921. Η Παναγιά της Μπεχταβούς (του Βίκτωρα Κοντονάτσιου)

13900302_965263996932321_8576584999396789396_n[1]
(μια σειρά παραγράφων από μια επίκαιρη για την ημέρα ιστορία από το βιβλίο “Αλμυριώτικοι Ιστοριόμυθοι” του κ. Βίκτωρα Κοντονάτσιου – που απόλαυσα αυτές τις μέρες) Χρόνια πολλά!

“Η γιαγιά Μπεχταβού ζούσε από πολλά χρόνια μόνη στην άκρη του χωριού σε ένα μικρό, φτωχό, χαμηλό σπιτοκάλυβο. Είχε χηρέψει εδώ και πολλά χρόνια. Τα παιδιά της ζούσαν μακριά από το χωριό, στην Αθήνα, όπου είχαν αποκατασταθεί… Δίπλα στο μικρό της σπιτάκι είχε ένα περιποιημένο φούρνο για να ψήνει το ψωμί της, καμωμένο πάντοτε από ανακατωμένο μισό-μισό αλεύρι σιταρένιο και καλαμποκίσιο… Δυό δωμάτια είχε όλα κι όλα το σπίτι της. Στο ένα κοιμόταν τα βράδυα και στο άλλο είχε όλα τα ύπεργα του νοικοκυριού. Στην κρεβατοκάμαρη της είχε και τζάκι… Πάνω στο τσακόπανο του τζακιού της τρεις φωτογραφίες: στην μέση ο μακαρίτης ο άντρας της και δεξιά και αριστερά ο γιος και η νύφη της και η κόρη της με τον γαμπρό της. Κάθε τόσο κοίταζε τις φωτογραφίες, τις σκούπιζε από την σκόνη, τις κοίταζε και τις καμάρωνε.

Πάντοτε όμως όταν κοίταζε τις φωτογραφίες θυμόταν κάτι που έλειπε και που πολύ λαχταρούσε. Στη θέση των δύο νεόνυμφων ζευγαριών, πριν από χρόνια, είχε δύο εικόνες, μια του Χριστού και μια της Παναγίας. Όταν παντρεύτηκαν τα παιδιά της τους έδωσε από μία να έχουν στα νοικοκυριά τους να τους φυλάνε. Πολύ της έλειπαν της γιαγιάς Μπεχταβούς οι εικόνες αυτές…

Δεν μπορούσε όμως να αποκτήσει μια εικόνα. Ούτε χρήματα περίσσευαν, που δεν είχε σχεδόν ποτέ της αρκετά, ούτε άλλο τρόπο μπορούσε να σκεφτεί. Σκεφτόταν να συμπεριλάβει στις προσευχές της ένα τέτοιο αίτημα αλλά δεν το έκανε. Της φαινόταν παράλογο. «Αν το θέλει η Παναγιά αυτό» σκεφτόταν «θα το φροντίσει και γι΄αυτό».

Την παραμονή της γιορτής της έστειλε ο μπακάλης το κομμάτι μπακαλιάρου, που είχε παραγγείλει για να γιορτάσει κι αυτή όπως έπρεπε την μεγάλη γιορτή, μέσα σε μια εφημερίδα. Άνοιξε την εφημερίδα η γιαγιά η Μπεχταβού και λαχτάρισε με ότι είδε. Η εφημερίδα είχε τυπωμένη μια εικόνα της Παναγίας πολύχρωμη. Πέταξε στην άκρη τον μπακαλιάρο, πήρε στα χέρια της την εφημερίδα και σταυροκοπήθηκε. Ουρανόσταλτο δώρο!… Την πήρε στα χέρια της προσεκτικά, την αγκάλιασε, έκανε το σταυρό της, γονάτισε και την φίλησε.

Πήρε ένα ψαλίδι και έκοψε το γύρω γύρω άχρηστο χαρτί… πήρε ένα γαλάζιο τραπεζομάντηλο και το έστρωσε στο σοφρά. Ύστερα έβαλε με προσεκτικές κινήσεις με απλωμένες τις γέρικες παλάμες πάλι την εικόνα στην μέση του σουφρά της. Τώρα η Παναγία βρισκόταν στην μέση του ουρανού. Ένιωσε σα να λειτουργούσε… Η Παναγία την κοιτούσε κατάματα. Η γιαγιά Μπεχταβού έκανε πάλι το σταυρό και έσκυψε ξανά και την φίλησε. Ώρα πολλή έμεινε εκεί … απέναντι με ανοιχτό το στόμα και ολάνοιχτα τα μάτια της περίμενε ν΄ακούσει την Παναγία να της μιλήσει… Κάθε τόσο έκανε το σταυρό της και έσκυβε και την φιλούσε. Έπειτα άπλωνε τα χέρια και ξαναίσωνε προσεκτικά κάποια ζάρα, που είχε απομείνει. Δεν ίσιωναν όμως οι ζαρωματιές καλά. Σκέφτηκε να πάρει το σίδερο και να σιδερώσει. Μα φοβήθηκε μη κάνει κάποιο κακό στην Παναγία της.

Έπρεπε να είναι όρθια η εικόνα της…. Σκέφτηκε, σκέφτηκε, γύρισε το βλέμμα της στο δωμάτιο… Τα μάτια της έπεσαν σε κάτι και καρφώθηκαν επάνω του… Ήταν το φουρναρόφτυαρο της, που το είχε να φουρνίζει το ψωμί της… Δεν δίστασε ούτε στιγμή… Ούτε που σκέφτηκε ότι ήταν απαραίτητο εργαλείο στο νοικοκυριό της. Όρμησε, πήρε το χειροπρίονο και άρχισε να κόβει το στυλιάρι…. Απέμεινε να κολλήσει την εικόνα στο καθαρό σανίδι… Πήρε καθάριο αλεύρι, το διπλοκοσκίνησε.. και έκανε αλευρόκολλα. Άρχισε να την απλώνει, με προσοχή… Οι κινήσεις της προσεκτικές, απλές, χαϊδευτικές, έστρωναν την εικόνα πάνω στο σανίδι. Όταν τελείωσε είχαν ισιάξει και οι πιο μικρές τσαλακωσιές. Ήταν μια τέλεια εικόνα Παναγίας. Κι ήταν η «Παναγιά της Μπεχταβούς».””

ΣΗΜ. Η φωτογραφία είναι του Κ. Ζημέρη και την είχε αναβάσει ο φίλος Christos Pinas. Η φωτογραφία είναι από το Σέσκλο αλλά την έβαλα ποιητική αδεία.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s