Νο. 1214. Ένας νεκρός στη διαμάχη για το δάσος μεταξύ Μακρινίτσας και Παλιάς Μιτζέλας


Πρόκειται για την (σχετικά) γνωστή διαμάχη μεταξύ των Μακρινιτσιωτών και της οικογένειας Σαμσαρέλλου για το δάσος μεταξύ Παλιάς Μιτζέλας και Μακρινίτσας. Σύμφωνα με την πλευρά της οικογένειας Σαμσαρέλου, ο Δημήτριος Σαμσαρέλλος στα 1841 αγόρασε από ένα Τούρκο αγά την περιοχή αυτή. Σύμφωνα με το [4], ο πατέρας του Γεώργιος Σαμσαρέλλος ήταν αντιπρόσωπος της Θεσσαλίας στην εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα. Από την μεριά της η κοινότητα Μακρινίτσας διεκδικούσε «έκτασιν περιφερείας 7 ωρών περίπου τετραγωνικώς συγκείμενη από δάσος εις το οποίον οι εγχώριοι μας [Μακρινιτσιώτες] ανθρακείς ξυλεύονται και κατασκευάζουν άνθρακες δωρεάν [2] Στο πλαίσιο του ίδιου ισχυρισμού ήταν και τα επεισόδια μεταξύ Μακρινιτσας και Πορταριάς (δείτε εδώ https://tinyurl.com/y7ogucj7 ). Η κοινότητα Μακρινίτσας έλεγε ότι το δάσος ανήκε σ’ αυτήν σύμφωνά με ένα «αυτοκρατορικό ιραδέ» (διάταγμα του σουλτάνου) από τα 1615. Η διαμάχη μεταξύ Μακρινίτσας και οικογένειας Σαμσαρέλλου κράτησε πολλά χρόνια και κορυφώθηκε στα 1929. Λέει η Αποστολία Νάνου-Σκοτεινιώτη:

“Οι Μακρινιτσιώτες διεκδίκησαν με πείσμα και αποφασιστικότητα τα συμφέροντα τους γύρω από την κυριότητα του δάσους, αλλά το ίδιο πείσμα έδειξε και η Ζαγορά.

Το 1929 ιδρύθηκε στην Μακρινίτσα σύλλογος «ανθρακέων και αγωγιατών» και ο σύλλογος αμέσως προγραμμάτισε να ξεκαθαρίσει την υπόθεση του δάσους. Τον ίδιο χρόνο στις 7 Ιουλίου του 1929 150 Μακρινιτσιώτες, οπλισμένοι με γκράδες με επικεφαλής τον παπά Δημήτρη Σκοτεινιώτη από την Μακρινίτσα και τον ψάλτη Λουάρη από τον Άγιο Λαυρέντιο κρατώντας εξαπτέρυγα, εικόνες και ψάλνοντας, ξεκίνησαν για τα Κοκκινόγια 5,5 ώρες δρόμο από την Μακρινίτσα για να φοβερίσουν και να διώξουν τους εργάτες του Σαμσαρέλλου από το δάσος. Εκεί όμως ύστερα από ενέργειες του Σαμσαρέλλου [νομίζω του Αποστόλη Σαμσαρέλλου], ο εισαγγελέας είχε δώσει διαταγή στην Διοίκηση Χωροφυλακής να στείλει χωροφύλακες για να προστατέψουν τους υλοτόμους που είχε ο Σαμσαρέλλος. Οι Μακρινιτσιώτες ίσως να μην πειθάρχησαν, ήρθαν αντιμέτωποι με τους χωροφύλακες και έγινε συμπλοκή, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ο Μήτσος Ζωιτόπουλος και να σκοτωθεί ο Γεώργιος Πέτσης ή Μπαλσογιάννης και οι δύο από την Μακρινίτσα.

Το τι επακολούθησε δεν περιγράφεται. Η κηδεία του θύματος έγινε πάνδημη. Χίλια άτομα υπολογίστηκαν ότι παρεβρέθησαν σ΄αυτή. Και μετά το τέλος της κηδείας πάρθηκαν φωτογραφείες και έγιναν ομιλίες από ορισμένους υπευθύνους. Μίλησαν ο Σπύρος Μιλίνης εκ μέρους τους συλλόγου βυρσοδεψεργατών, ο Α. Κλειδωνιάρης σαν αντιπρόσωπος της επιτροπής αγροτών Πηλίου και ο Ν. Κατσούρας κατέθεσε στέφανο εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Αργότερα οι πρωταίτιοι του «κινήματος» της Μακρινίτσας καταδικάστηκαν και το δικαστήριο επικύρωσε το 1930 στους αδερφούς Σαμσαρέλλου, το διαφυλονικούμενο μέρος τους δάσους που ηταν 4.500 στρέμματα.»

H φωτογραφία (όπως και το κείμενο) είναι από το [1] και είναι μετά την κηδεία.

ΣΗΜ. Μια πολιτική εφημερίδα στις ιστορικές αναδρομές παρουσίασε χτες (7/7/2018) ένα γεγονός σχετικό με το Πήλιο ως εξής: “ [Σαν σήμερα 7/7/]1929 Εκατό χωροφύλακες κάνουν επιδρομή στο χωριό Μακρυνίτσα, για να ξαναδώσουν πίσω το κοινοτικό δάσος σε ιδιώτη επιχειρηματία. Οι χωροφύλακες πυροβολούν εναντίον των αγροτών και σκοτώνουν έναν. Η κηδεία του θύματος μετατρέπεται σε διαμαρτυρία σύσσωμου του χωριού, ενώ στο πλευρό των αγροτών σπεύδουν και πολλές αντιπροσωπείες εργατών από το Βόλο.” Όταν κάποιος φίλος της σελίδας το ανέφερε στην ομάδα της συζήτησης https://www.facebook.com/groups/273892766348819/, μου έκανε εντυπωση γιατί το είχα διαβάσει λίγο διαφορετικά στο βιβλίο της Αποστολίας Νάνου-Σκοτεινιώτη «Η Μακρινίτσα του Πηλίου» [1]. Έτσι λοιπόν έγινε αφορμή να το ξανακοιτάξω και να κάνω αυτή την ανάρτηση, που αντλεί τις πληροφορίες από το βιβλίο αυτό. Πληροφορίες δίνει και το άρθρο της εφημερίδας Ταχυδρόμος [3] που κάνει αναφορά στα άρθρα της ίδιας εφημερίδας της εποχής.

[1] Αποστολία Νάνου-Σκοτεινιώτη «Η Μακρινίτσα του Πηλίου» Τόμος Α’, Κοινότητα Μακρινίτσας, 1998
[2] από το έγγραφο της κοινότητας Μακρινίτσας της 24-2-1882 στο [1]
[3] Ταχυδρόμος 21-1-2012 “Σοβαρά επεισόδια στα 1929” http://www.taxydromos.gr/article.php?id=37686&cat=2008
[4] Κώστα Ανίτσα, Ανθρώπινες Ρίζες, Αθήνα 1978.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s