902. Άλκηστις και Άδμητος

13606482_938180189640702_1380570703395965878_n[1]
Με τη βοήθεια του Απόλλωνα, ο Άδμητος, γυιός του Φέρητος, βασιλιάς της πόλης των Φερών, κέρδισε ένα ασυνήθιστο προνόμιο: θα μπορούσε να ξεφύγει το θάνατο, αν κάποιος άλλος βρίσκονταν να δεχτεί να πεθάνει στη θέση του. Ποιος όμως αγαπάει τον Άδμητο περισσότερο από την ίδια τη ζωή του;

Όλοι αρνήθηκαν να πεθάνουν για χάρη του Άδμητου. Οι φίλοι του, ο γέρος του πατέρας, ακόμα και η μάνα που τον γέννησε, κι’ αυτή αρνήθηκε επίσης. Μόνο η νεαρή γυναίκα του, η Άλκηστις, κόρη του Πελία, βασιλιά της Ιωλκού, προσφέρθηκε θυσία, και δέχτηκε για χάρη του να χάσει τη ίδια την ζωή της.

Όλο το παλάτι θρήνησε την απώλεια της αφοσιωμένης βασίλισσας, αλλά μόνο ένας ήρωας, ο Ηρακλής μπόρεσε να παλέψει με το θάνατο και να την ξαναφέρει στη ζωή.

ΣΗΜ 1. Η θυσία της Άλκηστης στις αρχαίες Φερές είναι σίγουρα γνωστό κομμάτι της μυθολογίας στους φιλόλογους και φιλίστορες. Πολλοί από εμάς όμως είτε την ακούσαμε και την ξεχάσαμε, είτε δεν την γνωρίζουμε καν – και βάζω στοίχημα πολλοί δεν ξέρουν την σύνδεση της με την περιοχή μας. Η ιστορία αυτή είναι το θέμα του ομώνυμου έργου του Ευριπίδη (https://ia600503.us.archive.org/11/items/pgcommunitytexts27946gut/27946-0.txt )

ΣΗΜ 2. O πίνακας με τίτλο “Αλκηστις που πεθαίνει” (Alcestis mourante) είναι του Pierre Peyron που τον ζωγράφισε κατά παραγγελία του Λουδοβίκου 16ου στα 1785. Βρίσκεται σήμερα στο Λούβρο.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s