έφυγε από το Βόλο και ανέπτυξε δραστηριότητα στην Θεσσαλονίκη και στο Άγιο Όρος. Σ΄αυτόν αποδίδεται [1] μια μεγάλη ομάδα καρτ ποστάλ που εξέδωσε ο Στέφανος Στουρνάρας γύρω στα 1915 με θέματα από την Θεσσαλονίκη και τα μοναστήρια του Αγίου Όρους.

Μιας και η μέρα είναι συνδεμένη με τον Άγιο Δημήτριο (Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες!), τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης αλλά και με την απελευθέρωση της στα 1912, είπα να βάλω την σχετική αυτή φωτογραφία. Επιστροφή στις εικόνες της περιοχής από αύριο smile emoticon

[1] Νίκου Αναγνωστάκη, “Στέφανος Στουρνάρας: Ο άγιος της φωτογραφίας”, Εκδόσεις Αρχιπέλαγος, εισαγωγικό σημείωμα Άλκη Ξανθάκη, σελ. ΧΙΧ.

 

 

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s