883. Tέσσερα βιβλία που θα ήθελα να διαβάσω το καλοκαίρι

13247882_915399228585465_797497334634254191_o[1]
Δεν έχω διαβάσει κανένα από αυτά, αλλά μου κέντησαν την περιέργεια. Αν έχετε συστάσεις για βιβλία που μπορεί να ενδιαφέρουν τους φίλους της σελίδας, γράψτε ένα σύντομο σχόλιο.

1. Μαντίδη Γιάννη “Σοφίκα Τοπάλη”,
Τον κ. Μαντίδη “γνώρισα” διαβάζοντας το βιβλίο του “Όταν ο Ωνάσης συγγένευε με το Πήλιο”. Στο οπισθόφυλο του καινούργιου του βιβλίου μας λέει ότι η «Σοφίκα Τοπάλη» είναι μια ιστορία αληθινή που σημάδεψε τα Κάτω Λεχώνια και που κλόνισε το πανελλήνιο τις τελευταίες μέρες της Κατοχής των Γερμανών και τις πρώτες του Εμφυλίου. Μια ιστορία που αποσιωπήθηκε για το φόβο των Ιουδαίων, για να γίνει πολύ αργότερα γνωστή και στους ίδιους τους κατοίκους των Κάτω Λεχωνίων…

2. Kοντονάτσιου Βίκτωρος “Αλμυριώτικοι Ιστοριομύθοι” (έκδοση Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού ‘Όθρυς”)
Τον κ. Κοντονάτσιο “συνάντησα” στις ιστοσελίδες του almyros.gr (δείτε π.χ. εδώhttp://almyros.gr/2014/09/23/39606/ ) και τα άρθρα του μου κίνησαν την περιέργεια. Ο ίδιος μας λέει για το βιβλίο “Περιλαμβάνει είκοσι “μικροϊστορίες”, πραγματικά γεγονότα, τα οποία απηχούν την εσωτερική βιωματική τοπική ιστορία, Οι “ιστοριόμυθοι” αυτοί εμπεριέχουν, όπως θέλω να πιστεύω, δυνατότητα ουσιαστικής και ενισχυτικής της ζωής “παραμυθίας.” . Είναι ουσιαστικά προσωπικά μου βιώματα από τα οποία διδάχτηκα και βεβαιώθηκα και αποτελεί πλέον σταθερή και ακλόνητη πίστη μου ότι, όσο υπάρχουν άνθρωποι, με την ουσιαστική σημασία της λέξης “άνθρωπος”, καμία “κρίση¨, οποιασδήποτε μορφής και οσησδήποτε έντασης αλλά και χρονικής διάρκειας, δεν είναι ικανή να μας αφαιρέσει την ομορφιά της ζωής. ”

3. Φουρτούνα Γιάννη, “Το νησί της Παναγίας”.
Το βιβλίο αυτό για το Τρίκερι, ανέφερε ο Νίκος Φιλάρετος και έλυσε το “μυστήριο” της φωτογραφίας του Ζημέρη στην προχτεσινή ανάρτηση. Τα περιεχόμενα του περιλαμβάνουν μεταξύ, την
ιστορία του νησιού, Θρύλους και παραδόσεις, την εύρεση της εικόνας της Παναγιάς, την Μονή Ευαγγελίστριας, το νησί ως στρατόπεδο 3500 Βουλγάρων αιχμαλώτων πολέμου, τα πέτρινα χρόνια των εξόριστων γυναικών του Τρίκερι, τον μυστηριώδη Αλφόνς Χοχάουζερ, και το πανηγύρι του νησιού.

4. Χόλλαντ Ηένρυ, “Ταξίδι στην Μακεδονία και στην Θεσσαλία στα 1812-13. (Υπάρχει στα ελληνικά από τις εκδόσεις αδελ. Τολίδη).
Οι ξένοι περιηγητές που επισκέφτηκαν την Ελλάδα στο τέλος του 18 και στον 19ο αιώνα μας προσφέρουν στα βιβλία τους μια ιδιαίτερη ματιά σε μια δύσκολη εποχή της Ελλάδος. Το βιβλίο αυτό το “πέτυχα” στο Google Books ψάχνοντας πληροφορίες για την Αλόνησσο. Ο γιατρός Χένρυ Χόλλαντ ανάμεσα στις άλλες διαδρομές έκανε με πλοίο το ταξίδι Θεσσαλονίκη-Λαμία που το περιγράφει σε 20 σελίδες και μας δίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την Αλόνησσο, την Σκόπελο και άλλα μέρη της περιοχής. Άλλα κομμάτια του βιβίου φαίνονται ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αν και δεν έχουν σχέση με την περιοχή μας, όπως η συνάντηση του με τον Αλή Πασά.

Θα σας πώ περισσότερα όταν θα τα διαβάσω 🙂

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s