No. 1250 Οι χιονοδρόμοι του Πηλίου (δεκαετία του 1930) – Μέρος 1ο

xionodromoi - thanos - largeΠάνω στις βάσεις του Ομίλου Εκδρομέων Βόλου (ίδρυση 1902) και με προτροπή του αρχηγού του ελληνικού στόλου Ιωάννη Δεμέστιχα, κατά την διάρκεια μιας ανάβασης στο χιονισμένο Πήλιο τον Μάρτη του 1930 ιδρύθηκε ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Βόλου.

Στα 1933 ο Αυστριακός μηχανικός Ρόμπερτ Κνάππε, με σύσταση του γερμανού προξένου στο Βόλο, προσλαμβάνεται στο εργοστάσιο Γκλαβάνη [2].  Εκεί εργάζεται στη παραγωγή μεταλλικών κατασκευών (ανάμεσα στις οποίες οβίδες αλλά και γέφυρες για τον Ελληνικό Στρατό). Δεινός φυσιολάτρης και εξαίρετος χιονοδρόμος δικτυώνεται με  τους ανθρώπους του Ορειβατικού. Σύντομα έγινε η πρώτη πίστα και αγοράστηκε χιονοδρομικός εξοπλισμός για το χιονοδρομικό τμήμα του ΕΟΣ Βόλου.

Η φωτογραφία είναι από την δεκαετία του 1930.  Αν αναγνωρίζετε κάποιους πείτε μας.  Ανάμεσα τους, τέταρτος από δεξιά όρθιος με το σκούφο ο Γιώργος Νικολούτσος, και έβδομος από δεξιά ο Πλούτων Λογγίδης [3], και οι δυο τους πρωταγωνιστές μιας συγκλονιστικής στιγμής του αλβανικού έπους που θα συζητήσουμε αναλυτικότερα στο 2ο μέρος.

Στο μεταξύ ο Κνάππε γίνεται ο προπονητής της αγωνιστικής ομάδας. η οποία μεγαλώνει και αναδεικνύονται αθλητές αξιώσεων που κατακτούν πανελλήνιες νίκες.  Στην φωτογραφία εδώ ο Κνάππε (Νο 33) και οι Βολιώτες χιονοδρόμοι Γιώργος Παππάς (Νο 23) και Γιάννης Παπαποστόλου (Νο 24) σε αγώνες στο Βέρμιο (1937).  Εκεί ο Παππάς κέρδισε την δεύτερη θέση στην τεχνική κατάβαση, και την τρίτη στην ελεύθερη. Στο ομαδικό ο Βόλος θα πάρει την πρώτη θέση. Οι εφημερίδες της εποχής γράφουν [2] “Ο Βόλος παρέταξε μια ομοιογενή ομάδα, καλά γυμνασμένη από τον Ρόμπερτ Κνάππε, με επικεφαλής το Γιώργο Παππά

Σε λίγο τα σύννεφα πυκνώνουν στον ορίζοντα.  Ο Κνάππε θα γυρίσει στην Αυστρία για να καταταγεί στον γερμανικό στρατό το 1938 μετά την προσάρτηση της Αυστρίας στην Γερμανία (Anschluss), για να σταλεί αργότερα στο Ρωσικό μέτωπο και τελικά στην Ελλάδα.   Πολλά χρόνια μετά το 1968 ο πρώτος αναβατής (τελεσιέζ) στο Πήλιο έρχεται από την Αυστρία με την βοήθεια του Κνάππε.

Στο μεταξύ στους πρώτους μήνες των πολεμικών επιχειρήσεων του 1940 εκδίδεται και Διαταγή του Στρατηγείου με την οποία ανακοινώνεται για πρώτη φορά η ίδρυση του Τάγματος Χιονοδρόμων στα τέλη του έτους, η οποία κοινοποιείται αμέσως στον Ε.Ο.Σ. Το Τάγμα Χιονοδρόμων, όπως ορίζει η Διαταγή, να στελεχωθεί με τρεις Λόχους, από τους οποίους ο πρώτος θα επανδρωθεί από χιονοδρόμους που θα υποδείξει ο Ε.Ο.Σ. και οι άλλοι δύο από 200 στρατιώτες που θα επιλεγούν από 5 εμπειροπόλεμους σε ορεινές επιχειρήσεις Ευζωνικούς Λόχους, που θα έχουν ήδη πολεμήσει στο μέτωπο.  Πάνω από 25 βολιώτες χιονοδρόμοι κατατάσσονται στο 1ο τάγμα χιονοδρόμων.  Οι Bολιώτες είναι στον πρώτο λόχο.  Μερικά από τα ονόματα:

Αξιωματικοί: Γεώργιος Παρασκευόπουλος, Ορέστης Χατζηβασίλης, Αθανάσιος Βλαχάκης
Υπαξιωματικοί: Λοχίες: Γιώργος Παππάς, Καλυν Μπεσουσάν. Δεκανείς: Πλούτων Λογγίδης, Νίκος Γραμματικός, Άθως Τριγκώνης
Οπλίτες: Γιώργος Νικολούτσος, Κωνσταντίνος Καραγιαννόπουλος, Χαράλαμπος Σοφιάδης, Γιάννης Καλής, Ανδρέας Μπάρτσος, Αγαμέμνων Χατζηγεωργίου, Σωκράτης Διαννέλος (αδελφός του γνωστού ηθοποιού Λαυρέντη Διανέλλου), Στάθης Κυρίτσης, Αιμίλιος Χατζηνικολάου, Ευάγγελος Μπασματζίδης, Ιωάννης Παπαγεωργίου, Δημήτριος Δούρτσας, Κατσαντώνης, Νικόλαος Περράκης, Σαλώμ Αβδελάς, και Γεώργιος Σταμούλης.
Αν έχετε κάποιο γνωστό ανάμεσα σ’αυτά τα ονόματα πείτε μας τι ξέρετε. Αν λείπει κάποιο όνομα, επίσης.

(η συνέχεια στο επόμενο)

[1] Ιστορικό του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Βόλου
http://www.eosvolos.gr/cgi-bin/pages/page3.pl?arlang=Greek&argenkat=%CF%20%D3%FD%EB%EB%EF%E3%EF%F2%20-%20%C9%F3%F4%EF%F1%E9%EA%FC%20%D3%F5%EB%EB%FC%E3%EF%F5&arcode=130107192136
[2] Ν. Στουρνάρα “Μαγνησία 1941-42 Η τραγωδία της Κατοχής”, ιδιωτική έκδοση 1985
[3] Πληροφορίες του Θάνου Νικολούτσου,  ανηψιου του Γιώργου Νικολούτσου, που φαίνεται στη φωτογραφία.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s