961. Ο Βόλος στόχος της εναέριας ιταλικής επιδρομής της 4 Νοεμβρίου 1940

14708179_1026521360806584_731731470778846344_n1
Mε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου σας παρουσιάζω σήμερα μία ακόμα φοβερή αεροφωτογραφία μιας ιταλικής επιδρομής στο Βόλο. Ευχαριστώ τον φίλο Γ. Χαλκιαδόπουλο –https://www.facebook.com/george.chalkiadopoulos – που μου την υπέδειξε. Η πηγή [1] αναφέρει ότι είναι η επίθεση της 4ης Νοεμβρίου, αν και έχει μερικά χαρακτηριστικά μιας μετέπειτα επίθεσης (21 Ιανουαρίου 1941). Δεν είμαι 100% σίγουρος. Ελπίζω να βρούμε την πρωτότυπη φωτογραφία που πιθανόν να βρίσκεται στο [2] ή στο Archivio Storico Luce [3]. H επίθεση της 4ης Νοεμβρίου έγινε από οκτώ αεροπλάνα τύπου CANT Z.1007bis (50o Gruppo 211a Squadrigla) που έφυγαν από το αεροδρόμιο του Μπρίντεζι. Τα ελληνικά αρχεία αναφέρουν ότι οι Ιταλοί χάσαν τρία αεροπλάνα – ένα πάνω από την Θεσσαλία – αλλά τα ιταλικά αρχεία δεν αναφέρουν σχετικές πληροφορίες [4]. Οι βόμβες έπεσαν από την εκκλησία της Ανάληψης γραμμικά μέχρι την σημερινή Νέα Δημητριάδα. Τυφλός βομβαρδισμός, με στόχο μόνο την τρομοκράτηση του άμαχου πληθυσμού. Η Θεσσαλία της επομένης γράφει στη πρώτη σελίδα:
«Εδέχθη χθές και η πόλις μας το βάπτισμα του πυρός. Τα ιταλικά αεροπλάνα την επεσκέφθησαν. Και εξεκένωσαν επάνω της τα δείγματα του μουσσολινικού πολιτισμού. Από ύψος μεγάλο, το οποίον παρέχει ελάχιστον στόχον εις την αντιαεροπορικήν άμυναν έρριψαν τας βόμβας των και έσπευσαν να εξαφανισθούν. Όπως και εις τας προηγούμενας επιδρομάς κατά άλλων πόλεων η επίθεσίς των εστράφη κατά του άμαχου πληθυσμού. Πολλά βόμβαι έπεσαν εις την θάλασσαν όπου το άμαχον πλήθος των ψαριών εδοκίμασε την ορμήν της ιταλικής μαχητικότητος. Αι άλλαι βόμβαι έπεσαν εις την ξηράν δια να σκοτώσουν ένα αθώο παιδί να γκρεμίσουν τρία σπήτια, ν’ ανοίξουν ένα λάκκο στο δρόμο και να χαλάση ένα ανοίκιαστο μαγαζί. Τα άψυχα υπεστησαν τας συνέπειας της ιταλικής επιθέσεως. Τα έμψυχα χάρις εις την πειθαρχίαν των προς τα υποδείξεις της παθητικής αεραμύνης δεν έπαθαν τίποτα άλλο εκτός από τον φόνον του αθώου παιδιού. Η πόλις μας απεδείχθη αντάξια των μεγάλων στιγμών που διέρχεται το έθνος.
Αυτός υπήρξε ο απολογισμός της χθεσινής ημέρας. Οι ιταλοί επρόσθεσαν ακόμη μιάν σελίδαν εις τας τόσας άλλας της πικρής απογοητεύσεως και των αποτυχιών, τας οποίας από οκταημέρου υφίστανται. Ο πληθυσμός μας επλουτίσθη με πείραν, και αντελήφθη τα μεγάλα αγαθά της ψυχραιμίας και πειθαρχίας. Η χθεσινή ημέρα, ημέρα της πρώτης δοκιμής επήγε καλά. Ελάχισται υλικαί ζημίαι, κατώτεροι από την αξίαν των βομβών που εχρησιμοποιήθησαν. Και κέρδος ηθικόν μεγάλο. Της ελληνικής ευψυχίας εκπρόσωπος η πόλις μας, έδωσε κατά την χθεσινήν ημέραν εξετάσεις και επήρεν τον καλύτερον βαθμόν.»
14639879_1026746917450695_1729887918593346107_n1

[1] Batailles Aerienes, La guerre en Grèce Jan/Feb/Mar 2001.
[2] Roberto Gentilli, Paolo Varriale, “I reparti dell’aviazione italiana nella grande guerra” Aeronautica militare, Ufficio storico, 1999
[3] Archivio Storico Luce http://www.archivioluce.com/
[4] Alexis Mehtidis, “Air war over Greece and Albania 1940-41”

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s