No. 1337 Μεταξουργείο Κοκωσλή

Επιστολή του 1877. Παραλήπτης ο οίκος μεταξιού Palluat & Testenoire της Λυών στη Γαλλία. Αποστολέας η εταιρία του Νικ. Αθ. Κοκωσλή.

Σε μια online δημοπρασία προσφέρεται (σε αλμυρή τιμή) αυτό το γράμμα του 1877 που σχετίζεται με την περιοχή μας. Ο παραλήπτης του γράμματος είναι ο οίκος μεταξιού Palluat&Testenoire στην Λυών της Γαλλίας που είχε εργοστάσια μέχρι και στο Λίβανο (η δεύτερη φωτογραφία είναι από την Αντιόχεια της Συρίας και δείχνει την αγοροπωλησία κουκουλιών στο τέλος του 19ου αιώνα (- Πηγή https://www.wikiwand.com/fr/Histoire_de_la_soierie_à_Lyon )

Εμπόριου κουκουλιών μεταξιού στην Αντιόχεια της Συρίας στο τέλος του 19ου αι. Πηγή:
https://www.wikiwand.com/fr/Histoire_de_la_soierie_à_Lyon

 

H σφραγίδα του αποστολέα αναδεικνύει την σχέση με την περιοχή μας. N. A. Cocoslis & Cie. Cie είναι η συντομογραφία για το C(ompan)ie που σημαίνει εταιρεία, και προφανώς πρόκειται για τον Νικόλαο Αθ. Κοκωσλή εκ Πορταριάς – ο οποίος άρχισε ως μέλος της επανάστασης του 1854 ως φοιτητής (“φύσει ἀποφασιστικού καὶ ῥιψοκινδύνου χαρακτῆρος” λέει μια βιογραφία του αργότερα), συνέχισε ως επιχειρηματίας στην περιοχή των Λεχωνίων κυρίως,και εξελέγη πολλάκις ως βουλευτής (“πάντα Τρικουπικός”) μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας το 1881.
Περισσότερες πληροφορίες στο μπλογκ του αγαπητού Aristides Papadopoulos http://anolehonia.blogspot.com/se…/label/Κοκοσλής%20Νικόλαος

Το μεταξουργείο Κοκωσλή περιγράφεται αναλυτικά στο άρθρο της κ. Μαρίας-Χριστίνας Χατζηιωάννου, στο θεματικό αφιέρωμα “Σηροτροφία–Μεταξουργία” σελ. 27-33, στο “ΔΕΛΤΙΟ” της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς, περίοδος Γ΄, αριθμός τεύχους 1 -2010 του ελληνικού τμήματος του TICCIH που υπάρχει στο:
http://anolehonia.blogspot.com/…/lab…/Λεχώνια%20Μεταξουργείο

H αρχή της λειτουργίας του, σύμφωνα με το άρθρο αυτό ήταν το 1865, αλλά η κατασκευή του πρέπει να άρχισε νωρίτερα. Στην αναφορά του Ταγματάρχη Stuart, Βρετανού Υποπρόξενου στο Βόλο, σχετικά με το εμπόριο αυτής της Περιοχής κατά το έτος 1859, διαβάζουμε: “Ένα μεταξουργείο είναι σε πορεία κατασκευής στα Λεχώνια, 3 1/2 ώρες από το Βόλο, στους πρόποδες του Πηλίου. Ο ονομαστικός επικεφαλής της επιχείρησης είναι ένα Γάλλος, ονομαζόμενος Borne, αλλά το κεφάλαιο χορηγείται, όπως μαθαίνω από κάποιον Monsieur Maton, έναν συνταξιούχο έμπορο μεταξιού από τη Μασσαλία. Αν και η φλούδα μεταξιού (σημ. κουκούλι) είναι ένα από τα κύρια προϊόντα αυτής της περιοχής, οι κάτοικοι λίγο γνωρίζουν την αξία της στις Ευρωπαϊκές αγορές. Τις αλλαγές που έγιναν στη «ρίψη» από την εφαρμογή του ατμού και των βελτιωμένων μηχανών, τις αγνοούν απόλυτα και πιστεύουν ακόμα ότι το κουκούλι που τρυπιέται από την έξοδο του σκόρου (σημ. νύμφης) είναι άχρηστο. Σαν συνέπεια της άγνοιάς τους, ωφελούνται μόνο σε μικρό βαθμό από τους καρπούς τις εργασίας τους, ενώ τα κύρια κέρδη μένουν στους εμπόρους της Σμύρνης και της Θεσσαλονίκης που αγοράζουν με προμήθεια για Γαλλικούς οίκους. Ελπίζω ότι θα δω άμεσες παραγγελίες να φτάνουν εδώ σύντομα από την Αγγλία και αυτές οι παραγγελίες μπορεί πιθανόν να περιλαμβάνουν διάφορα είδη». […]

Το μόνο κτίριο που έχει απομείνει σήμερα φαίνεται στην φωτογραφία του αγαπητού Theodoros Gavardinas .

Μεταξουργείο Κoκωσλή
Πρόσφατη φωτογραφία: Theodoros Gavardinas

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s