No. 1253 Αναμνήσεις μιας νοσοκόμας αδελφής (1940-41)

43951930_1760658357392877_5993154247661715456_n[1]

“Μετά από ένα βομβαρδισμό στο Βόλο μας φέρανε έναν αιχμάλωτο Ιταλό αξιωματικό. Ήταν φυσικά αεροπόρος. Το αεροπλάνο του το χτύπησε ένα εγγλέζικο κι εκείνος έπεσε με αλεξίπτωτο έξω από τον Αλμυρό. Είχε κάταγμα στην λεκάνη. Μεγάλος αναστατωμός στο Νοσοκομείο εκείνη την μέρα. Το πρώτο δείγμα εχθρού που μας βομβάρδισε, νάτο κιόλας ανάμεσα μας. Μετά το χειρουργείο τον βάλανε σε ένα μοναχικό δωμάτιο κι ο διευθυντής μου ανέθεσε να τον προσέχω. Ο Ιταλός ήταν τρομοκρατημένος! Αρνιότανε να φάει. Με κοίταζε με καχυποψία. Του είπα να ηρεμήσει και του εξήγησα πως μπορεί να είναι εχθρός μας, αλλά το Νοσοκομείο δεν έκανε διακρίσεις. Ήταν τραυματίας, είχε ανάγκη φροντίδας και θα την είχε όπως όλοι. Σιγά-σιγά ηρέμησε και δέχτηκε να φάει. Του χαμογέλασα και αυθόρμητα έπιασε το χέρι μου και το φίλησε. Ήταν ένα είδος ευχαριστώ, όπως κατάλαβα. Όμως ενοχλήθηκα, θυμάμαι. Ύστερα από μερικές μέρες ο διευθυντής κάνοντας την πρωινή του επίσκεψη στους θαλάμους μπήκε και στο δωμάτιο του Ιταλού. Το πρώτο πράγμα που πρόσεξε ήταν το κόκκινο τριαντάφυλλο μέσα σε ένα ποτήρι, που το είχε φέρει μια αδερφή. Έγινε έξαλλος!
– Όχι και λουλούδια στον εχθρό, ενώ τ΄αδέλφια μας σκοτώνονται! Ντροπή!
Όμως η προϊσταμένη αδελφή Αιμιλία είχε άλλη γνώμη, που μου την είπε αρκετά αργότερα.
– Ένα λουλούδι! Γιατί να μη το δούμε σαν μια χειρονομία συμπάθειας σ΄ένα συνάνθρωπο που αυτή την στιγμή βρίσκεται μόνος ανάμεσα σε εχθρούς και είναι μάλιστα καθηλωμένος στο κρεβάτι, ανήμπορος και ανυπεράσπιστος;
….
Σ’ ένα άλλο μοναχικό δωμάτιο νοσηλευότανε την ίδια εποχή ένας σύμμαχος, Εγγλέζος αξιωματικός, αεροπόρος κι αυτός. Είχε ελαφρύ τραύμα στο κεφάλι από κακή προσγείωση του αεροπλάνου του στο αεροδρόμιο Αλμυρού. Ήταν κατάψηλος, ξανθός και κόκκινος σαν τους περισσότερους Εγγλέζους και αγέλαστος! Τριγυρνούσε όλη μέρα στους διαδρόμους με την πίπα σβηστή στο στόμα, χωρίς να μιλά. Με ποιον να μιλήσει αφού σχεδόν κανείς δεν μιλούσε Αγγλικά τότε; Δεν μου ήταν πολύ συμπαθής ο Εγγλέζος. Με καλούσε συνέχεια πάντα για παράπονα. Γιατί έκαναν τόση φασαρία οι νοσοκόμοι με τις αρβύλες τους πάνω κάτω στους διαδρόμους, γιατί το ραδιόφωνο έπαιζε τόσο δυνατά την ώρα των ειδήσεων, γιατί η αναμετάδοση της θείας Λειτουργίας τις Κυριακές ήταν εκκωφαντική και πολλά άλλα. Μόνο όταν του είπα πως νοσηλεύαμε κι έναν Ιταλό αεροπόρο που έπεσε με το αλεξίπτωτο του γιατί τον χτύπησε ένα εγγλέζικο αεροπλάνο όταν βομβάρδισε τον Βόλο, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και θέλησε να τον δει.
– Ξέρεις εγώ σε έριξα, του είπε μπαίνοντας στο δωμάτιο κι άπλωσε το χέρι να τον χαιρετήσει.
– Αλήθεια; είπε ο Ιταλός και τελικά δώσανε τα χέρια. Δεν άκουσα αν είπαν «χαίρω πολύ».
Ο Ιταλός του έδειξε την καρέκλα και εκείνος κάθισε και συνέχισαν να κουβεντιάζουν άνετα σαν να μην έτρεχε τίποτα….
Κείνη την ίδια μέρα σήμανε συναγερμός. Μας είχαν πει όσοι από τους τραυματίες μπορούν να περπατήσουν να πηγαίνουν στα ορύγματα της ακτής ή στο υπόγειο της πολυκατοικίας Λυμπέρη που διέθετε και καταφύγιο, και ήταν πολύ κοντά στο νοσοκομείο. Το είπα στον Εγγλέζο. Έκανε ένα περιφρονητικό μορφασμό.
– Και αυτοί; Είπε και έδειξε τους κατάκοιτους του Α’ θαλάμου. Αυτοί που δεν μπορούν;
Δεύτερο ξάφνιασμα από τον Εγγλέζο εκείνη την μέρα. Σε λίγο άρχισε ο βομβαρδισμός. Ελάχιστοι είχαν πάει στο καταφύγιο. Κι ο Εγγλέζος πήγε στο δωμάτιο του Ιταλού, και έμεινε κοντά του σ΄όλη την διάρκεια του βομβαρδισμού…”
Από το κεφάλαιο «Αναμνήσεις των εργαζομένων» – «Αδελφή στο Β’ Στρατιωτικό νοσοκομείο Βόλου 1940-41» της Νίκης Σαμαρά Εθελόντριας Αδελφής. Η φωτογραφία είναι από το ίδιο κεφάλαιο, στο βιβλίο «Το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου», Βόλος 2007 έκδοση των Φίλων του Νοσοκομείου Βόλου, που μου το δώρισε η φιλτάτη Maria Keramida Agnousiotis

 

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s