892.Προπολεμικά φροντιστήρια στο Βόλο

Το σημερινό άρθρο είναι του κ. Λ. Τσίλογλου ο οποίος μας έχει χαρίσει εξαιρετικά κείμενα για το Βόλο. Ο κ. λευτέρης τσίλογλου έχει μιά ακόμα “ειδίκευση”, που είναι η ιστορία των φροντιστηρίων. Στο θέμα αυτό επικεντρώνεται το κείμενο του.
Να ευχαριστήσω και την καλή φίλη Xanthoula Papapanagiotou που μου έστειλε την φωτογραφία. Αλλά ας ακούσουμε τον κ. Τσίλογλου…
—————————
Σήμερα θα μιλήσω για τα προπολεμικά φροντιστήρια στο Βόλο, κάνοντας αρχικά μια αυτοκριτική. Σε κάποιο από τα τρία βιβλία που έχω γράψει για τα φροντιστήρια ισχυρίστηκα ότι στην επαρχία δεν υπήρχαν αξιόπιστα φροντιστήρια να συγκρατήσουν, μετά το πέρας της σχολικής χρονιάς, τους μαθητές που επιθυμούσαν να δώσουν εξετάσεις στις ανώτατες σχολές, που τότε υπήρχαν μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όμως αυτό ήταν εν μέρει σωστό. Όπως παντού υπήρξαν και εξαιρέσεις. Ιδού μια τέτοια περίπτωση. Ο μαθηματικός Αλέξανδρος Τάτσιος ήταν καθηγητής στην Εμπορική σχολή του Βόλου και ίσως κάποια περίοδο είχε κι ένα δικό του ιδιωτικό σχολείο.
Όλα ξεκίνησαν από τη φωτογραφία που ανέβασε στη σελίδα της η κόρη του Αλ. Τάτσιου κ. Ρένα Τάτσιου – Σγουρδαίου και για την οποία με πληροφόρησε ο πείσμων ερευνητής της ιστορίας της Μαγνησίας Αντώνης Ζαβαλιάγκος. Αυτό αποτέλεσε για μένα την αφορμή να ψάξω το θέμα. Απευθύνθηκα στον καλό μου φίλο από τη Θεσσαλονίκη Γιώργο Κωνσταντάρα, που επάξια και με αυξημένη ενεργητικότητα και όρεξη συνεχίζει την ιστορική έρευνα για τα φροντιστήρια έχοντας πλουτίσει το θέμα με τη συλλογή του που θα αποτελέσει και τη βάση του νέου ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ . ΑΡΧΕΙΟΥ. Της . ΟΕΦΕ (Ομοσπονδία Φροντιστηρίων Ελλάδος)
Σε μια μέρα ψάχνοντας στις Βολιώτικες εφημερίδες ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ και ΘΕΣΣΑΛΙΑ ανακάλυψε ότι τον Ιούλιο του 1936 σε διάφορες ημέρες τρία τοπικά φροντιστήρια να διαφημίζουν την ύπαρξή τους. Αυτό ας αποτελέσει κίνητρο για τους τοπικούς φροντιστές να διευρύνουν την έρευνα της ιστορίας του κλάδου με ονόματα καθηγητών, φροντιστηρίων στη διάρκεια των τελευταίων 100 χρόνων. Με τα δημοσιεύματα που θ’ ανακαλύψουν αλλά και τις προφορικές μαρτυρίες παλαίμαχων καθηγητών, αλλά και μαθητών τους. Ελπίζω να βρεθεί ένας πρόθυμος Βολιώτης να ξεκινήσει αυτό το έργο. Στην 1η φωτογραφία στην καρέκλα ο καθηγητής και γύρω του 20 μαθητές. Το κτίριο είναι στη γωνία Γαζή και Μαυροκορδάτου 41. Μέσα σε αυτούς φαντάζομαι κι ελπίζω ότι κάποιοι θα αναγνωρίσουν δικούς τους ανθρώπους. Ευχής έργον είναι να συμπληρώσουν κάθε πληροφορία, καθώς και τη μετέπειτα εξέλιξή τους Η 2η είναι διαφήμιση στις εφημερίδες. Θυμίζω ότι την εποχή εκείνη πέραν των εισαγωγικών εξετάσεων στα Ανώτατα Ιδρύματα υπήρχαν και εξετάσεις εισαγωγής στο γυμνάσιο και εξετάσεις μετεξεταστέων στις διάφορες τάξεις του 6ου γυμνασίου. Ιδιαίτερη αναφορά χρειάζεται η σαφής διευκρίνηση ότι δε δέχονται μαθητές της Εμπορικής που είναι ή υπήρξαν μαθητές τους!

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s