985. Καθολικός Ναός της Αμιάντου (Αμώμου; *) Συλλήψεως της Παναγίας (Φραγγόκλησσα)

15304632_1069110569880996_7676813144205117689_o1
Όμορφη φωτογραφία της Φραγγόκκλησσας, που καταστράφηκε με τους σεισμούς, από το αρχείο μου. Στο πίσω μέρος γράφει Père Vianelli. Ο Βίκτωρ Βιανέλλι ήταν ο εφημέριος της καθολικής εκκλησίας μετά τον Ιωακείμ Μέκα. Δεκαετία του 1920;

Σε μια παλαιότερη ανάρτηση έλεγα ότι “Δείγμα της δυναμικότητας της πόλης του Βόλου, η εθνοποικιλότητα της κοινωνίας, από τις πρώτες κι όλας ημέρες. Σημαντικός παράγοντας της πόλης από τότε ( μετά το μέσο του 19ου αιώνα) και η καθολική κοινότητα που αποτελούνταν από έλληνες καθολικούς των Κυκλάδων που μετανάστευσαν στην περιοχή για οικονιμικούς λόγους καθώς και πιθανόν φιλλέληνες που ήρθαν στην Ελλάδα για την επανάσταση και μείναν. Δρόμοι της πόλης έχουν τα ονόματα σημαντικών μελων της καθολικής κοινότητας: Ο εθνομάρτυρας Δον Δαλέζιος, ο κόμης Ροζού, ο πρόξενος Μπόρελ. Πασίγνωστοι επίσης ο Εβαρίστο ντε Κίρικο, αρχιμηχανικός των σιδηροδρόμων και ο γυιός του Τζώρτζιο ντε Κίρικο, διάσημος ζωγράφος, καθώς και η οικογένεια Μεφσούτ και άλλοι. Με σημαντική παρουσία στα εκπαιδευτικά της πόλης και η Ελληνογαλλική Σχολή Καλογραιών `Aγιος Ιωσήφ.¨”

ΣΗΜ. Μια καλή φίλη μου υπέδειξε ότι στα ελληνικά είναι πιο σωστό να λέγεται Άμωμος Σύλληψις και όχι Αμίαντος. Όμως σε γραπτά της Ελληνικής Καθολικής Εκκλησίας έτσι γράφεται…. Οπότε τα αφήνω και τα δύο.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s