Νο. 1239 Ο Στέφανος Στουρνάρας και η βράβευση του στην διεθνή ναυτική έκθεση του Μπορντό του 1907 


Ο αγαπητός φίλος Νίκος Βαρουξής με ρώτησε με προσωπικό μήνυμα αν ήξερα κάποιες λεπτομέρειες για την βράβευση του βολιώτη φωτογράφου Στέφανου Στουρνάρα στα 1907 στην έκθεση του Μπορντό στα 1907.
Μάλιστα μου υπέδειξε τον όμορφο οδηγό της έκθεσης ( http://1886.u-bordeaux-montaigne.fr/items/show/7359 ) στον οποίο δεν υπήρχε αναφορά για τον Στουρνάρα.

Έτσι άρχισα να ψάχνω 🙂
Αναφορά στην βράβευση αυτή του Στουρνάρα υπάρχει στο “κλασσικό” βιβλίου του Α. Ξανθάκη [1] όπου αναφέρει ότι ο Στουρνάρας είχε λάβει μέρος στην εν λόγω έκθεση με 50 (!) φωτογραφίες.όπου τιμήθηκε με αργυρό βραβείο.΄Επίσης την ίδια εποχή πρέπει να του απονεμήθηκε ο τίτλος του “Φωτογράφου της Αυλής της Α.Β.Υ. του Διαδόχου”.

Η βράβευση του Στουρνάρα στο Μπορντό γέμισε με περηφάνια τους βολιώτες και στην Θεσσαλία της 22 Δεκεμβρίου 1907 σε ένα ανυπόγραφο άρθρο με τίτλο «Εξαιρετική τιμή εις Βολιώτην καλλιτέχνην» διαβάζουμε:

«το γεγονός [της βράβευσης] είναι εξαιρετικής σημασίας και τιμητικώτατο δια τον κ. Στουρνάρα, όταν αναλογισθή τις, ότι εις την έκθεσιν τούτην έλαβον μέρος οι επιφανέστεροι των φωτογράφων της υφηλίου και ότι
ελάχιστα βραβεία απενεμήθησαν. Δίκαιος λοιπόν έπαινος οφείλεται εις τον λαμπρόν καλλιτέχνιν μας, οποίος και την τέχνην και την Πατρίδα του ετίμησεν εις την διεθνήν αυτήν έκθεσιν»

Με λίγο υπομονή και επιμονή βρήκα και την λίστα τη λίστα των βραβείων από την έκθεση [2]. Στην φωτογραφία είναι οι βραβευθέντες στην κατηγορία των γραφικών τεχνών. Ο Στουρνάρας είναι ο μόνος μη Αθηναίος Έλληνας ανάμεσα στους εντυπωσιακά αρκετούς Έλληνες που πήραν κάποιο βραβείο (4 χρυσά, 7 αργυρά και 2 χάλκινα) στον τομέα των γραφικών τεχνών.

Μία από τις 50 αυτές φωτογραφίες που υπέβαλε ο Στουρνάρας στην έκθεση του Μπορντό είναι αυτή στην αρχή του κειμένου  – με τους ανθρώπους στην Δημητριάδος. Η εφημερίδα Αλήθεια (Αθήνα) την δημοσίευσε στις 20-7-1908 με λεζάντα «Ἡ κίνησις εἰς τὴν Λεωφόρον Δημητριάδος». Οι άλλες 49, δεν ξέρουμε ποιες ακριβώς είναι, αλλά πρέπει είναι ανάμεσα στις άλλες επιστολικές κάρτες που εξέδωσε την ίδια εποχή, πιθανόν με κάποια θαλασσινά θέματα για να ταιριάζουν στο θέμα της έκθεσης. Αν κάποτε βρει κανείς κάτι παραπάνω επί του θέματος θα ήθελα να μάθω …

[1] Άλκης Ξ. Ξανθάκης “Η Ιστορία της Ελληνικής Φωτογραφίας 1839-1970, τομ Α.,, Πάπυρος, 2008 σελ. 186
[2] Exposition maritime internationale de Bordeaux 1907 : liste de récompenses https://archive.org/details/expositionmariti00expo/page/188

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s