875. Πολεμικοί ανταποκριτές στο Βόλο 1897 (Ξενοδοχείο Γαλλίας;)

13179012_906278806164174_4621666964701592327_n[1]

Όπως έχω ξαναπεί ο Βόλος είναι στο βιβλίο Guinness από το 1897!… Ναι το 1897! Αν δεν με πιστεύετε δείτε εδώ
http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/first-filming-of-war Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ http://tinyurl.com/zphg72e

Ο πρώτος κινηματογραφιστής πολέμου ήταν ο πολεμικός ανταποκριτής Fred Villiers και γύρισε 13 φιλμ σχετικά με τον πόλεμο του 1897 – από τα οποία όμως κανένα δεν σώζεται. Στο βιβλίο του “Pictures of many wars” (1902) μας άφησε όμως μια σειρά φωτογραφιών από το Βόλο. Κάποιες τις έχουμε ήδη δει (π.χ. http://tinyurl.com/gnygqhw ,http://tinyurl.com/zvyku9m ). Η σημερινή φωτογραφία είναι από το βιβλίο αυτό και έχει τίτλο “Πολεμικοί Ανταποκριτές στο Βόλο” . Από ότι ξέρω, δεν έχει εμφανιστεί ποτέ σε δημοσίευση σχετική με την ιστορία της πόλης. Νομίζω ότι είναι το Ξενοδοχείο Γαλλίας – το περίγραμα των παραθύρων ταιριάζει. Ένας άλλος ανταποκριτής, ο Kinnaird Rose, στο βιβλίο του With the Greeks in Thessaly επιβεβαιώνει ότι το Ξενοδοχείο Γαλλίας ήταν το κέντρο των ξένων ανταποκριτών στο Βόλο.

Οι πολεμικοί ανταποκριτές της εποχής σίγουρα ήταν κυνηγοί περιπετειών. Με μόνη προστασία την εθνικότητα τους και την παρουσία κάποιων προξενικών αρχών της χώρας τους, βρισκόταν κοντά στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Μερικοί (όπως ο Κάρολος Όγλ) το πλήρωσαν με τη ζωή τους.

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s