Νο. 1183 Φώτης Μεσσαρίτης – Πορτραίτο με λέξεις από τον Τζόρτζιο ντε Κίρικο


Την αφορμή για την ανάρτηση αυτή μου έδωσε ο φίλος Athos Kravaritis που ανάρτησε αυτή την φωτογραφία του Φώτη Μεσσαρίτη, το όνομα του οποίου θυμήθηκα από τις Αναμνήσεις του Τζόρτζιο ντε Κίρικο [1]. Αναρτώ λοιπόν την φωτογραφία, και μια δική μου, αδόκιμη μετάφραση του κειμένου που τον αναφέρει.

“Την κατάλληλη περίοδο, όταν ο καιρός ήταν ξεκάθαρος, πηγαίναμε με βάρκα για ψάρεμα. Στις αποστολές αυτές συμμετείχαν η μητέρα μου, εγώ, ο αδερφός μου, και δύο σιδηροδρομικοί υπάλληλοι που ονομάζονταν ο ένας Μεσσαρίτης και ο άλλος Καλογερόπουλος, που ήταν ειδικοί στο ψάρεμα με πετονιά. Ο Μεσσαρίτης ήταν ονειροπόλος και ρομαντικός. Είχε μια μυτερή καφετιά γενειάδα και μου έφερνε στο μυαλό κάποιους κομπάρσους που κάνουν βόλτες στη σκηνή, στο Ριγκολέτο και άλλα παλιά μελοδράματα, όταν οι πρωταγωνιστές τραγουδούν δυνατά για τους πόνους ή τις χαρές των χαρακτήρων που υποδύονται.

Ο Μεσσαρίτης ήταν ειδικός στην οδήγηση των ατμομηχανών. Του άρεσε να φωτογραφίζεται σαν να ήταν ο Μπόρις, τελευταίος βασιλιάς της Βουλγαρίας,πάνω στην ατμομηχανή, λερωμένος μέσα στο κάρβουνο, με το δεξί χέρι να στηρίζεται σε ένα μοχλό. Αλλά το βράδυ, όταν τελείωνε η δουλειά, ντυνόταν κομψότατα. Φορούσε άσπρο γιλέκο και πήγε να δειπνήσει στον κήπο ενός ξενοδοχείου που ονομάζονταν Ξενοδοχείο της Γαλλίας. Αυτό το ξενοδοχείο βρισκόταν σχεδόν πάνω στη θάλασσα και εκεί έτρωγε εξαιρετικό πιλάφι, εξαίσια αλατισμένο και κομμάτια ψημένο αρνί, που ήταν τρυφερό και σχεδόν γλυκό, σαν κέικ. Ο Μεσσαρίτης ήταν πολύ συναισθηματικός και ρομαντικός, πάντα ερωτευμένος με κυρίες και δεσποινίδες που ήταν απρόσιτες γι’ αυτόν. Όταν έφτανε το βράδυ και ήταν μαζί μας στο καφενείο, μπροστά στη θάλασσα, άφηνε να ξεχυθεί από την καρδιά του το καταπιεσμένο πάθος, τραγουδώντας με χαμηλή φωνή αποσπάσματα ελληνικών τραγουδιών, σαν ατμομηχανή που άφηνε σιγά σιγά τον ατμό της:

Αυτά τα μαύρα μάτια που με κοιτάζουνε,
χαμήλωσε τα λίγο γιατί με σφάζουνε [2]

Αυτές οι αλιευτικές εκστρατείες ήταν μεγάλη χαρά για μένα. Όλη αυτή η εξαιρετική ομορφιά που είδα στην Ελλάδα σαν παιδί, είναι ότι το πιο όμορφο έχω δει μέχρι στιγμής στη ζωή μου, και άφησε δυνατές εντυπώσεις βαθιά στην ψυχή και στο μυαλό μου γιατί είμαι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος που αισθάνεται και αντιλαμβάνεται τα πάντα εκατό φορές πιο έντονα από τους άλλους.”

[1] https://books.google.it/books?id=Us2gDQAAQBAJ&pg=PT21
[2] http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=details&song_id=18981

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s