Για να περάσεις την Ιωλκού χρειαζόσουν μαγιώ (1882)

rymotomiko-1882

Πρίν καιρό έβαλα μιά ανάρτηση με τον “προβοκατορικό” τίτλο “Αν ψάχνετε το σανδάλι του Ιάσωνα στην Νέα Δημητριάδα… Πάρτε το3 και κατεβείτε στάση Περβανά και αρχίστε να ανεβοκατεβαίνετε ψάχνοντας την Ιωλκού. ” (http://tinyurl.com/o7n3msl ). Στην ανάρτηση αυτή έβαλα μια φωτογραφία από το βιβλίο της καθ. κ. Β. Χασταόγλου που έδειχνε το ρυμοτομικό σχέδιο του Βόλου του 1882 ανασχεδιασμένο από την συγγραφέα βάση ιστορικών στοιχείων. Το σχέδιο αυτό φαίνεται στα δεξιά της φωτογραφίας εδώ. Η συγγραφέας υποδεικνύει ότι ο Άναυρος διέσχιζε την … Ιωλκού. Μάλιστη σε μία υποσημείωση έλεγε ότι “H διαδρομή χειμάρρου με το όνομα ΑΝΑΥΡΟΣ κατα μήκος της ΙΩΛΚΟΥ (επαρχιακής) σημειώνεται στο σχέδιο πόλεως του 1882”. Μια γαλλική αποστολή μηχανικών σχεδίασε και εκτέλεσε την εκτροπή και της κοίτης και του Αναύρου και του Κραυσίδωνα ώστε να μπορέσουν να φτιάξουν το λιμάνι και να μην κινδυνεύει από προσχώσεις.

Τότε είχαμε μια ζωηρή συζήτηση γιά το αν όντως ήταν ο Άναυρος ή ο Κραυσίδωνας, μιας και πολλοί φίλοι υποδείξαν ότι η “λογική” κατεύθυνση του Κραυσίδωνα είναι πρός την Ιωλκού (βλέπε π.χ. την επιστολική κάρτα του Σ. Στουρνάρα http://tinyurl.com/q6ce53u ).

Σήμερα παραθέτω ακόμα ένα στοιχείο. Ένα αντίγραφο από το πρωτότυπο ρυμοτιμικό σχέδιο του 1882, όπως αναδημοσιεύθηκε στο περιοδικό Βόλος, η Πόλη μας, τεύχος 18, 1990, στα αριστερά της εικόνας εδώ. O κάθετος δρόμος στα αριστερά είναι η Κοραή, και μετά από 5 δρόμους δυτικά είναι το … ποτάμι της … Ιωλκού. Φαίνεται να υπάρχει και γέφυρα στην Δημητριάδος. Ο συγγραφέας του άρθρου (Μάκης Μπαλής) υποστηρίζει ότι το ποτάμι είναι ο Κραυσίδωνας. Υποψιάζομαι ότι είναι προσωπική ἀποψη αλλά δεν μπορώ να το αποδείξω. Κάποιος πρέπει να βρεί το αρχικό σχέδιο που ίσως θα έχει την σημείωση του ονόματος του χειμάρου ή θα δείχνει την προέκταση του χειμάρου προς τα βόρια της πόλης.

Μέχρι της τελικής απόδειξης, το μόνο που έιναι σίγουρο ότι όταν κάποτε ένα ποτάμι διέσχιζε την πόλη εκεί που σήμερα είναι η Ιωλκού.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a comment