1035. Αικατερίνη Βασαροπούλου – Η Ελληνίδα αμαζόνα 1897

katerina
120 χρόνια έχουν περάσει από τον ατυχή πόλεμο του 1897. Έχουμε συζητήσει αρκετά στην σελίδα για γεγονότα και ντοκουμέντα
που κυρίως αφορούν τον Βόλο και την περιοχή. Επανέρχομαι σήμερα με ένα θέμα που δεν έχει τοπική σημασία. Όμως μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας. Ψάχνοντας για θέματα που έχουν να κάνουν με την τοπική ιστορία διάβασα ένα άρθρο του 1897 στο περίφημο περιοδικό ιατρικής JAMA (Journal of the American Medical Association” [1] που αναφέρονταν στην στρατιωτική χειρουργική στην Ελλάδα. Εκεί ανάμεσα σε πολλά άλλα θέματα που άπτονται του ατυχούς πολέμου υπήρχε μια φωτογραφία με υπότιτλο “KATARINA – THE GREEK AMAZON”, που μου κίνησε το ενδιαφέρον. Στο κείμενο έλεγε “Τρείς γυναίκες απέκτησαν φήμη κατά την διάρκεια του πολέμου που μόλις τελειώσε. Η πιό ονομαστή από τις τρείς ήταν η Καταρίνα (sic) που ακολούθησε στο μέτωπο τον αδερφό της, πολέμησε με θάρρος, τραυματίστηκε και την έφεραν σε ένα από τα νοσοκομεία του στρατού.” Η περιγραφή και η εικόνα ήταν αρκετή για να κινήσει το ενδιαφέρον μου.

Λίγο καιρό μετά εντόπισα ένα σκίτσο του Julius Price με τίτλο “Η μοντέρνα Ελληνίδα ηρωίδα Αικατερίνη Πασσαροπούλου (Passaropoulo [sic]), ετών 19 τραυματισθείσα στην Καρδίστα (Kardista [sic])”. O Price, ανταποκριτής των Illustrated London News, λέει πως του είπαν ότι τραυματίστηκε από βλήμα και στα δύο πόδια και ότι θα μείνει για πολλούς μήνες στο νοσοκομείο. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι κατάφερε να μάθει ότι ήταν κόρη ευπόρων χωρικών της Βορείου Θεσσαλίας που τα χάσαν όλα στον πόλεμο και ρίχτηκε στην μάχη για να εκδικηθεί. Η αλήθεια είναι ότι ο “κύριος” Price μάλλον το έβγαλε αυτό από το μυαλό του (δεν ήταν ασυνήθιστο στους τότε πολεμικούς ανταποκριτές να … “στολίζουν” την αλήθεια 😉

Πριν λίγες εβδομάδες εντόπισα στην περίφημη “Εφημερίδα των Κυριών” ένα άρθρο της Καλιρρόης Παρρέν που αναφέροταν ακριβώς στην ίδια κοπέλα με πολύ περισσότερα στοιχεία. Το κείμενο παρατίθεται εδώ:

“Η ηρωίς Αικατερίνη Βασαροπούλου” [3]
Η νεαρά αυτή ηρωίς, ήν νοσηλεύομεν εις το εδώ νοσοκομείον της “Ενώσεως των Ελληνίδων” ονομάζεται Αικατερίνη Βασαροπούλου, κατάγεται εκ Γορτυνίας, είναι γλυκεία και συμπαθής μελαχροινή, με ωραία μαύρα μάτια γεμάτα από ζωήν και έκφρασιν. Είναι αφελής, ηλιοκαυμένη του βουνού παιδίσκη, χωρίς πονηρίας και έπαρσιν δια τον ηρωισμό της.
“Και εσκότωσες τούρκους πολλούς;” την ερωτώμεν.
“Άι, όσους μπόρεσα. Πήραν τον αδελφό μου, πήγα και εγώ. Τι να ‘κανα; Επτά χρονών κορίτσι έμεινα ορφανή από μάνα και πατέρα. Αυτό τον αδελφό είχα. Αφού πήγε στον πόλεμο, πήγα και εγώ”.
Και διηγείται τας εκ του πολέμου εντυπώσεις της με τόσην αφελή καλωσύνη, με τόσην γλυκύτητα, ως να ήτο εντελώς φυσικόν ό,τι έπραξε, φυσικόν να βρίσκεται σήμερον ερριμένη επί της κλίνης εκείνης του πόνου και της οδύνης, με τους δύο ποδας διατρυπημένους υπό της αυτής σφαίρας, χωρίς να δύναται να κινηθή, καλή, γλυκειά, χωρίς παράπονα και δυστροπίας και μεμψιμοιρίας.
“Πόνος είν’ και θα περάση, πληγή είναι και θα κλείση” λέει φιλοσοφικώτατα.
Και ενώ την βλέπω, η φαντασία μου πετά μακράν, εις χρόνους δόξης και τιμής δια τον τόπον μας, εις χρόνους καθ’ ους γυναίκες ως αυτή ηρωικαί επροτίμον να παραδίδουν και εαυτάς και τα τέκνα των
εις θάνατον μάλλον, παρά να προδίδουν τα προς την πατρίδα καθήκοντά των. Ο ηρωισμός της κόρης αυτής δίδει ολίγον θάρρος ολίγη ελπίδα, εις την τόσον κατ’ αυτάς απεγοητευμένη ψυχήν μου. ”

[1] Senn, Nicholas. “MILITARY SURGERY IN GREECE.” Journal of the American Medical Association 29.9 (1897): 405-410.
[2] Illustrated London News, June 12, 1897
[3] Εφημερίς των Κυριών, νο. 488, 11 Μαΐου 1897, σελ. 5.
a-modern-greek-heroine

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s