Νο. 1071. Απεργία και νεκρός στην Δημητριάδος

2 Ιουνίου 1936. (Από την ανάρτηση Νο 305).
Ο κατώτατος μισθός της εργάτριας του μικρού αργαλειού μόλις έφτανε για να αγοράσει 3 οκάδες (~3,5 κιλά) ψωμί. Οι εργάτες των υφαντουργείων ήταν ήδη σε απεργία για μέρες. Στις 2 Ιουνίου οι καπνεργάτες και άλλα σωματεία κήρυξαν απεργία συμπαράστασης και συγκεντρώθηκαν στην Δημητριάδος. Οι διαμαρτυρίες συνήθως κατέληγαν στο τηλεγραφείο (Ιάσονος και Γαμβέτα) για την επίδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας. Το αστυνομικό άγημα, που είχε παραταχθεί για να τους σταματήσει, άνοιξε πυρ απαντώντας στο λιθοβολισμό των απεργών. Ένας νεκρός και επτά τραυματίες.
Τα γεγονότα περιγράφονται στην “Θεσσαλία” της επόμενης μέρας.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ 3 Ιουνίου 1936

Μερικές μέρες μετά η εφημερίδα γράφει ότι επήλθε συμφωνία μεταξύ των εργατών και ιδιοκτητών υφαντουργίας που ανέβασε τα ημερομίσθια κατα δέκα τα εκατό. Η εργάτρια του μικρού αργαλειου μπορούσε πιά να αγοράσει με το ημερομίσθιο της 100 δράμια ψωμί παραπάνω.

ΣΗΜ> Η φωτογραφία είναι από το αρχείο του ΔΗ.Κ.Ι. και έχει τίτλο “Συγκεντρωμένο πλήθος στις απεργίες του 1936 στο Βόλο”. O καλός φίλος Νικόλας Φ. μας είπε ότι είναι μεταξύ Καρτάλη-Αντωνοπούλου επί της Δημητριάδος, όπου στεγαζόταν τα Ανεξάρτητα Συνδικάτα. Φαίνεται το αστυνομικό άγημα και ίσως κάποιοι από τους διαδηλωτές.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s