813. «Ο έρωτας στα χιόνια»

10580825_831053547020034_4587288967142103770_o[1]

“Ωσάν η χιών να ισοπεδώση και ν’ ασπρίση όλα τα πράγματα, όλας τας αμαρτίας, όλα τα περασμένα… Όλα, όλα να τα καλύψη, να τα ασπρίση, να τα αγνίση!”

Φώτα σήμερα και αύριο του Αη Γιάννη (όχι iYianni όπως είπε κάποιος :)). Xρόνια πολλά στους εορτάζοντες. O καιρός πάει να μας τρελάνει (χτές είχαμε -12C ενώ ανήμερα τα χριστούγεννα είχαμε 20C – ενώ στο Βόλο πήγε από χιόνι σε ζέστη…) και δεν ξέρω τι να αναρτήσω. Έτσι η ιδέα προήλθε από την σημερινή ανάρτηση ενός εκλεκτού σκηνοθέτη (και ηλεκτρολόγου μηχανικού, παρακαλώ) του Βασίλη Λουλέ (https://www.facebook.com/vassilis.loules) που υπέδειξε σήμερα την ανάγνωση του γνωστού διηγήματος του Παπαδιαμάντη από την Σαπφώ Νοταρά:
Ο έρωτας στα χιόνια – Παπαδιαμάντης_Μέρος 1ο
http://www.youtube.com/watch?v=YCLwYbKFRWU
Ό έρωτας στα χιόνια – Παπαδιαμάντης_Μέρος 2ο
http://www.youtube.com/watch?v=o0hoGfxU15c

Λέει ο Βασίλης Λουλές στο σχόλιο του: “Την πρώτη φορά που την άκουσα στο ραδιόφωνο πριν 30 χρόνια, θυμάμαι σαν τώρα ότι στεκόμουν όρθιος στο άνοιγμα της πόρτας για περισσότερο από μια ώρα. Αμίλητος, έτρεμαν τα πόδια μου. Ούτε καν σκέφτηκα να καθίσω χάμω. Στεκόμουν προσοχή! Ήταν απίστευτο αυτό που ένοιωθα. Η γυναίκα αυτή έμοιαζε τόσο πολύ ταυτισμένη με τον ήρωα του διηγήματος που η ανάγνωση αποκτούσε διαστάσεις μιας συγκλονιστικής εξομολόγησης –ή καλύτερα, μιας ενόρασης ενός προαναγγελθέντος τέλους.
Ήταν Ιούνιος του 1985, λίγες μέρες μετά τον θάνατό της.
.
Η ηχογράφηση είχε γίνει στις αρχές της δεκαετίας του ’80 για το Τρίτο Πρόγραμμα της τότε Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Έμπνευση του Μάνου Χατζιδάκι, όταν ήταν διευθυντής του. Ένα ακόμα σπουδαίο έργο που άφησε πίσω του αυτός ο άνθρωπος, που πήρε την ξεχασμένη και πάμφτωχη πλέον κωμική ηθοποιό και της έδωσε την ευκαιρία να αναγνώσει μοναδικά κάποια διηγήματα του Παπαδιαμάντη.
.
«Ο έρωτας στα χιόνια» μοιάζει με κύκνειο άσμα της Σαπφώς Νοταρά, η οποία ένα-δυο χρόνια μετά την ηχογράφηση βρέθηκε νεκρή, μόνη και σε προχωρημένη αποσύνθεση, στο μικρό της διαμέρισμα.
Τραγική μορφή, ίδια κι όμοια με τον Παπαδιαμαντικό ήρωα του διηγήματος, που τόσο μοναδικά ερμήνευσε.
.
Πριν ακριβώς 2 χρόνια, σαν σήμερα, μου είχε γεννηθεί πολύ έντονη η ανάγκη να βρω και να ξανακούσω αυτό το πολύτιμο ντοκουμέντο –έτσι ξαφνικά, μετά από τόσα χρόνια. Με συγκλόνισε τότε ακόμα περισσότερο. Το άκουγα και το ξανάκουγα, ξανά και ξανά.
.
Το ξανάκουσα και σήμερα το πρωί κι έμεινα και πάλι βουβός μπροστά σ’ αυτή τη συγκλονιστική ερμηνεία, σ’ αυτή τη σπαραχτική σχέσης τέχνης και βιώματος.
Προσπαθώ να σταθώ όρθιος, και πάλι.”

ΣΗΜ. Η φωτογραφία της χιονισμένης Πορταριάς, είναι από καρτ ποστάλ των Ραφανίδη και Ζημέρη.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s