1025. Βρύση στην αυλή του τζαμιού στα Παλιά (1897)

16601903_1128604280598291_1188009400630819824_o1

Στην σειρά των φωτογραφιών του Βόλου που πρόσφατα βρήκα, υπάρχει και αυτή εδώ. Είμαστε στα 1897, νομίζω. Και εδώ έλληνες στρατιώτες παρόμοιοι με αυτούς που χορεύαν στην παραλία (http://tinyurl.com/j44mdst). Πιθανόν αρχές άνοιξης πριν αρχίσουν οι επιχειρήσεις.
Από το [1] μαθαίνουμε ότι στο τέλος του 19ου αιώνα η πόλη υδροδοτούταν από αρτεσιανά πηγάδια, εκ των οποίων τα κυριώτερα ήταν της Παναγίας (κοντά στον Άγιο Κωνσταντίνο), του Σαμπάναγα (κοντά στον Άγιο Νικόλαο), ένα άλλο κοντά στην Μεταμόρφωση και τέλος το μεγαλύτερο, το Κιούπι, στα Παλιά [1]. Κιούπι αποκαλείται σήμερα το γήπεδο του Μαγνησιακού (ή καλύτερα … Kιούπ’ 😉 ).
Το είδος των σπιτών, η κλήση του εδάφους στην φωτογραφία, όλα υποδεικνύουν τα Παλιά. Συμφωνήσαν και άλλοι που ξέρουν πιό πολλά – ο Άρης Π., ο Νίκος Μ. και ο Γιώργος Κ. Είναι άραγε το Κιούπι; Που ακριβώς ήταν; Ίσως να μη μάθουμε ποτέ…

Αυτά έλεγα λίγο καιρό πρίν. Τότε ο φίλος Aristides είπε πως ίσως φαίνεται λίγο ο Σαρακηνός. Ο φίλος Kostas Dorkas έκανε μια ακόμα πιο σημαντική παρατήρηση. Δεξιά της πηγής στον τοίχο του σπιτιού φαίνεται μια” περίεργη” σκιά, που μοιάζει το σχήμα του μιναρέ ενός τζαμιού.  Eπίσης πάλι ο Κώστας υπέδειξε ότι στο βιβλίο του ο Λιάπης αναφέρει ότι υπήρχαν στο εσωτερικό του Κάστρου τρεις πηγές. Η πρωταρχική πηγή είναι ένα άρθρο του Δημ. Στεργιόπουλου, “Τουρκολογικά ευρήματα του Βόλου”,
στο περιοδικό “Κείμενα του Βόλου”, τεύχος 9ο, Βόλος 1981, σ. 90.
Ο φίλος Evgenis Papadopoulos υπεύθυνος του ΔΗ.Κ.Ι. μας έστειλε την τελευταία σελίδα του άρθρου αυτού που επιβεβαιώνει ότι υπήρχε πηγή στο προαύλιο του τζαμιού των Παλιών! Μπράβο Κώστα και ευχαριστούμε πολύ Ευγένη!

Άλλες δύο απεικονίσεις πηγών στην πόλη στα σκίτσα δύο παλιότερων αναρτήσεων:
http://tinyurl.com/h3kb4bh (1886) και
http://tinyurl.com/h8bxkdz (1897)

[1] Water supply and drains of Volos by Αnastasia Koliou, Volos 1881-1955, The city and the people, Volos 2004.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s