806. Χριστούγεννα 1941

12356963_824349541023768_3236979155969724003_o[1]
«Μαύρα και θλιβερά υπήρξαν τα φετινά Χριστούγεννα. Και τα ενθυμούνται οι κάτοικοι της πόλεως μας εν όσω ζουν. Χριστούγεννα με στερήσεις των πάντων. Χριστούγεννα δίχως κρέας….Οι κτηνοτρόφοι αλλά και μαζί μ΄αυτούς και όλοι οι κάτοχοι και πωληταί των τροφίμων δεν ωνόμασαν Θεό, να συλλογιστούν τη χρονιάρα ημέρα, τη νηστεία του κόσμου, την ανάγκη παροχής κάποιας ανακουφίσεως. Αμείλικτοι, άσπλαχνοι, σκληροί σαν άγρια θηρία της ζούγκλας δεν εφρόντισαν παρά μόνο δια τον άπληστον ευατόν τους. …> μας λέει ο αρθρογράφος της Θεσσαλίας στις 27-12-1941.

«Τα δελτία τροφίμων-που στάθηκαν άχρηστα τόσο καιρό- είχαν πει οι εφημερίδες ότι θα χρησιμοποιούταν επί τέλους στις γιορτές… Για να εμπαίξουν τελικά οι “αρμόδιοι” την ανθρώπινη δυστυχία και τον πόνο του βασανισμένου κοσμάκη!.. Και να μοιράσουν – χωρίς συναίσθημα ενοχής – για χριστουγεννιάτικο “μποναμά” ένα θλιβερό κουτί σπίρτα!…» λέει ο Νίκος Στουρνάρας στο βιβλίο του [1]

«Έτσι οι συμπολίται μας επέρασαν τα Χριστούγεννα μ΄ένα κουτί σπίρτα. Μόνον αγαθόν τους απέμενε η γλυκειά θαλπωρή του ήλιου της ημέρας, ο οποίος ευτυχώς ευρίσκετο εις τον ουρανόν και έτσι διάφυγε και τας επιχειρήσεις των μαυραγοριτών και την “μέριμναν” των αρμοδίων. Αυτή η ωραία λιακάδα ήτο το μόνο αγαθόν που απήλαυσαν προχθές οι Βολιώται και τίποτα άλλο» καταλήγει ο αρθρογράφος της Θεσσαλίας.

Για να θυμόμαστε…

[1] Νικόλαος Στουρνάρας, “Αναδρομή στα περασμένα: η τραγωδία της κατοχής : Μαγνησία 1941-42”, Αθήνα 1996
ΣΗΜ. Η φωτογραφία είναι λεπτομέρια φωτογραφία της συλλογής του φίλου της σελίδας Mario Zauli. Είναι από το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς. Να ευχαριστήσω τον κ. Mario Zauli για ακόμα μιά φορά (mille gracie Mario!), που επέτρεψε την ανάρτηση των φωτογραφιών του του αρχείο του Dr Pierluigi Zamperin γιατρού του 21oυ κινητού νοσοκομείου του ιταλικού στρατού που στήθηκε στο Βόλο κατά την διάρκεια της κατοχής Eπί τη ευκαιρία να επισημάνω ότι οι φωτοργαφίες αυτές της συλλογής βρίσκονται πλέον και στον ιστότοπο του ΔΗ.Κ.Ι. (http://81.186.130.244/taxonomy/term/516 )

 
Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s