Νο. 1128 Άγιος Δημήτριος – Νέα Δημητριάδα

Χρόνια πολλά στους/στις εορτάζοντες/ουσες!
Η σημερινή ανάρτηση αφορά τον Άγιο Δημήτριο της Νέας Δημητριάδας (ενορία της συχωρεμένης της γιαγιάς μου). To κείμενο της μητρόπολης μου το επεσήμανε ο αγαπητός φίλος Πάρης Κουτσογεώργης. Τα αποκόμματα των εφημερίδων μου τα έδωσε ο ακούραστος φίλος Γιώργος. Την φωτογραφία (του 1939) την ανάρτησε ο φίλος “Πηγασος Νεου Κοσμου”. Τους ευχαριστώ όλους!
——
“Μέχρι το έτος 1937 δεν υπήρχε στην περιοχή της Νέας Δημητριάδος κάποιος ναός η ναΰδριο έτσι οι πιστοί αναγκάζονταν να εκκλησιάζονται σε παρακείμενους Ι. Ναούς .Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος της περιοχής παίρνει την πρωτοβουλία να αγοράσει το οικόπεδο για να χτιστεί ναός .Μετά από έρανο στην πόλη του Βόλου και στην γύρω περιοχή συγκεντρώνεται το απαραίτητο ποσό για την αγορά του οικοπέδου και την ανοικοδόμηση του ναού.”, λέει ο ιστότοπος της μητρόπολης [1]. Όντως, ο «Ταχυδρόμος» της 12/12/1936 μας λέει ότι το οικόπεδο αγοράστηκε προς 20,000 δρχ. και ο σύλλογος ζήτησε άλλες 10,000 από τον Δήμο [2]. Αξιοσημείωτο είναι ότι, όπως αναφέρει το άρθρο, τα υλικά του αρτι κατεδαφισθέντος παλαιού ναού του Αγίου Κωνσταντίνου θα χρησιμποποιούταν στο κτίσιμο του ναού της Νέας Δημητριάδας [2,3].


«Τα μέλη του Εξωραϊστικού συλλόγου είχαν αρχικά διαφωνήσει γαι το όνομα που θα έπρεπε να έχει ο ναός .Άλλοι μεν υποστήριξαν ότι θα έπρεπε να φέρει το όνομα του Αγίου Φανουρίου, γιατί έλεγαν ότι τέτοια εκκλησία υπήρχε κάτω από την παλαιά ακρόπολη της Δημητριάδος, άλλοι δε πρότειναν να αφιερωθεί στον Άγιο Δημήτριο όπου και υπερίσχυσαν.» [1] Την Κυριακή 4 Απριλίου του 1937 γίνεται η θεμελίωση του ναού παρουσία του μητροπολίτου Δημητριάδος Ιωακείμ, του δήμαρχου Σ. Σπυρίδη και άλλων επισήμων [4].


Ο πρώτος εφημέριος είναι ο π. Δημήτριος Ντότσιας, ο ιερέας που φαίνεται μαζί με τους ενορείτες του στην φωτογραφία. Η ενορία επίσημα ιδρύεται στις 13 Ιουλίου 1940 [1]. «Από την απελευθέρωση και μετά η ενορία του Αγίου Δημητρίου συνεχίζει κανονικά το έργο της έως το έτος 1957.» [1]. Ο ναός κρίνεται ακατάλληλος και η λειτουργεία γίνεται σε ξύλινο παράπηγμα. Το 1960 αγοράζεται ένα οικόπεδο και δωρίζεται ένα δεύτερο από τον κ. Παρίση Κουτσογιώργη . Η θεμελείωση του ναού γίνεται την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 1963, ενώ τα εγκαίνια του ναού έγιναν μετά από 12 χρόνια το Σεπτέμβριο του έτους 1975.

——-
[1] http://old.imd.gr/catalog/poi/11/13
[2] Ταχυδρόμος 2 Νοεμβρίου 1936
[3] Ταχυδρόμος 12 Δεκεμβρίου 1936
[4] Ταχυδρόμος 5 Απριλίου 1937

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s