979. Σιδηροδρομικό υλικό μεταφέρεται από το λιμάνι στον υπό κατασκευή σταθμό (1884).

15181488_1056302757828444_5943800776047720917_n1

Συνεχίζοντας την χθεσινή συζήτηση περί των σιδηροδρομικών γραμμών επί της Αργοναυτών (http://tinyurl.com/h5pdafz ), πρέπει να αναφερθεί, ότι γραμμές που αρχίζαν από το λιμάνι και καταλήγαν στον σταθμό υπήρξαν από τον καιρό που φτιάχτηκε το σιδηροδρομικό δίκτυο. Αυτός ήταν και ο μόνος πρακτικός τρόπος μεταφοράς του μεγάλου βάρους σιδηροδρομικού υλικού. Δεν μπορούσαν να μεταφερθούν δια ξηράς, ούτε υπήρχαν αρκετές πρώτες ύλες και τεχνογνωσία να παρασκευαστούν επί τόπου. Μια πρώτη προβλήτα κατασκευάστηκε στο λιμάνι για την αποφόρτωση του υλικού. Στην φωτογραφία φαίνονται καθαρά τα βαγονέτα που μεταφέρουν σιδερένια δοκάρια (ράγες;) πάνω στις γραμμές. Για τους ακόμα πιο παρατηρητικούς θα αναφέρω ότι ίσως βλέπουμε ένα δείγμα της άρτι επιχωματωμένης παραλίας 😉 (βρισκόμαστε 3 χρονια μετά την απελευθέρωση της πόλης κατά την οποία μπαζώθηκε η παραλία 😉 διαβάστε εδώ: https://www.facebook.com/MagnesiaStoPerasmaTouChronou/posts/303347233124004:0 )
ΣΗΜ1. Η φωτογραφία είναι από κάρτ ποστάλ του Μουσείου Φωτογραφίας Καλαμαριάς και την ανέβασε στις 17/8/2015 ο φίλος Θανάσης Γέρμανος. Η ίδια φωτογραφία υπάρχει και στο Ε.Λ.Ι.Α. και αποδίδεται στον πρωτοπόρο φωτογράφο Δ. Μιχαηλίδη. Κατόπιν πολλών συζητήσεων έχουμε καταλήξει ότι είναι από το 1884, κοντά στα εγκαίνια των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων…
ΣΗΜ2. Ο πάντα παρατηρητικός φίλος Χρίστος Πϊνας μας υπέδειξε ότι η θέση αυτής της φωτογραφίας είναι μάλλον στην προβλήτα που είναι τα σιλό (σήμερα) και το τελωνείο (τότε και σήμερα).

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s