No. 1329 H θεμελίωση παλαιοτέρων κτισμάτων δίπλα στην θάλασσα με ξύλινους πασσάλους

Η Κυψέλη με σκαλωσιές (1959-60)…
Από τα ΓΑΚ Μαγνησίας
https://www.facebook.com/1742754155964144/photos/a.1742793639293529/2064259620480261/?type=3&theater

Στην ομάδα της Συζήτησης  (https://www.facebook.com/groups/273892766348819/) είχαμε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα που αξίζει (νομίζω) να την δούνε περισσότεροι. Άρχισε με την φωτογραφία Νο. 1 από τα ΓΑΚ του Ξενοδοχείου Κυψέλη. Ο αγαπητός φίλος Κώσταςμας έδωσε τις φωτογραφίες Νο. 2 & 3 που δείχνουν τις εργασίες θεμελίωσης της Κυψέλης στα 1959. Στην Νο. 3 φαίνεται καθαρά η διαδικασία πασσαλοεμπήξεως – ξύλινοι πάσσαλοι εμπήγονται στο έδαφος για να σταθεροποιήσουν τα θεμέλια. Μιας και η κατασκευή είναι δίπλα στη θάλασσα, το υπόστρωμα του εδάφους είναι χαλαρό και το βάρος της οικοδομής μπορεί να προκαλέσει καθιζήσεις. Για το λόγο αυτό πάσσαλοι αρκετού μήκους (συνήθως ~20 μέτρων) πιέζονται στην γη για να προσδώσουν την απαραίτητη σταθερότητα. Η ίδια τεχνική χρησιμοποιήθηκε και στην παλαιότερη θεμελίωση του Αγίου Κωνσταντίνου στην φωτογραφία Νο. 4 (από την συλλογή του ΔΗ.Κ.Ι.).

 

Εργασίες πασσαλοεμπήξεως στην θεμελίωση της Κυψέλης (η φωτογραφία βρίσκεται στο σημερινό ξενοδοχείο)

Εργασίες πασσαλοεμπήξεως στην θεμελίωση της Κυψέλης (η φωτογραφία βρίσκεται στο σημερινό ξενοδοχείο). Το βάρος που φαίνεται δίπλα στον εργάτη ανυψώνεται με τροχαλίες και σκοινιά και μετά το αφήνουν να πέσει από ύψος για να “καρφώσει” τον ξύλινο πάσσαλο (εδώ καρυδιά) στο μαλακό λόγω της θάλασσας έδαφος και να προσδώσει στερεότητα στα θεμέλια του κτιρίου.

Από την κατασκευή του Αγίου Κωνσταντίνου
Από τη συλλογή του ΔΗ.Κ.Ι.

Ο εκλεκτός φίλος Thanasis θυμήθηκε τον Δανιήλ Τσαγκαλία, απο τούς πιο παλιούς εργολάβους στο Βόλο, να λέει ότι η πασσάλωση σε οικοδομές της παραλίας γινόταν με μεγάλες καστανιές, κάτι που επιβεβαίωσαν και άλλοι. H τεχνική είναι πολύ παλιά και είναι παρόμοια με την τεχνική που χρησιμοποιήθηκε στην Βενετία (φωτογραφία Νο. 5) – όπου και εκεί χρησιμοποιήθηκαν ξύλινοι πάσσαλοι. Εύλογη είναι η ερώτηση κατά πόσο τα ξύλα αντέχουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον (σε θαλασσινό νερό που υπάρχει στο υπόστρωμα του εδάφους), η απάντηση είναι απλή – άντεξαν στην Βενετία για αιώνες. Ο λόγος είναι ότι βρίσκονται σε ένα περιβάλλον που η ύπαρξη οξυγόνου είναι ελάχιστη, άρα ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που συνεισφέρουν στην διάβρωση του ξύλου. Προφανώς οι πάσσαλοι της Βενετίας άντεξαν την διάβρωση για αιώνες. Παρεμπιπτόντως όπως μας όπως μας είπε ο φίλος πολιτικός μηχανικός Christos από τα μέσα της δεκαετίας του 70 έχουμε σχεδόν αποκλειστικά με πασσάλους από σκυρόδεμα, προκατασκευασμένους ή έγχυτους επί τόπου.

Γκραβούρα που δείχνει την έμπηξη πασσάλων στην Βενετία.

Όσον αφορά την Βενετία, η καθίζηση της δεν προέρχεται από τους πασσάλους. Κατά τον 20ο αιώνα ανοίχτηκαν πολλά αρτεσιανά πηγάδια στην περιοχή με αποτέλεσμα να πέσει ο υδροφόρος ορίζοντας και να αρχίσει η καθίζηση. Διαπιστώθηκε ότι αιτία ήταν η αφαίρεση νερού. Σήμερα η βύθιση έχει σχεδόν σταματήσει όταν τα αρτεσιανά πηγάδια απαγορεύθηκαν στην δεκαετία του 1960.Και για γενική μόρφωση (συγνώμη αλλά μόνο στα αγγλικά) δείτε αυτό το https://www.youtube.com/watch?v=B3INp81NimE με ενδιαφέρουσες γραφικές παραστάσεις του προβλήματος.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s