844. Καλές Απόκριες

12801297_865609040231151_1473195152172945034_n[1]
——————————-
Αντιγράφω από το βιβλίο του Γιώργου Θωμά “Ο πολιτισμός του Πηλίου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας” [1]:

“Η αποκριά στο Πήλιο δεν ήταν ευκαιρία μόνο για ξέφρενες χορευτικές εκδηλώσεις αλλά και για αναθέρμανση σχέσεων μεταξύ συγγενικών οικογενειών και φίλων μέσα από κοινά οικογενειακά γλέντια και ξεφαντώματα. Μιλώ βέβαια για την τελευταία αποκριά γιατί η πρώτη περνούσε σε συνηθισμένα πλαίσια και με λιγοστές μεταμφιέσεις κυρίως από την πλευρά των παιδιών. Αυτή την Κυριακή είχε περισσότερα δικαιώματα στο μασκάρεμα η λιάνομαρίδα. Την επομένη ο … λόγος δίνονταν στους άντρες.

Από την ώρα λοιπόν που θα τελείωνε η εκκλησία αρχίζει το μεγάλο ραβαΐσι. Σε όλα τα χωριά του Πηλίου μπουλούκια μασκαρεμένων από διάφορες γειτονιές ξεχύνονταν στους δρόμους χαχανίζονας και πηδώντας. Περνούσαν και από οποία σπίτια ήθελαν και κερνιόνταν τσίπουρο ή κρασί με μεζέδες Παντού έβγαιναν χωρικοί και τους αποθέωναν, εκτός από τα μικρά παιδιά που έτρεμαν γιατί είχαν άγρια θωριά και πολλοί από αυτούς τα φοβέριζαν.

Σπουδαίο κοινωνικό γεγονός σε ορισμένα χωριά (Κερασιά, Κανάλια, Βένετο, Μακρινίτσα και Συκή) ήταν και η εκδήλωση του «αφανού». Το βράδυ της Κυριακής σε ένα ξέφωτο άναβαν μεγάλη φωτιά με τα μαζεμένα επίτηδες από μερες κλαδιά, αφού πρώτα συγκεντρώνονταν όλοι σχεδόν οι χωρικοί μασκαρεμένοι ή όχι. Γύρω από τη φωτιά έστηναν χορό και έκαναν αστεία και αλληλοπειραζόνταν. Χορεύοντας έλεγαν και τούτο το τραγούδι:

“Τούτoν τoν χρόνων είμαστε εδώ ,
τον άλλον ποιος το ξέρει
αν ζούμε, αν πεθάνουμε,
αν πάμε σε άλλα μέρη;
Γλεντάτε νέοι και παιδιά tα τρυφερά σας νιάτα
γιατί θέ νάρθει ένας καιρός να τα σκεπάσει η πλάκα».

ΣΗΜ. Η φωτογραφία είναι του φωτογράφου Χαράλαμπου Μπασδέκη όπως φαίνεται από τη σφραγίδα και εμφανίστηκε σε μια online δημοπρασία πρίν λίγο καιρό. Η ημερομηνία είναι 15 Μαρτίου του 1940. Τι να γίναν άραγε αυτά τα παιδιά στην λαίλαπα των χρόνων που ακολούθησαν;

[1] Γιώργου Θωμά “Ο πολιτισμός του Πηλίου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας”, Εκδόσεις Ώρες, Βόλος 1996. Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών.

 

 
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s