Η Μαγνησία στο Πέρασμα του Χρόνου

To blog αυτό περιέχει τις αναρτήσεις της σελίδας στο Facebook https://www.facebook.com/MagnesiaStoPerasmaTouChronou
Eκεί αναρτούνται και συζητιένται παλιές φωτογραφίες του Βόλου, του Πηλίου και της Μαγνησίας γενικώτερα. Στην διαδικασία αυτή μαθαίνουμε καλύτερα την ιστορία του τόπου μας. Άλλωστε όπως λέει και ο Παλαμάς

“Όσο γνωρίζεις πιο καλά, τόσο αγαπάς πιο πλέρια.
Όσο και πιο πολύ αγαπάς, και πιο πολύ γνωρίζεις.”

Διορθώσεις και συμπληρώματα στις αναρτήσεις είναι πάντα ευπρόσδεκτες.

12 Responses to Η Μαγνησία στο Πέρασμα του Χρόνου

 1. Κωνσταντίνος Πανουτσόπουλος says:

  Καλημέρα,

  Λέγομαι Κώστας Πανουτσόπουλος και είμαι Βολιώτης αλλά δυστυχώς ζω με την οικογένειά μου στην Αθήνα. Είμαι 47 ετών.
  Προσφέρομαι σαν εθελοντής να βοηθήσω σε ότι θέλετε.

  Οφείλω να σας ευχαριστήσω για τις ωραίες φωτογραφίες που μου στέλνετε.
  Κάθε δρόμος της πόλης, κάθε χωριό του Πηλίου καθώς και κάθε μέρος της Μαγνησίας και μια όμορφη ανάμνηση. Φυσικά δε ξεχνώ και αυτόν τον υπέροχο Παγασητικό κόλπο όπου πήγαινα και συνεχίζω να πηγαίνω με τον πατέρα μου για ψάρεμα.

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  Πολλούς φιλικούς χαιρετισμούς,
  Κώστας Α. Πανουτσόπουλος.

 2. Κώστας Καρανικολός says:

  Αγαπητέ ξενιτεμένε μας συμπατριώτη, θα ήθελα καταρχάς να σας συγχαρώ για ένα ιστολόγιο (blog) εξαιρετικό και πάντα ενδιαφέρον, που παρακολουθώ για χρόνια. Να είστε καλά και να το εμπλουτίζετε διαρκώς.

  Η αφορμή για το μήνυμά μου είναι ο πρόσφατος και στενόχωρος θάνατος του συμπολίτη μας και «συναδέλφου» μου, Μ. Πόρναλη. Λέω «συναδέλφου» επειδή κι εγώ έχω το «ψώνιο» της φωτογραφίας από το 1972 (είμαι 66 ετών πια). Όλο μου σχεδόν το «έργο» (κάπου 34000 φωτογραφίες) είναι ανεβασμένο στο Flickr. Έχει ποικίλα θέματα, με την τεράστια πλειοψηφία των τελευταίων ιδίως να αφορά τον τόπο μας και γύρω από αυτόν. Αν νομίζετε ότι μπορεί να συμβάλει σε κάτι, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά όποτε έχετε καιρό για «σκότωμα». Είναι στη διεύθυνση: https://www.flickr.com/photos/131243285@N03/albums

  Συγνώμη για τον χρόνο σας και καλή συνέχεια σε όλα
  Κώστας Καρανικολός (γέννημα θρέμμα Βολιώτης)

  • Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.
   Κοίταξα στα γρήγορα την τεράστια δουλειά με τις φωτογραφίες. Είναι εξαιρετικές!
   Σας ευχαριστώ πολύ. Σίγουρα θα είναι χρήσιμες. Θα τις κοιτάξω προσεκτικά.

   Αντώνης Ζ.

   • Κώστας Καρανικολός says:

    Σας βεβαιώ ότι δεν είπα καλά λόγια. Την αλήθεια είπα. Όσο για τις φωτογραφίες μου, αισθάνομαι μεγάλη ευχαρίστηση όταν αρέσουν σε κάποιον που εκτιμώ για τη δουλειά του. Αν χρειαστείτε διευκρινίσεις ή οτιδήποτε άλλο κατατοπιστικό, πείτε μου. Και συνεχίστε την πολύ όμορφη δουλειά σας. Και σεις και οι συνεργάτες σας.

   • Αφιερωμένη εξαιρετικά η σημερινή αναρτηση 1313 σε μία από τις φωτογραφίες σας!
    Θα σας στείλω email – θέλω να χρησιμοποιήσω και μερικές άλλες και θέλω κάποιες διευκρινήσεις.
    Και πάλι ευχαριστώ.

   • Κώστας Καρανικολός says:

    Κι εγώ ευχαριστώ και ό,τι θέλετε πείτε μου. Ωραία και ενδιαφέρουσα η ανάρτηση. Πολύ αναλυτικά τα ιστορικά για την περιοχή και τον ναό τα γράφει και ο συμπατριώτης μας Απόστολος Παπαθανασίου στο βιβλίο του “Ο Βόλος και το Πήλιο στον ύστερο Μεσαίωνα”. Το ωραίο όμως είναι με το όνομα του ναού. Εκείνο το “Οξείας Επισκέψεως” πολύ με είχε προβληματίσει. Επειδή με τη γλώσσα είχα πάντα καλές σχέσεις, το έψαξα και βρήκα: “Επίσκεψη” σήμαινε την προσοχή σε κάτι ή κάποιον. Την παρακολούθηση. Την έγνοια για κάτι ή κάποιον. Άρα “οξεία επίσκεψις” είναι η μεγάλη προσοχή, η έντονη φροντίδα. Ίσως τα ξέρατε, αλλά είπα να το γράψω μια και αναφερθήκαμε.
    Όσο αφορά τη φωτογραφία, έχετε λογαριασμό στο Flickr; Αν ναι, μπορώ να σας κατατάξω στους φίλους ώστε να μπορείτε να κατεβάζετε μια φωτογραφία αμέσως. Θα πρέπει βέβαια να διαλέξετε Follow και όλα αυτά τα σπαστικά. Η άλλη λύση είναι να μου λέτε ποια φωτογραφία θέλετε να βάλετε στο ιστολόγιο και να σας τη στέλνω.
    Καλή συνέχεια

   • Δεν γνωρίζω αν το ξέρετε αλλά στο facebook υπάρχει η ομάδα της συζήτησης για την Μαγνησία στο Πέρασμα του Χρόνου και εκεί είχαμε μιλήσει για το όνομα
    https://www.facebook.com/groups/273892766348819/permalink/279393665798729/

 3. Κώστας Καρανικολός says:

  Πάντα σεβαστές οι γνώμες όλων, αλλά θα μου επιτρέψετε να επιμείνω στην εκδοχή της μεγάλης προσοχής και της έντονης φροντίδας. Η πρώτη έννοια της λέξης “επίσκεψις” ήταν η προσοχή, η παρακολούθηση, η φροντίδα (Λεξικό Δημητράκου). Και το “οξεία” σημαίνει μεταξύ άλλων και γρήγορη αλλά και έντονη. Στη φροντίδα, κατά τη γνώμη μου ταιριάζει περισσότερο το δεύτερο.
  Ευχαριστώ και πάλι

 4. Κώστας Καρανικολός says:

  Αγαπητέ ξενιτεμένε μας συμπατριώτη, δεν τα ξαναείπαμε. Δεν πειράζει, καλά να είστε. Αφορμή για το μήνυμά μου ήταν η τελευταία ανάρτηση για το αρχοντικό Κοντού στα Λεχώνια (ή ανοήτως αποκαλούμενο «στοιχειωμένο σπίτι»). Επειδή με συγκινούσαν πάντα τα παλιά ερημωμένα σπίτια και οικοδομήματα, στα οποία λες και στους τοίχους τους έχει αποτυπωθεί η ανθρώπινη ζωή που πέρασε από εκεί, συνηθίζω να τα φωτογραφίζω, και μέσα αν μπορώ, ώστε να μείνει κάτι από αυτά, και για να δείξω τη «ζωή» τους, και την ανοησία που μας δέρνει ως λαό που τα αφήνουμε να σβήσουν.

  Σας δίνω λοιπόν δύο συνδέσμους από δύο άλμπουμ φωτογραφιών μου στα Λεχώνια, όπου φαίνονται ο πύργος του Κοκοσλή (ευτυχώς αναστηλωμένος), το αρχοντικό Κοντού, και το άλλο εκπληκτικό κτίσμα της γειτονιάς, ο πύργος του Ολύμπιου. «Απολαύστε» την κατάστασή τους (και κλάψτε και σεις).

  https://www.flickr.com/photos/cos-car/albums/72157684027143046/with/34820195905/

  Haunted house and Olympios tower - April 2017 008

  Επίσης, ένα άλλο κτίσμα που έχει ενδιαφέρον να κάνετε γνωστό είναι το παλιό Σχολαρχείο στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας (υπάρχει και αδελφό κτίσμα στην Άνω Γατζέα), κτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Δημήτριο Καραγιαννόπουλο με δικά του χρήματα. Το κτίριο αυτό έχει αφεθεί στη μοίρα του. Δεν ξέρω τι να πω. Με πονάει αυτή η χώρα. Υπάρχει σε αυτό το άλμπουμ:

  Ag. Georgios - January 2018 11

  Αν σας ενδιαφέρει κάτι από αυτά και θέλετε κάποια διευκρίνιση, πείτε μου.

  Ευχαριστώ
  Κώστας Καρανικολός

  • Εγώ φταίω. Δεν προλαβαίνω να φροντιζω την σελίδα όσο θα ήθελα.
   Καλά έκανες και μου το ξαναθύμισες. Όλα είναι καλά θέματα και θα προσπαθήσω να τα αξιοποιήσω.
   Ευχαριστώ!

   ΑΖ

   • Κώστας Καρανικολός says:

    Για όνομα του Θεού! Δεν υπάρχει κανένα φταίξιμο. Εκείνο που έχει σημασία είναι να δίνουμε κάτι, εφόσον έχουμε να δώσουμε κάτι χρήσιμο. Και από ό,τι έχω δει, το ιστολόγιο δεν έχει “ανακρούσει πρύμνα” καθόλου στην κατεύθυνση αυτή. Πάντα τέτοια. Αν τώρα μπορώ κι εγώ να προσφέρω κάτι, τόσο το καλύτερο.
    Εγώ ευχαριστώ για το έργο σου
    Κώστας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s