873. Πηλιορείτες στην Γορίτσα

13130841_902854816506573_2973694608056554934_o[1].jpg
Με την ευκαιρία του εορτασμού του ναού της Ζωοδόχου Πηγής στο λόφο της Γορίτσας, ανεβάζω αυτή την φωτογραφία (αγνώστου φωτογράφου) που είχε αναρτήσει εδώ ο καλός φίλος Θανάσης Γέρμανος. Το πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής (και τα κανατάκια που θυμάμαι με ιδιαίτερη νοσταλγία) είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους κατοίκους της περιοχής για πολλά χρόνια.

Το πανηγύρι και το σχετικό “θαύμα” του αγιάσματος σημειώνεται από πολλούς έλληνες συγγραφείς (Δημητριείες, Γεωργιάδης, Μάγνης/Κωνσταντάς, Ρηματσίδης, Τσοποτός) αλλά και από ξένους περιηγητές (Gell, Leake, Mezieres, και άλλοι). Ο Ζωσιμάς Εσφιγμενίτης, που δεν κρατούσε το στόμα του κλειστό, ήταν από αυτούς που έγραψαν εναντίον τέτοιων πρακτικών. Ο φίλος Άρης Π. βρήκε ότι στο περιοδικό ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ που εξέδιδε (Απρίλιος 1893- 5ον έτος- σελ. 418) γράφει για το αγίασμα και το θεωρεί «ψευδές θαύμα».

Επί τη ευκαιρία να αναφέρουμε ότι η πιο εκτεταμένη αρχαιολογική έρευνα για την Γορίτσα είναι η δουλειά μιας ολλανδικής ομάδας υπό τον S. C. Bakhuizen [1] που αναφέρει ότι η Γορίτσα κατοικήθηκε στον 4ο π.Χ. αιώνα. Σχετικά με τις δεξαμενές που υπάρχουν στο λόφο και χρησιμοποιούταν για την συγκέντρωση νερού για τους κατοίκους, o Bakhuizen σημειώνει ότι υπάρχουν τρεις δεξαμενές στην περιοχή της εκκλησίας και 2 άλλες λίγο πιό νότια.

[1] Bakhuizen, S. C. (1992). A Greek City of the Fourth Century BC By the Gorítsa Team, Εκδοτικός οίκος L’ERMA di BRETSCHNEIDER

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s