791. Η προσφορά και το μεράκι του ενός – Νικόλαος Ι. Γιαννόπουλος

ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ-450x400[1]
Με την ευκαιρία της εκδήλωσης της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού στις 25/11/2015 (http://almyros.gr/2015/11/18/77322/ – να πάτε!), ήθελα να κάνω μια μικρή αναφορά για ένα πραματικά μεγάλο άντρα της περιοχής.

Μοναδικό παράδειγμα του τι μπορεί να καταφέρει ένας μόνος άνθρωπος όταν έχει μεράκι και αφοσίωση για τον στόχο του είναι
ο Νικόλαος Ι. Γιαννόπουλος (1866-1945). Ηπειρώτης στην καταγωγή, με πατέρα φούρναρη, ήρθε στον Αλμυρό σε ηλικία 9 χρονων, και έγινε μια εμβληματική φυσιογνωμία στην περιοχή μας (που δυστυχώς λίγοι τον γνωρίζουν). Παρόλο ότι δεν τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές έχει μια μεγάλη λίστα των επιτευγμάτων, από την οποία ξεχωρίζω τα εξής.

Σε ηλικία 19 χρονών γράφει το βιβλίο τα “Φθιωτικά” και διορθώνει τον Παπαρηγόπουλο αποδεικνύοντας ότι η μάχη των Καταλανών και του Δούκα των Αθηνών έγινε στον Αλμυρό και ότι στον βοιωτικό Κηφισσό. Υποδεικνύει ότι ο αρχαιολόγος Αρβανιτόπουλος λαθεμένα προσπαθεί να την Δημητριάδα στην περιοχή της Γορίτσας. Παλεύει όσο λίγοι για την διατήρηση της ιστορίας της περιοχής σώζοντας νομίσματα, επιγραφές, και χειρόγραφα. Σε ηλικία 30 ετών ιδρύει την Φιλάρχαιο Εταιρεία του Αλμυρού διότι “Βλέποντας ότι ανά την Θεσσαλίαν πολλάκις ανεκαλύπτοντο σπουδαίαι και λόγου άξιαι αρχαιότητες υπό των χωρικών, οίτινες ή παρεδίδοντο εις αρχαιοκάπηλους ή μάλλον κατεστρέφοντο … απεφασίσαμεν να ιδρύσωμεν την Φιλάρχαιον Εταιρείαν “Η ‘Οθρυς” εν Αλμυρώ τη 29 Απριλίου 1896″. Λέγει επίσης για τις αντιδράσεις των συμπολιτών του. «… Ενεπαίχθημεν, ειρωνειών βαναύσων ετύχομεν, οίκτου μειδιάματος ηξιώθημεν υπό των λογίων εκείνων των οιομένων μέγα τι ειδέναι … … Ευτυχώς εύρηκα και άλλους λάτρας του καλού και συνεργαζομένους επιτυχώς μετ΄ εμού….»

Παρόλο ότι ήταν ουσιαστικά ένας αυτοδίδακτος αρχαιολόγος η συγγραφική του δραστηριότητα είναι απίστευτη. Εκατοντάδες εις βάθος μελέτες σε περιοδικά. Είναι η ψυχή της προσπάθειας για την ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στην πόλη του Αλμυρού, αυτό που σήμερα δίκαια ονομάζεται “Γιαννοπούλειο”.

Δεν σταμάτησε να προσφέρει μέχρι το τέλος της ζωής του. Σε ηλικία 75 χρονών επαναφέρθηκε από την σύνταξη γιανα υπηρετήσει ώς έκτακτος επιμελητής αρχαιοτήτων στη διάρκεια της κατοχής.

Από την σελίδα αυτή θα ήθελα την βοηθεια μερικών εθελοντών να δημιουργηθεί στην Wikipedia σελίδα για τον Γιαννόπουλο
https://el.wikipedia.org/w/index.php…

ΣΗΜ. Τις πληροφορίες τις άντλησα από το άρθρο του Β. Ξ. Κοντονάτσιου “Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού”, στο Δελτίο της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού “ΟΘΡΥΣ”, 2011,Περίοδος Β, τεύχος 15, σελ. 16. Ευχαριστώ τους εξ Αλμυρού φίλους/ες που μου έστειλαν τα τεύχη του Δελτίου!..

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s