837. Πίσω από του Παπαστράτου (1942)

12747893_856665457792176_2764632089058641519_o[1]
Πολύ κοντά στην θέση της προχτεσινής φωτογραφίας http://tinyurl.com/zmua4wy και προς τα ανατολικά είναι η σημερινή φωτογραφία. Μάλιστα αν δείτε ολόκληρη την κάρτα του Κ. Στουρνάρα (http://tinyurl.com/zdlcgjz ), στην άκρη αριστερά αρχίζει το κτίριο που φαίνεται σε πρώτο πλάνο στην σημερινή φωτογραφία. Η φωτογραφία μας ήρθε μέσω του φίλου Mario Zauli και αναρτήθηκε στον τοίχο του φίλου Θ. Γκαβαρδίνα.
Στην αρχή μας μπέρδεψε. Είναι σίγουρα Βόλος, αλλά πού;
Το χαρακτηριστικό σημείο είναι κάπου στο βάθος η εκκλησία της Ανάληψης. Επίσης ταυτοποιήθηκε και το σπίτι που βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, το οποίο το είχαμε συζητήσει εδώ http://tinyurl.com/j88y6gr . Είναι ένα νεοκλασικό δίπλα ακριβώς στα Κύματα, για το οποίο ο φίλος πολιτικός μηχανικός Ιωάννης Πουρνάρας μας είπε ότι το έκτισε ο “Αθανάσιος Γκλαβάνης και ήταν ή “προίκα” της κόρης του Καίτης που έμεινε εκεί μαζί με τον σύζυγο της αρχιτέκτονα κ. Κασιόπουλο”. Επομένως η φωτογραφία είναι παρμένη από την ταράτσα του Παπαστράτου με τέτοιο προσανατολισμό ώστε να μην φαίνεται ο Αγιος Νικόλαος. Το νεοκλασικό αυτό ήταν επί της Ιάσονος και Μαυροκορδάτου.

Να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο δεύτερο σημαντικό κτίριο της φωτογραφίας που βρίσκεται σε δεύτερο πλάνο δυτικά, με τα δύο αετώματα, το μπαλκόνι και τις καμάρες στην είσοδο. Ο κ. Γκαβαρδίνας μας είπε ότι αυτό ήταν το Ταχυδρομείο. Μάλιστα μια φωτογραφία που έχει αναρτηθεί εδώ το δείχνει μετά τους σεισμούς. Η ταυτοποίηση αυτή δημιούργησε ένα ερωτηματικό, μιας και τω καιρώ εκείνω ήταν ΤΤΤ, δηλαδή Ταχυδρομείο – Τηλεφωνία – Τηλέγραφος μαζί. Αρχικά νομίζαμε ότι το τηλεγραφείο ήταν το κτίριο που είδαμε εδώ (Γαμβέτα – Ιάσονος) που το βλέπουμε να αποκαλείται έτσι στην καρτ ποστάλhttp://tinyurl.com/zrgjsre του Βρετανικού στόλου, και το Ταχυδρομείο που φαινεται επί της Δημητριάδος ακριβώς από πάνω.

Το τηλεγραφείο ήταν ο προορισμός όλων των δυναμικών συγκεντρώσεων και συλλαλητηρίων μιάς και οι συμμετέχοντες στέλναν τις διαμαρτυρίες τους τηλεγραφικά στα κέντρα εξουσίας, κυρίως στην πρωτεύουσα. ¨Οπως αναφέρει η Νίτσα Κολιού το τηλεγραφείο ήταν στην Δημητριάδος, και όχι στην στην Ιάσονος. Άρα η κάρτα του αγγλικού στόλου είναι λάθος (δεν είναι η πρώτη φοράς). Επομένως το συμπέρασμα είναι πως το κτίριο που φαίνεται στο δεύτερο πλάνο είναι το Ταχυδρομείο/Τηλεγραφείο.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s