Νο. 1461 Αυτοί που πολεμάνε στην πρώτη γραμμή.


Είμαστε σε μια περίεργη κατάσταση. Όταν μένουμε σπίτι μας δίνεται μια ψευδαίσθηση ότι όλα είναι OK και το μόνο που μας πειράζει είναι πως μας λείπουν οι βόλτες, οι παρέες, τα ταξίδια, και οι διακοπές. Όμως την ίδια ώρα, κάποιοι παλεύουν στις πρώτες γραμμές. Μιλούσα με παιδικό φίλο μου Βολιώτη που ζει στην Θεσσαλονίκη και η γυναίκα του είναι πνευμονολόγος και διάβαζα τον φόβο του στα λόγια του. Και σκεφτόμουν πως ασυνείδητα νομίζουμε πως οι γιατροί και οι νοσοκόμες είναι άτρωτοι. Βλέπεις τις παλιές φωτογραφίες σαν κι αυτή του Ζημέρη και νομίζεις ότι τα νοσοκομεία επικρατεί μια ησυχία και τάξη. Η φύση μας προστατεύει και δεν καταλαβαίνουμε τι ακριβώς συμβαίνει αν δεν το δούμε με τα ίδια μας τα μάτια ή όταν κάποιος πολύ κοντινός γνωστός μας είναι εκεί σαν ασθενής ή γιατρός ή νοσοκόμος. Λίγες μέρες πριν πήρε φωτιά το email των Ελληνοαμερικανών της ανατολικής ακτής – ένας 59χρονος δικός μας γιατρός στην Βοστώνη ο οποίος φρόντιζε ασθενείς με τον ιό κόλλησε και κατέληξε στην εντατική με αναπνευστήρα – και ζητούσαν πλάσμα από αναρρώσαντες από τον ιό μήπως και τον βοηθήσει
https://www.bostonherald.com/…/massachusetts-doc-who-treat…/). Δεν είναι λίγοι οι γιατροί και οι νοσοκόμοι που θυσιάζονται κυριολεκτικά σ΄αυτή την μάχη. Δεν είναι άτρωτοι απλά γιατί φοράνε μάσκα ή ξέρουν τι ακριβώς γίνεται. Είναι στρατιώτες σε πόλεμο. Ίσως ο πόλεμος να είναι πιο χαμηλής έντασης στην Ελλάδα από ότι ήταν στην Ιταλία ή είναι στις ΗΠΑ αλλά εν παύει να είναι ένας πόλεμος.

Καιρός να ξαναεκτιμήσουμε την προφορά των νοσοκόμων και των γιατρών. Όσοι από εμάς ζήσαμε για πολύ καιρό χωρίς μεγάλες δυσκολίες πρέπει να κάνουμε ένα reset στο τρόπο που σκεπτόμαστε και να αρχίσουμε να επαναφέρουμε σκέψεις και αξίες στην αντικειμενική τους βάση… Είμαι αισιόδοξος ότι οι περισσότεροι θα βγούμε καλύτεροι σαν άνθρωποι από αυτή την ιστορία.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s