825. “Πίναξ Γεωγραφικός της Ελλάδος” του Άνθιμου Γαζή (1800)

12622480_843885535736835_8080880237278215569_o[1]
Αφορμή για να ψάξω τις χάρτες του Ρήγα και του Γαζή μου έδωσε το “νεό” που κυκλοφορησε πρόσφατα( http://tinyurl.com/hqwgguc ) για την εύρεση ενός αντίτυπου του παγκόσμιου άτλα του Γαζή στην Κοζάνη. Βέβαια ο άτλας αυτός βρέθηκε πριν το 2008, αλλά τώρα τον ανακαλύψανε κάποιες “εφημερίδες”. Εν πάση περιπτώση, ψάχνοντας στις διάφορες online βιβλιοθήκες βρήκα στο Χάρβαρντ και ανέρτησα τις προάλλες την περίφημη Χάρτα του Ρήγα ( http://tinyurl.com/jftsfjo ) αλλά και τον Γεωγραφικό Πίνακα της Ελλάδας του Άνθιμου Γαζή. Το κομμάτι που δείχνει την περιοχή μας φαίνεται στην εικόνα της ανάρτησης. Ολόκληρος ο χάρτης βρίσκεται εδώ:
http://ids.lib.harvard.edu/ids/view/46400845?buttons=y
Mετά τον θάνατο του Ρήγα και την κατάσχεση των έργων του, ο Γαζής φτιάχνει μια νέα έκδοση της Χάρτας του Ρήγα, που εκδίδεται από τον ίδιο χαράκτη τον Franz Th. Mueller. Έχουν αφαιρεθεί οι διάφορες επιπλέον πληροφορίες όπως τα νομίσματα, οι λίστες των σημαντικών αρχαίων ανδρών και τα λοιπά, αλλά έχουν γίνει και διορθώσεις, όπως για παράδειγμα η λανθασμένη θέση του χωριού Πινακάτες που υπήρχε στη Χάρτα του Ρήγα, δεν υπάρχει στην έκδοση του Γαζή. O χάρτης αυτός του Γαζή φέρει τον τίτλο:

ΠΙΝΑΞ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Με τα παλαιά και νέα ονόματα
Επιδ. (*) υπό Ά. Ά. Γαζή Μηλιώτου
και εκδοθείς παρά Φρανσουά Μύλλερ
Αφιερωθείς τω Γένη των Ελλήνων.
Εν Βιέννη 1800

Παρόλο ότι η Χάρτα αυτή, θα μπορούσε κάποιος να πεί, είναι υποδεέστερης σημασίας σε σχέση με αυτή του Ρήγα, δεν παύει να μας θυμίζει το πάθος και την τρομερή δουλεία του Γαζή για την εκπαίδευση του υπόδουλου έθνους.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s