No. 1213 Το τζάκι στο μέγαρο Περβανά.

Λίγες μέρες πρίν ο φίλος της σελίδας Βασίλης Πλαστήρας έκανε μια ανάρτηση με ιδιαίτερες πληροφορίες για το μέγαρο Περβανά, που τις παραθέτω παρακάτω για να τις διαβάσουν περισσότεροι. Μερικές πληροφορίες εισαγωγικά πριν το κείμενο του κ. Πλαστήρα. Η φωτογραφία είναι από το αρχείο του ΔΗ.Κ.Ι. και δείχνει το τζάκι στο μέγαρο Περβανά. Αμφιβόλου αισθητικής αλλά ας το κρίνουμε από ιστορική πλευρά και όχι με τα δικά μας, σημερινά αισθητικά κριτήρια.
Άλλες πληροφορίες για το ίδιο κτίριο θα δείτε σε παλιότερες αναρτήσεις
62. Περβανά https://tinyurl.com/ycuywn4d
793. Μέγαρο Περβανά. Κέντρο διοίκησης των Ιταλών (10/7/1941) https://tinyurl.com/yalrq5bf
832. Kατεβαίνοντας την Ιωλκού (~1930) https://tinyurl.com/ycj5q28b

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΠΕΡΒΑΝΑ (κείμενο του κ. Β. Πλαστήρα)
—-
Οι τελευταίες σας αναρτήσεις για το Μέγαρο Περβανά, ξύπνησαν παιδικές μου αναμνήσεις (έζησα και μεγάλωσα στον Βόλο το 1944-1955) σχετικές με αυτό το ωραιότατο κτήριο-κόσμημα για το Βόλο, που υπέστη μεγάλες ζημιές στους σεισμούς του1955, πουλήθηκε στο Κράτος και στο οικόπεδο του κτίστηκε το σημερινό συγκρότημα της Νομαρχίας Μαγνησίας.

Οι σημερινοί Βολιώτες που δεν το γνώρισαν, μπορούν να το φανταστούν συγκρίνοντάς το με το γνωστό μας Μέγαρο Μαξίμου ως προς την μεγαλοπρεπή του σκάλα και είσοδο αλλά και την πολυτέλεια του ισογείου. Ήταν όμως μεγαλοπρεπέστερο διότι διέθετε έναν ακόμη όροφο και ήταν κτισμένο στο κέντρο ενός μεγάλου οικοδομικού τετραγώνου μεταξύ των οδών Ιωλκού – Αναλήψεως- Αντωνοπούλου και Δημάρχου Γεωργιάδου. Η κύρια είσοδός του ήταν επί της οδού Ιωλκού το περιέβαλλε μεγάλος πευκόφυτος κήπος και στο πίσω μέρος στην γωνία Δ.Γεωργιάδου-Αντωνοπούλου υπήρχε διώροφος κατοικία για το προσωπικό, ενώ στην άλλη γωνία Αντωνοπούλου-Αναλήψεως δέσποζε ένας μεγάλος υδατόπυργος που στον εσωτερικό χώρο της βάσης του ήταν το αντλιοστάσιο και η εγκατάσταση της ηλεκτρογεννήτριας που εξασφάλιζε τον φωτισμό και την κίνηση των ηλεκτρικών συσκευών του μεγάρου τα πρώτα κυρίως χρόνια που ο Βόλος δεν είχε ακόμη ηλεκτρικό ρεύμα. Το περιέβαλλε περικαλλής περίφραξη με περίτεχνα χαμηλά κάγκελα στην πρόσοψη ( Ιωλκού)και πολύ πιο ψηλά από τους άλλους 3 δρόμους. Διέθετε δύο ακόμη – εξ ίσου μεγαλοπρεπείς-εισόδους, μία από την οδό Αναλήψεως και μια από την οδό Αντωνοπούλου. Στην γωνία των οδών Αντωνοπούλου και Αναλήψεως η οικογένεια Περβανά διέθετε ένα μεγάλο οικόπεδο με στάβλους και χώρους στέγασης των αμαξιών τους. Η κύρια είσοδος ήταν από την οδό Αναλήψεως .Οι άμαξες διέσχιζαν μια μεγάλη απόσταση –που ήταν αμυγδαλεώνας- και κατέληγαν στο αμαξοστάσιο στο οποίο στεγαζόταν και το αντλιοστάσιο με την ανάλογη υδαταποθήκη. .Αριστερά του αμαξοστασίου ήταν το οίκημα του φύλακα και δεξιά του προς την οδό Αντωνοπούλου οι στάβλοι. Τουλάχιστον μέχρι το 1950 η οδός Αντωνοπούλου τερμάτιζε στην οδό Αναλήψεως και μετά συνέχιζε μέχρι το Δ.Γυμναστήριο σαν αδιαμόρφωτος χωματόδρομος Στην περιοχή αυτή σχεδόν μέχρι τους σεισμούς του ΄55 ήταν αναπτυγμένος προσφυγικός οικισμός με παράγκες. Διέθεταν επίσης ένα δεύτερο βοηθητικό των αναγκών του μεγάρου οικόπεδο, στην γωνία Ιωλκού – Δ. Γεωργιάδου. Το οικόπεδο αυτό πουλήθηκε στις αρχές του 1950 και στέγασε την ξυλαποθήκη Χράπαλου. Το αμαξοστάσιο νομίζω ότι εκποιήθηκε πριν τους σεισμούς ενώ το κυρίως μέγαρο πουλήθηκε στο Δημόσιο αντί 1.000.000 μετά τους σεισμούς.

Το μέγαρο κατοικούσε η οικογένεια καπνεμπόρων Βασιλείου, Αγγέλου και Ιωάννη Περβανά μέχρι τις παραμονές του πολέμου του 1940. Ήταν μεγάλοι εξαγωγείς καπνών κυρίως στην Γερμανία και για τις ανάγκες τους διέθεταν λίγο πιο πάνω από τον Αγ.Νικόλαο μεγάλη πέτρινη χωρίς επιχρίσματα αποθήκη καπνών. Και αυτή πουλήθηκε από τους κληρονόμους στις αρχές του 1950.

Η οικοσκευή του πολυτελούς μεγάρου που έλεγαν ότι φιλοξένησε – τους Βασιλείς και πολλούς εξέχοντες επισκέπτες του Βόλου-προερχόταν κυρίως από την Γερμανία και ένα μέρος από την Γαλλία. Εσωτερικά το κτήριο θύμιζε ανάκτορο. Στο ισόγειο ήταν οι χώροι υποδοχής και δεξιώσεων κυρίως δεξιά – από την πλευρά της Δ. Γεωργιάδου ( εκεί που μετά την απελευθέρωση ήταν το γραφείο του εκάστοτε Νομάρχη) ενώ στα αριστερά υπήρχαν δύο δωμάτια και ανάμεσά τους το κλιμακοστάσιο που οδηγούσε στο ημιυπόγειο -που βρισκόταν όλοι οι βοηθητικοί χώροι και τα μαγειρεία- και στον πρώτο όροφο που ήταν τα υπνοδωμάτια της οικογενείας και οι ξενώνες .Στον πρώτο όροφο της κύριας πρόσοψης δέσποζε μεγάλος εσωτερικός εξώστης με δυο περικαλλείς μαρμάρινους κίονες.

Στο βάθος του ισογείου προς την οδό Αντωνοπούλου ήταν η Σέρα. Η όλη επιφάνεια της εισόδου αυτού του χώρου ήταν καλυμμένη με εξαιρετικής ποιότητας βιτρό. Οι χώροι υποδοχής ήταν ιδιαίτερα πολυτελείς με μεγάλους πολυελαίους (μερικοί από αυτούς κατέληξαν σε εκκλησίες του Βόλου) και μεγαλοπρεπή τζάκια. Ήταν επίσης εξοπλισμένοι με αρκετά περίτεχνα σαλονάκια , μεγαλοπρεπείς διώροφους μπουφέδες και αρκετές ξυλόγλυπτες σιφονιέρες.

Λίγο πριν τον πόλεμο του ΄40 η οικογένεια Περβανά μετακόμισε στην Αθήνα το μέγαρο άδειασε και όλη η οικοσκευή αφού καταγράφηκε λεπτομερώς, μεταφέρθηκε προς φύλαξη σε σπίτι επί της οδού Δ. Γεωργιάδου και Χατζηαργύρη Την φύλαξη της ανέλαβε ο Πολυχρόνης Πολυχρόνου και η σύζυγός του Κατίνα. Για να μην προκαλούν υποψίες τόσο στους περιοίκους όσο και στους Γερμανούς ότι επρόκειτο για αποθηκευμένη μεγάλης αξίας οικοσκευή πρόσφορης για λεηλασία, η κ. Κατίνα κάθε βράδυ διανυχτέρευε σ΄αυτό το σπίτι-αποθήκη μέχρι το1952 που οι κληρονόμοι Περβανά με επί κεφαλής τον υπέργηρο Βασίλειο Περβανά ήρθαν στο Βόλο για την παραλαβή και διανομή της οικοσκευής. Όλοι τους ζούσαν στην Αθήνα εκτός από έναν αδελφό που έμενε μόνιμα στο Παρίσι.

Το μέγαρο Περβανά επιτάχθηκε κατά την διάρκεια του πολέμου από τους Γερμανούς και το 1944 εγκαταστάθηκαν Άγγλοι .Την εποχή εκείνη είχε καταστραφεί ολοσχερώς ο κήπος και είχε απομείνει στην γωνία Αναλήψεως-Ιωλκου ο τεράστιος τσιμεντένιος όγκος ενός επίγειου καταφυγίου. Στην αυλή αυτή εγκαταστάθηκαν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μεγάλες σκηνές που φιλοξένησαν συμμαχικούς στρατιώτες και κυρίως Ινδούς που ανέπτυξαν πολύ καλές σχέσεις με την γειτονιά. Μια άλλη φορά θα σας αναρτήσω 2-3 φωτογραφίες Ινδών στρατιωτών.
Πριν από τον εμφύλιο, στο μέγαρο εγκαταστάθηκε μόνιμα η Νομαρχία (Μαγνησίας) Ορισμένοι χώροι του πρώτου ορόφου χρησιμοποιήθηκαν και ως κατοικία της οικογενείας του εκάστοτε Νομάρχη (π.χ του κ. Σταματιάδη στις αρχές της δεκαετίας του ΄50)

Το 1945 τα ξαδέλφια της οικ.Περβανά, Αφοί Δουλκαρίδη, μόνιμοι κάτοικοι Βόλου (έμεναν στην οδό Κουταρέλια) πρότειναν στον πατέρα μου Δημόσιο υπάλληλο, Δ/τη του Β! Ταμείου , να κατοικήσει δωρεάν μαζί με την οικογένεια Πολυχρόνου (που διέμενε στον Α! όροφο) το ισόγειο της οικοδομής Αντωνοπούλου 117 – Δ.Γεωργιάδου. Με τον τρόπο αυτό απέφυγαν την επίταξη του σπιτιού για τους ανταρτόπληκτους. Στο σπίτι αυτό κατοικήσαμε μέχρι το Φθινόπωρο του 1955 που οριστικά μετακομίσαμε στην Θεσσαλονίκη στην οποία παραμένουμε μέχρι σήμερα. Στη θέση του σπιτιού αυτού, συμπωματικά, κτίστηκε και στεγάζεται σήμερα το Β! Δημόσιο Ταμείο.

Το 1945 τα ξαδέλφια της οικ. Περβανά, Αφοί Δουλκαρίδη, μόνιμοι κάτοικοι Βόλου (έμεναν στην οδό Κουταρέλια) πρότειναν στον πατέρα μου Δημόσιο υπάλληλο, Δ/τη του Β! Ταμείου , να κατοικήσει δωρεάν μαζί με την οικογένεια Πολυχρόνου (που διέμενε στον Α! όροφο) το ισόγειο της οικοδομής Αντωνοπούλου 117 – Δ.Γεωργιάδου. Με τον τρόπο αυτό απέφυγαν την επίταξη του σπιτιού για τους ανταρτόπληκτους. Στο σπίτι αυτό κατοικήσαμε μέχρι το Φθινόπωρο του 1955 που οριστικά μετακομίσαμε στην Θεσσαλονίκη στην οποία παραμένουμε μέχρι σήμερα. Στη θέση του σπιτιού αυτού, συμπτωματικά, κτίστηκε και στεγάζεται σήμερα το Β! Δημόσιο Ταμείο.

Σήμερα αναπολώντας την ομορφιά και την λαμπρότητα αυτού του μεγάρου, πραγματικά πιστεύω ότι ο Βόλος έχασε για πάντα ένα μοναδικό αρχοντικό-στολίδι της πόλης του.

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s